5 lélegzetelállító vulkántúra idehaza: ezeket idén tavasszal mindenképp látnod kell

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
5  lélegzetelállító vulkántúra idehaza: ezeket idén tavasszal mindenképp látnod kell

Bármerre is járunk, az ébredező természet most a legelbűvölőbb arcát mutatja. Érdemes hát, ha az időjárás is kegyes hozzánk, felhúzni a túracipőt és útnak indulni. Mert ahhoz, hogy egy vulkán kráterében sétálhassunk, nem kell ám külföldre utazni: 5 látványos, de kevésbé ismert hazai hegyi túrát hozunk!

Bár még hűvösek a reggelek, és a hideg is visszatér a jövő hét elején, ha engem kérdeztek, ilyenkor tavasszal nincs is üdítőbb egy erdei sétánál, vagy egy hegyes-völgyes kirándulásnál, ahol bónuszként még sziklákban is gyönyörködhetünk… Bármerre is járunk, az ébredező tavaszi természet most a legelbűvölőbb arcát mutatja. Igyekeztünk az ország egészen különböző szegleteiből - hogy ne kelljen messzire autózni - meseszép és vadregényes túra-célpontokat hozni!

2023-ban hullámvasúton a hazai turizmus

Mielőtt belevágnánk a vulkántúrázásba, vessünk egy pillantást a hazai turizmus jelenlegi, igencsak felemás helyzetére. Sorolni is kár, az elmúlt években mi minden nehezítette a szektor szereplőnek helyzetét. A belföldi turizmus a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború okozta sokk után visszaépült a járvány előtti szintre, a várakozások szerint az idei év teljesítménye megközelítheti a 2019-es évet. A jelenlegi hivatalos előrejelzések elég optimisták, holott tudjuk, az EU-ban a legmagasabb, 25,4 százalék volt az infláció csak februárban Magyarországon – derül ki a KSH legfrissebb tájékoztatójából. Az előző hónapokhoz hasonlóan most is az élelmiszerek és a háztartási energia drágult a leginkább.

Ennek ellenére is, hanem is várható rekordév, a belföldi turizmus előrejelzései kedvezőek a 2023-as évre:

Felfedezi magát a turizmus 2023-ban, a szektorban már elérhetjük a pandémia előtti szintet a munkahelyek számában, amely azért jelentős, mert a világ GDP-jének 10,3 százalékát termelő ágazatban jön létre minden negyedik új állás. Globálisan pedig az összes munkahely több mint 10 százalékát biztosítja a szektor

– közölte Rasztovits Dávid, a Napi.hu-nak a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója szerint:

2022 már a kilábalás éve volt, reménykedésre ad okot, hogy a vendégéjszakák száma közelít a járvány előtti időszakéhoz. Míg 2019-ben 41 millió vendégéjszakát töltöttek el az országban az utazók, addig 2022-ben 39,7 milliót.

A turisztikai adatok tanúsága szerint a vendégéjszakák 30 százaléka volt Budapesthez köthető, 11,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban a turisták, 82 százalékuk külföldi beutazó volt. Ezzel szemben a vidéken eltöltött 27 millió vendégéjszaka háromnegyede belföldi turistákhoz köthető. Juhász Szabolcs emlékeztetett: az MTÜ javaslatára a kormány kiterjesztette a pályázati lehetőségeket az ágazati szereplők rezsicsökkentésének támogatására.

A hazai vidéki turizmust működtető vendéglátósok azonban nem feltétlenül ennyire derülátók. A Bükkalján élő, minőségi, természetközeli turizmussal foglalkozó, Magyar Csilla a HelloVidéknek nemrégiben azt nyilatkozta, az energiaválság őket sem kerülte el:

