Tömegeket vonz idén nyáron ez a hely: itt található Magyarország legszebb erdeje is

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Tömegeket vonz idén nyáron ez a hely: itt található Magyarország legszebb erdeje is

2023-ban a turizmus apránként visszatért a megszokott kerékvágásba, derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból, ami a vendégéjszakákra és a turisztikai attrakciók látogatottságára vonatkozik. Hajdú-Bihar megyében és székhelyén, a cívisek városában, Debrecenben sincs ez másként. De mi az oka annak, hogy évről évre egyre többen választják egész évben, idén nyáron pedig különösen sokan utazásuk, nyaralásuk helyszínéül Debrecent? Az csak hab a tortán, hogy az itt található Nagyerdőt szavazták meg az Agrárminisztérium felhívásán az ország legszebb erdejének, és a Tripadvisor listáján is előkelő helyet foglal el: Magyarországon az egyik legjobb attrakció szerintük a Nagyerdei Park. Mutatjuk, miért érdemes eltölteni itt néhány napot vagy akár hetet kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt!

Hajdú-Bihar megyében is magára talált a turizmus

Hajdú-Bihar vármegyében a Covid19-járvány lecsengését követő időszakban fellendült a turizmus, de a világgazdasági helyzet ismét kedvezőtlenül hatott rá: 2023 I. negyedévében a turisztikai szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma a vármegyék többségéhez hasonlóan elmaradt az előző év azonos időszakitól, 4,3%-kal, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb, 2023. I. negyedéves adataiból.

A vendégéjszakák hattizedét belföldi vendégek töltötték el a turisztikai szálláshelyeken. Az általuk eltöltött éjszakák száma 5,0, a külföldivendég-éjszakáké 3,1%-kal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi, a magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi vendégek forgalmában ellentétes irányú változás történt. A külföldivendég-forgalomban a küldő országokat tekintve Románia és Ukrajna volt a legjelentősebb.

A működési költségek emelkedése és a vendégforgalom kedvezőtlen alakulása több turisztikai szálláshelyet bezárásra vagy a tevékenysége felfüggesztésére kényszerített. 2023 márciusában a hónap egy részében vagy egészében nyitva tartó kereskedelmi szálláshelyek (90) és a bennük található férőhelyek száma (9400) kevesebb volt, mint egy évvel korábban (105 egység, illetve 9800 férőhely). A magán- és egyéb szálláshelyek kínálata szintén csökkent, 512 üzemelt 4300 férőhellyel.

Debrecen a leglátogatottabb a megyében

A vármegye turisztikai szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák túlnyomó többségét (több mint kilenctizedét) a Hajdúszoboszlói és a Debreceni járásban regisztrálták. Előbbiben 7,3, utóbbiban 0,6%-kal csökkent a forgalom 2022 I. negyedévéhez képest.

Turisztikai újdonságok a cívisvárosban

Ki a cívis? Milyen a cívisváros? Mit gondolnak a cívisségről és a debreceniségről az itt élő emberek? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Déri Múzeum új, “Cívisek világa” című új állandó helytörténeti kiállítása, ami a Múzeumok Éjszakáján – 2023. június 24-én – nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A Cívisek világa címmel nyitott meg a Déri Múzeum megújult helytörténeti kiállítása

A „Cívisek világa” nem véletlenül utal Balogh István azonos című monográfiájára: annak alapállításaira épül, s azok témáit járjuk körbe. Az új várostörténeti kiállítás hét fejezetre bontva meséli el a cívisváros történetét, és arra a kérdésre keresi a választ: Ki a cívis, mi a cívisváros? Meggyőződésünk, hogy a feltett kérdésekre nem kell egyértelmű választ adnia a kiállításnak, inkább segítenie kell a látogatónak a válasz összeállításában. Ez egyben vezérelvünk is a kiállításépítés során. Tucatnyi szakmai egyeztetés során alakult ki a muzeológiai, a kiállításépítési, a technikai, a fenntarthatósági, a múzeumpedagógiai és a közművelődési érdekek mentén az a hét egység, amellyel a megújult terekben találkozik majd a látogató. Igazodva a pályázati kiíráshoz igyekeztünk kiemelkedő személyeket, géniuszokat, debreceni bajnokokat is megjeleníteni az egyes fejezetekhez. Összesen 18 kiemelkedő ember portréját mutatjuk be majd a kiállításban. Ezzel a várostörténet még „kézzel foghatóbbá” válik, hiszen ezek a bajnokok épületekben, szobrokban, utcákban, terekben ma is velünk, a város lakóival élnek. Éppen ezért a cívisek világát bemutató tárlaton a város vezetői, „debreceni cívis” tudósok, művészek, sportolók, debreceni polgárok személyes kötődéseit, emlékeit is megismerhetik majd a látogatók. A múltat, jelent és jövőt összekötő, gondolatébresztő „kaleidoszkóp” alighanem sokak figyelmét felkelti majd.

