Döbbenet, milyen kincseket rejt a magyar vidék: íme 10 kihagyhatatlan gyöngyszem

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Döbbenet, milyen kincseket rejt a magyar vidék: íme 10 kihagyhatatlan gyöngyszem

Rengeteg csodás hely van Magyarországon, amit kevésbé kapott még fel a turizmus, de különlegessége révén mindenképp megér egy kirándulást. Egyedülálló élményben lehet részünk, ha végigmegyünk rejtett hidakon, függőhidakon, ha az erdei tanösvényeken sétálva engedjük el a hétköznapok stresszét. De akad köztük olyan is, ahol az adrenalinszintünket pörgethetjük fel alaposan. Egy biztos: ezeket a titkos vagy épp népszerű helyeket egyszer látnunk kell!

1. A Dunakanyar gyöngyszeme: Gyadai tanösvény

Minden évszakban gyönyörű a szendehelyi Katalinpusztáról induló Gyadai tanösvény, amely kétségkívül az ország egyik legsokszínűbb útvonala, hiszen erdőn, réten és mocsárvidéken át vezet. A Dunakanyar gyöngyszemeként emlegetett kirándulóhely fő attrakciója egyértelműen hazánk leghosszabb függőhídja, melyet az 5,2 kilométeres körtúra második felében érhetünk el.

A körülbelül 3 óra alatt kényelmesen teljesíthető tanösvényen mindössze 230 méter szintkülönbség vár ránk, így nagyobb gyerekekkel is bátran nekiveselkedhetünk a túrának, szuper családi élményben lesz részünk. Az ösvény végig egyértelműen jelölt, a jelzéseket a fákon találjuk. A Verőcétől és Váctól is csak 10 perces autóútra található csodahely ingyenesen látogatható, a kiindulópontnál található parkoló viszont fizetős (1300 Ft/nap).

2. Tatai Fényes Tanösvény

Az egész évben látogatható, 18 állomásos, 1350 méter hosszú cölöpsétány olyan vadregényes lápvidékre kalauzol el minket, amely felnőttek és gyerekek számára is egyaránt életre szóló élményt nyújt. A jól kiépített úton a láperdők és a karsztforrások világát ismerhetjük meg, amelyről az interaktív információs táblák segítségével még többet megtudhatunk, de testközelből figyelhetjük meg a teknősök és hódok életét is, valamint betekintést nyerhetünk a lápvidéki növényvilágba.

3. Tuzson lombkoronasétány

Az északi határnál, Salgótarjántól nem messze található Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület egy 17 millió éves időutazásra hív. A 800 méter hosszú körút során cápafogak, kövesedett fák és ősállati lábnyomok kísérik utunkat, míg a területet számos izgalmas tanösvény hálózza be.

A lombkoronasétány bejárása némi bátorságot igényel, de nagyon megéri, ha nekivágunk. A régebbi hevederes ösvény a kisgyermekes családokra gondolva át lett építve, 110 méteres szakaszon simán gyalogolva az erdő lomkorona magasságából lehet letekinteni az avarszintre.

Az ösvény nyomvonalán nem csupán a lombkorona élővilágával ismerkedhetünk meg, de a kihelyezett QR kódos táblák és egy mobil applikáció segítségével a hangukat hallató erdőlakókkal, kevéssé kedvelt és ismert állatokkal találkozhatunk. Ráadásként az érkező torony több szintjén játékos feladványokban gazdag magyar-szlovák-angol nyelvű természetismereti táblák is leköthetik a kirándulók figyelmét.

4. Ipolytarnóci Ősmaradványok pünkösdkor

Május végén két jeles ünnep kapcsán is várják a látogatókat: pünkösd és gyermeknap alkalmából minden bemutatóhely és látogatóközpont nyitva áll.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturisztikai központja május 27-től 29-ig összetett programkavalkáddal készül.

Pünkösd vasárnap, május 28-án a Margitszigeti Dínó fesztivál családi programja keretében is megjelenik a Geoparkunk, különleges gyermeknapi programok lesznek a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett: ugrálóvár, arcfestés, kincskeresés, kézműves foglalkozások és 13 óra 30 perckor kezdődően bohóc műsor. Ezen a napon bográcsos palócgulyást és helyi fokhagymás kenyérlángost is kínálnak. Május 29-én termelői vásárt tartanak a fedett filagória alatt, ahol a helyi őstermelők és kézművesek portékáit lehet megcsodálni, no meg csurgatott kenyeret és parázson sült malomkalácsot majszolni.

5. Oxygen Adrenalin Park függőhídja a Mátrában

A Mátra déli lejtőjén berendezkedett Oxygen Adrenalin Park Mátrafüred és Mátraháza között helyezkedik el, és immár több mint harmincféle játék- és élményelemmel várja a látogatókat. Az élményelemek közül a 183 méter hosszú és 18-28 méteres magasságokba emelő függőhíd a sástói kőbánya katlanát íveli át. A híd közepéről egészen elképesztő panoráma tárul elénk: egyfelől Gyöngyös városára, a másik oldalról pedig a Kékestető magaslataira látunk rá.