A jelenlegi helyzet a Covid-időszakhoz képest is veszélyesebbnek tűnik. A jövedelmek szolgáltatásokra elkölthető része jelentős nyomás alá került, ami könnyen lecsapódhat a belföldi turisztikai célok iránti kereslet bezuhanásában. Azt tapasztaljuk, hogy a foglalások szerkezete változott meg a legjelentősebben. Vendégeink rövidebb időre, kevesebb napra szeretnének jönni, régebben sosem volt olyan, aki csak egy éjszakára akart foglalni. Megnőtt azoknak a száma is, akik az utolsó pillanatban foglalnak. Bár lehet, hogy ez még a Covidnak tudható be, de azt látjuk, az emberek nem mernek hosszabb időre előre gondolkodni. Kiszámíthatatlanabb és rendkívül hullámzó lett az érdeklődés. Ha az emberek negatív híreket hallanak, akkor nullára esik a foglalás. Azt is észrevettük, ilyenkor hiába hirdetünk, az sem segít. Egyelőre nehéz megmondani, hogy mi várható ebben a szegmensben, tapasztalunk némi élénkülést ahogy tavaszodik, de eddig nem jelentőset. Egyértelműen óvatosabbak az emberek, a tehetősebbek is megérezték jövedelmük vásárlóerejének csökkenését, vagy bizonytalanabbak lettek az üzleti kilátásaikkal kapcsolatban.

Ezért is gondoljuk azt, hogy a Covid-időszakhoz hasonlóan, egyre népszerűbbek lesznek a rövid, pár napra tervezett, bakancsos, kevés pénzből kihozható kirándulások. Ezért is hozunk 5 látványos, de kevésbé ismert hazai vulkántúrát, ahová szintén érdemes lenne idén tavasszal elindulni!

1. Vulkántúra a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb vidékén, a Ság-hegyen

A Ság-hegy a maga 279 méterével, a Balaton-felvidéki tanúhegyek része, és jelentős része ma már tájvédelmi körzet.

A tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesháton található, magasan emelkedik Celldömölk fölé, és közigazgatásilag is hozzá tartozik. A környező síkságából 150 m-re kiemelkedő hegy egy 5 millió éves tűzhányó maradványa. A tanúhegy lankája homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll.

1891-ben a hegy platóján végzett méréseket Eötvös Loránd a róla elnevezett torziós ingával. A hegyen a 20. században bazaltot bányásztak, ma azonban itt található a Sághegyi Tájvédelmi Körzet.

A hegy igazi fotós paradicsom is. A változatos sziklaformák, és a növényvilág elegye állandó témát kínálnak, nem véletlen hát, hogy olyan nagy filmstúdiók figyelmét is felkeltette, mint a 20th Century FOX, hiszen ahogy azt a legtöbb vasi tudja, 2005-ben itt forgatták az Eragon című sárkányos fantasy filmet is.

Az 1930-as években, a környékbeli polgárok adakozásából épült. Az egyik felújított bányaépületben kapott helyet a Sághegyi Múzeum, melynek kiállítása 2012-ben teljesen megújult. Az interaktív kiállítás a hegy természeti világát, hely- és kultúrtörténetét mutatja be. A múzeumban a római kori és bronzkori emlékek, a szőlőművelés és a bazaltbányászat eszközei mellett a hegy keletkezésének történetével is megismerkedhetünk. A Múzeum parkjában található Kőpark és játszókert a hazánkban megtalálható vulkanikus kőzeteket mutatja be, a vulkánoszlopokon pedig a Föld legnagyobb vulkánjait ismerhetjük meg. Ezen kívül óriás puzzle és játszótér várja a látogatókat.

A Ság hegy növény- és madárvilágának jobb megismerését egy tanösvény segíti.

2. A fekete-hegyi lávató peremén

A varázslatos Káli-medence peremén, Szentbékkálla fölött emelkedik a Fekete-hegy bazaltplatója, amelyet a kutatók szerint négy maar típusú kráter alakított ki mintegy 5,5-3,3 millió éve. Ezek egyetlen, nagy gőz- és gázrobbanással kialakuló, általában széles, de sekély vulkánok, amelyekre a lávaömlés csak kevéssé jellemző, kráterüket pedig sok esetben tó tölti ki.