Megnyitott a felújított Református Kistemplom tornya

Hosszú várakozás után, a pünkösd előtti szombaton végre megnyitotta kapuit a nagyközönség számára Debrecen belvárosának egyik ékköve, a Református Kistemplom (Csonkatemplom) tornya. A közel 300 éve épített, mára bástyaszerű kiképzéssel átalakított toronyból csodálatos panoráma nyílik a cívisvárosra és környékére. Az 1727-ben megmagasított és tűzfigyelő szobával bővített torony tűzőr funkciójának elvesztése után kizárólag harangtoronyként üzemelt és nem volt látogatható.

A templom külső és belső felújítását követően most először nyílik lehetőség megcsodálni a többszáz éves falépcsőket és a középkori várak hangulatát idéző harangtornyot, a korhű berendezéssel ellátott tűzőr szobát, az 1931-ben készített, eredeti állapotában megmaradt óraszerkezetet és a semmi máshoz nem fogható kilátást a Csonkatemplom tetejéről.

Muzeális intézményi státuszt kapott a MODEM

Fennállásának komoly mérföldkövéhez ért a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ: megkapta a muzeális intézményi besorolást. Alapításától kezdve a MODEM eddigi vezetői és munkatársai arra törekedtek, hogy nem csak hazai szinten, hanem a kelet-közép-európai kortárs képzőművészet jelentős, elismert központjává váljon az intézmény.

Hosszú évek és következetes szakmai munka után a 2006 óta működő MODEM a Muzeális Intézmények hálózatának részévé vált, és közérdekű muzeális gyűjteményi státuszról kapott működési engedélyt, amely által belépett a hazai kanonizáló intézmények sorába. Ez jelentősen megkönnyíti az intézmények közötti együttműködéseket, a múzeumoktól való kölcsönzéseket, valamint tovább bővül a pályázati lehetőségek köre is.

Debrecenben mérik össze rendszeresen a tudásukat a jövő kosaras sztárjai

Debrecen volt a házigazdája az idei U19-es férfi kosárlabda világbajnokságnak 2023. június 24. és július 2. között. Az esemény történelmét áttekintve kijelenthető, hogy a Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban megrendezésre kerülő torna az egyik legrangosabb kosárlabda világverseny a város történetében.

Magyarországon és világszerte is hatalmas az érdeklődés a tizenkilenc év alattiak kosárlabda világbajnoksága iránt, hiszen rengeteg tehetséges játékos érkezik a cívisvárosba, akik közül sokan néhány éven belül biztosan a profi kosárlabdázás csúcsának tekinthető NBA-ben vagy az Euroligában fognak játszani.

A tizenkilenc év alattiak férfi kosárlabda vb-je 44 éves múltra tekint vissza, az eddigi 15 tornán számtalan későbbi klasszis bontogatta szárnyait. Vince Carter, Nikola Jokics, Steph Curry, Toni Kukoc, Pau Gasol, Gary Payton vagy éppen Jayson Tatum csak néhány név azok közül a világsztárok közül, akik megfordultak az U19-es világbajnokságokon.

Ha nyár, akkor fesztivál!

Debrecenben ugyan egész évben egymást érik a rendezvények, a népszerű fesztiválokat azonban itt is nyáron tartják. A nyári fesztiválszezont a Debrecziner Gourmet Fesztivál nyitotta és a Virágkarnevál zárja, a kettő között pedig többek között a Campus Fesztivál és a Debreceni Bor- és Jazznapok gondoskodik a felhőtlen nyári szórakozásról.

Campus Fesztivál

Magyarország egyik legnagyobb nyári könnyűzenei fesztiválján a legismertebb hazai és külföldi sztárfellépők, humoristák és színészek garantálják a minőségi szórakozást. A fesztiválozókat több tucat helyszín és közel négyszáz program – köztük koncertek, színházi előadások, filmvetítések, gyermekprogramok, civil utca, valamint gasztro- és borfalu – várja a Nagyerdei Stadion környékén.

Jövőre: 2024. július 17-21.

Debreceni Bor- és Jazznapok

Pincehideg borokkal a kezünkben, andalító jazz zenére lazulhatunk idén is a nyári kánikulában augusztus 3. és 6. között a Debreceni Bor-és Jazznapokon! Magyarország harmadik legnagyobb boros rendezvényén és a résztvevő művészek számát tekintve legnagyobb jazzfesztiválján idén 3 jazz-színpadon is élvezhetnek koncerteket a résztvevők. Több mint félszáz magyar pincészet mintegy négyszáz borát kóstolhatjuk végig, valamint lehetőség nyílik az idei Debrecen Város Borait bemutató exkluzív borbemutatókon is részt venni. A teljes programkínálatról és a pincészetekről itt írtunk.