6. Mátrafüredi Harkály Ház

A megszokott nyitvatartási időben, tehát szombaton 10-től 17 óráig, vasárnap és hétfőn 15 óráig várja a látogatókat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva.

TIPP: Ha a Google Play Áruházból letöltöd a „BNPI Guide@Hand” alkalmazást, a kiállítás területén fellelhető QR-kódokat leolvasva még több információt kaphatsz a Harkály Ház tárlatáról.

A "Digitális vándor" alkalmazást letöltve pedig a Harkály Ház kapujában található indítótáblánál állva kiválasztható a "Sástói Cincér Tanösvény". Ezen elindulva, a "Fedezd fel!" gombra kattintva lista nézetben láthatóak az egyes állomások, melyekhez odaérve, az adott állomás nevére kattintva plusz információkat, érdekességeket olvashatnak a túrázók, helyenként pedig kvízkérdések segítségével ellenőrizheted tudásod. A listanézetből a térképre kattintva az előttünk álló útvonalat és az egyes állomások elhelyezkedését is láthatod.

7. Szilvásváradi Millenniumi Kilátó

Ezen a hétvégén (szombattól hétfőig, és utána végig a következő héten) 10 órától 17 óráig várja a túrázókat, a különleges bükki panorámára vágyókat a hely. Amennyiben az időjárás engedi, a pünkösdi ünnepnapokon 19 óráig tart nyitva. Az újra nyitva álló szilvásváradi Szalajka-völgyi Információs Ház a május végi hosszú hétvégén (szombattól hétfőig) 10-től 18 óráig várja a betérőket, akik, ha Kajla-útlevéllel is rendelkeznek, a helyszínen pecsételhetnek.

8. Bükki Csillagda

Május végén is várja a csillagászat és űrkutatás világa iránt érdeklődőket a csillagda varázslatos világa. Nyitvatartásuk a következőképpen alakul: május 26-án 9.30-tól 16 óráig; május 27-én 9.30-tól 18.00-ig, május 28-án és 29-én pedig 9.30-tól 16 óráig várják a látogatókat. Május 28-án (Pünkösdvasárnap), mely gyereknap is egyben, külön programokkal is kedveskednek a gyermekeknek.

A Bükki Csillagda május 28-i 10-12 órás idősávjában az egyik csoportukat kifejezetten a gyermekeknek tartják fent: erre az időpontra főleg óvodás korú gyerekek (és családjuk) jelentkezését várjuk. Ez a csoport megtekintheti a kiállítást, felmehet az obszervatóriumba, a planetáriumban pedig kifejezetten nekik szóló gyerekfilmet vetítünk. A maximum létszám: 40 fő, ezért érdemes online megváltani a jegyeket, hogy biztosan legyen hely.

Ugyancsak ezen a napon a 14-16 órás idősávban is fenntartanak egy gyermeknapi csoportot, de már az eggyel nagyobb – vagyis a 7-14 éves – korosztálynak (és családjuknak). Az ő programjukban benne foglaltatik a kiállítás megtekintése és a távcsőbemutató egy kvízzel kiegészülve az obszervatóriumban. A planetáriumban pedig egy rövid élőszavas előadást követően egy űrhajósokról szóló filmmel kedveskednek A maximum létszám: 40 fő, ezért érdemes online megváltani jegyeiket, hogy biztosan legyen helyük.

Továbbá az ezen a napon ide látogató gyerekek kézműves foglalkozáson is részt vehetnek – igény szerint –, lesznek kifestők és (pünkösdi) koronakészítés is. Előzetes jegyvásárlás a honlapjukon lehetséges.

9. A lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang

A csodaszép Lillafüred két titokzatos barlangja is látogatható pünkösdkor. A Szent István-barlangban 9 órától indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport még 17 órakor nekivághat a mélynek. Az Anna-barlang egy órával később, vagyis 10 órakor nyit, s 16 órával bezárólag szintén óránként indulnak turnusok a különleges mésztufa barlang bejárására.

10. Kányavári-sziget, Balatonmagyaród

A Kis-Balaton számos gyöngyszeme közül egyik mindenképp a Kányaváry-szigetre vezető íves fahíd, melyet egyúttal a Kis-Balaton szimbólumaként tartanak számon. Ha még nem jártál itt, akkor itt az ideje, hogy ezen a hétvégén szakíts rá időt! Az ikonikus, 1980-as években átadott hídra lépcsőkön keresztül juthatunk fel. Az egész évben szabadon látogatható Kányavári-szigetre ezen a különleges ívű fahídon keresztül érkezhetünk meg, ahonnan kezdetét is veheti a 1,5 kilométeres Búbos Vöcsök tanösvény bebarangolása. A tanösvény 15 állomáson keresztül kalauzolja a kirándulókat, feltárva a sziget titkos kis élővilágát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

utazás belföldön

hidak

függőhidak