Az eredeti formák természetesen itt már jelentősen lepusztultak, de a vulkánok iránt érdeklődők azért sok érdekes képződményt láthatnak a környéken. Ilyenek a platón látható, változó vízállású, 50-100 méter átmérőjű, 1-2 méter mély, és sajnos a klímaváltozás miatt egyre jobban kiszáradó tavacskák, amelyek keletkezésére ráadásul nincs egyértelmű magyarázat. Valószínűleg az említett vulkánok belsejét kitöltő kisebb lávafolyások közötti térszíneken alakultak ki. A fennsík felszínének mélyedései alapján

Mára sajnos kiszáradásuk miatt a fajok erősen megritkultak. Ha ez nem volna elég, fontos túraszervezési szempont lehet a közeli Eötvös Károly-kilátó is, amely a környék legpazarabb panorámáját nyújtja.

3. Ritka hegymászóélményt nyújt a Pécskő

A Medves-vidék ikonikus csúcsai (pl. Somoskő, Szilvás-kő) mellett a talán kevésbé ismert Pécskő (543 m) egykori vulkánja is tökéletes példája annak, hogyan vált az erózió és az emberi beavatkozás során láthatóvá a környék különleges földtani múltja. A csúcsról igen szép kilátás nyílik a városra, a Karancs és a Medves vidékére, a Mátra, a Cserhát, a Börzsöny és a Bükk hegyeire, tiszta időben pedig a Magas-Tátrára is.

Az 1930-as évek előtt öt (!) nagyobb bánya is termelte itt az utcakövet, sőt, drótkötélpálya, kisvasút és sikló is segítette a kitermelt anyag elszállítását. A bányászat csúcsteljesítménye a különleges alakja miatt Hurka-Pécskőnek nevezett kiemelkedés 1923-as lerobbantása és kitermelése volt. De ekkor készült a Pécskőre vezető, sziklába vájt lépcsősor is, amely Magyarországon ritka hegymászóélményt nyújt.

4. Vulkántúra egy vadregényes ősbükkösben, ahol még várromot is találni

Zalaszántó határában, a Keszthelyi-hegység 413 méter magas, bájos nevű Tátika bazaltvulkánján nem csak az egykori fellegvár romjaiban és a kilátásban gyönyörködhetünk, de a hegy oldalában rejtőző bazaltformák is különlegesek. Több história is kapcsolódik a zalaszántói Tátikához, amely nevét a források szerint Tádenka, vagy Tadeuka nevű birtokosáról kaphatta, aki már a tatárjárás előtt megépíttette erődjét, bár az nem azonos a ma ismert rommal.

A fekete, oszlopos elválású bazalt a plató szélein gyönyörű sziklafalakat alkot, a sziklák között pedig több különleges barlang is található a plató széléről leomlott törmelék között. Mindehhez egy lélegzetelállító ősbükkös nyújtja a vadregényes hátteret.

5. Haláp, az elbányászott tanúhegy

Ahhoz, hogy egy vulkán kráterében sétálhassunk, nem kell külföldre utazni! Megtehetjük itthon is, például a Haláp-hegyen, melynek sapkáját „eltüntették” a bányászat következtében. Megismerjük a vulkán működését túránk során, a legendáját, és bújócskázhatunk hatalmas kőszobrok között is. Majd gyönyörködhetünk a Tapolcai-medence látványában egy csodásan kéklő balatoni háttérrel.

A XX. században, az eredetileg koporsó formájú hegy felső részét szinte teljesen elbányászták, a Haláp egészen a közelmúltig, turistáktól elzárt bányaterületként, a környező, népszerű tanúhegyek mostohatestvéreként szomorkodott Tapolcától északra. A bányászat megszűntével, 2019-ben nyitott meg a hegy geológiai és természeti csodáit láncra fűző tanösvény, melynek végigjárásával remek képet kaphatunk a hegy különleges bazaltformációiról, az északi oldal sajátos mikroklímájú törmeléklejtő erdőjéről.

Az óriási, központi kráter megdöbbentő látványa és a hegy több pontjáról, főleg a központi sziklakúp kilátójából feltáruló nem mindennapi panoráma már csak hab a tortán.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

turizmus

túra

túraajánlat

túrázás

tavasz

kirándulás

tátika

balaton

balaton-felvidék

bakony

salgótarján

ság-hegy