Nagyerdei Szabadtéri Játékok

A régió legnagyobb szabadtéri színháza, a több mint 1000 fős befogadóképességű Nagyerdei Szabadtéri Színpad országos hírű nyári programsorozata, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok az előadó-művészeti műfajok gazdag tárházából évente több tucat kulturális programot – színházi előadásokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket, családi programokat – kínál az érdeklődők számára június közepétől szeptember elejéig. A népszerű hazai színházi társulatok előadásai mellett természetesen nem maradnak el a Csokonai Színház nagysikerű előadásai sem, A Pál utcai fiúk, A Padlás vagy a Balfácánt vacsorára. Időpont: 2023. június 7. – augusztus 23.

Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Debreceni Virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevál Debrecen legismertebb, Magyarország egyik legnagyobb rendezvénye, amely az utóbbi években egy teljes hetet felölelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Az elmúlt közel hatvan év alatt országos és nemzetközi viszonylatban is elismertté vált, 2009-ben pedig a Speciális Fesztiválok kategóriájában kiváló fesztivál minősítést kapott. Ez az ünnep Debrecen legnépszerűbb turisztikai eseménye, amelyen hazai és külföldi előadók, művészeti csoportok lépnek fel látványos virágkompozíciók kíséretében. Idén is várja látogatóit a Debreceni Virágkarnevál augusztus 14-től 20-ig, korábban részletesen leírtuk itt, milyen programok várnak idén.

Egy Pörgettyű landolt a Nagyerdőn

Az országszerte meglepő alkotásairól ismert Hello Wood újabb installációja tűnt fel Debrecenben. Míg idén nyáron a belvárosban a város identitását megfogalmazni hivatott tűzfal festmények születnek, a Nagyerdőn a játékos, szórakoztató kreativitásé a főszerep. Az arra járó debreceniek, turisták napok óta találgatják, mi is készül a II. János Pál téren. Íme, itt a megfejtés.

A közösségi média tanulsága szerint sokan tippeltek helyesen, valóban egy óriási pörgettyű landolt a Nagyerdő szívében, hogy ezentúl igazodási pontként, találkozóhelyként legyen része a város közösségi életének. Egy olyan téren kerül felállításra, amelyről a környék legfontosabb létesítményei, és maga a most az ország legszebb erdejének választott természetvédelmi terület is elérhető. Indulhat innen a randevú, a családi séta, a kocogás, a bringázás a stadion, az állatkert, a strand, a Békás-tó vagy épp a Sziget-kék irányába.

Az alkotás meglepő anyagválasztása, formanyelve egyszerre high-tech és kifinomult kézműves munka, összeérnek benne a gyermekkori emlékek és a design kreatív, futurisztikus modernsége, amit tovább fog erősíteni a hamarosan elkészülő helyspecifikus megvilágítás is. Ennek köszönhetően a nappal fémesen csillogó tárgy az esti fényekben újjá fog születni, teljesen más hangulatú látványt kínálva invitálja majd találkozásra Debrecent és az ide látogatókat.

A Pörgettyű minden irányból 360 fokban látható, kibillentve viszont minden nézete egyedi. A „Varázserdő, Debrecen Nagyerdő” projekt keretében az elmúlt évek alatt megújult az Aquaticum főbejárat előtti tér és megvalósult a kapcsolat a Parkerdővel, de a II. János Pál pápa tér is új külsőt kapott. A projekt befejező szakaszában elfoglalta helyét az installáció is.

A pörgettyűt a mára nemzetközivé növekedett magyar építész stúdió, a Hello Wood tervezte, amely nagy léptékű épületek, dizájnkabinok és egyedi projektek tervezésével, illetve kivitelezésével foglalkozik. A stúdió innovatív megoldásairól a társadalmi felelősségvállalás és a minőségi design iránti elkötelezettségéről vált híressé. Épületeik és ideiglenes alkotásaik nem csupán építészeti és művészi értékkel bírnak, de kiemelt céljuk, hogy közösséget építsenek. E filozófia és küldetés hívta életre a debreceni Pörgettyűt is.

Nyári élmények Debrecenben

Debrecenben sosem lehet unatkozni, különösen nyáron nem, amikor számos szabadtéri programlehetőség kínál feledhetetlen élményeket mind a belvárosban, mind a Nagyerdőn. Íme néhány tipp, hogy hova érdemes menni, mit érdemes csinálni nyáron Debrecenben.

Szabadtéri mozizás

A Magyarországon egyedülálló multimédiás szökőkút, a Ködszínház nappal tipegőivel csábít „vízen járásra”, este pedig hatalmas, legyező alakú vízpermetére vetített kisfilmekkel és lézeranimációkkal kínál felejthetetlen mozis élményt a szabadban! Aki hagyományosabb kertmozi élményre vágyik, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ hangulatos belső udvarán kényelmes babzsákon ülve, popcorn mellett nézhet klasszikus filmalkotásokat.

Nyáresti színház a Nagyerdő közepén

A Nagyerdő több mint százéves tölgyfái és a csillagos égbolt alatt könnyed nyáresti szórakozást kínálnak az ország legnépszerűbb teátrumainak és színészeinek előadásai a Nagyerdei Szabadtéri Játékokon.

Vizes kalandok az ország legmodernebb strandján

Magyarország és Közép-Európa egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb strandfürdője a 2020 nyarán megnyitott Aquaticum Strand. A Nagyerdő szívében található aquaparkban fantasztikus medencék, különleges attrakciók és izgalmas vizes elemek garantálják a felhőtlen szórakozást minden generációnak. Itt írtunk róla, idén mivel várnak a fürdőkomplexumban, milyen árakon.

Aquaticum Strandfürdő
Aquaticum Strandfürdő

Égig érő élmények 34 méter magasan

A több mint százéves műemlék épület, a Nagyerdei Víztorony a mellett, hogy a mai napig működő víztorony, számos szabadidős lehetőséget is kínál. Van benne mászófal, kávézó és fröccsbár, szabadtéri koncertek és hatalmas kerthelyiség, valamint egy 34 méter magas kilátó, ahonnan gyönyörű látvány tárul elénk a környező Nagyerdőre, az Egyetemvárosra és egész Debrecenre, arról nem is beszélve, hogy mennyi koncertnek, bulinak a színhelye nyaranta.

Séta színes virágok közt

Nem véletlenül hívják Debrecent virágos városnak. Ezt persze nemcsak a virágkarnevál miatt érdemelte ki a város, hanem gyönyörű parkjai, virágos terei miatt is. A látványért érdemes sétálni a Csapó utcai virágpiac színes standjai között, megcsodálni a Dósa nádor tér gyönyörű virágait, vagy kalandozni a Nagyerdei park virágos erdei ösvényein.

Belvárosi szökőkút-túra

A belváros szinte valamennyi közterét hangulatos csobogók és szökőkutak díszítik, melyek közül mindenkinek megvan a kedvence. Aki nem tud választani vagy még nem látta mindet, annak íme egy útvonalterv, hogy merre induljon: Hal köz – Dósa nádor tér – Csapó utca Fórum bevásárlóközpont előtti szakasza – Piac utca és Csapó utca sarka – Kossuth tér – Déri tér.

Séta a Nagyerdőn

Ha elviselhetetlen a meleg, a Nagyerdő hatalmas fái nyújtanak hűsítő árnyékot. A parkerdő egyik legszebb részén, a Medgyessy sétányon századelős villák és irodalmi nagyságokat ábrázoló szobrok között minden alkalommal élmény a séta, de kihagyhatatlan program a Nagyerdőn a békésen úszkáló tőkés récék fotózása a Békás-tó partján vagy egy pihentető séta az egyetemi botanikus kertben.

Családi élmények

A Debreceni Állatkert kihagyhatatlan úti cél minden család számára. A Nagyerdőn található parkban szinte hetente születnek vagy érkeznek új jövevények és a látogató olyan egzotikus fajokkal is találkozhat, mint a recés zsiráf, a nílusi víziló vagy a gyűrűsfarkú maki. Az állatkert mellett található az ország egyetlen vidámparkja, ahol klasszikus és modern játékgépek (lovasforgó, dodzsem, elvarázsolt kastély, óriáskerék, stb.) várják a szórakozni vágyókat. A szomszédos Sziget-kék tematikus parkban egy igazi miniváros kínál további felejthetetlen élményeket.

Kirándulás a környéken: Erdőspuszták és Zsuzsi kisvonat

Nemcsak a városban, de a környékén is megannyi élmény és kaland várja a látogatókat. Érdemes a Nagyerdőről átsétálni a közeli Pallagi erdőbe, megcsodálni a romantikus Zeleméri templomromot félúton Hajdúböszörmény felé, vagy tenni egy feledhetetlen utazást az ország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútjával, a 2023-ban 141-ik életévébe lépő Zsuzsival a varázslatos Erdőspusztákon át, ahol tavak, kilátók, arborétum és tájház kínál további természetközeli élményeket.

Magyarország legszebb erdeje idén a Debreceni Nagyerdő

Az Agrárminisztérium 2023. február 11-én elindított sorozatában hetente bemutatott egy-egy állami erdőgazdaságot és megosztott 8-8 kapcsolódó helyszínt a területükről, amelyekre a közösségi oldalon lehetett szavazni. Magyarországon az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok több mint 1 millió hektár erdőt kezelnek, ami nagyon fontos az ország környezeti állapota, klímavédelmi célkitűzései és a lakosság jóléte szempontjából.

A versenyben résztvevő állami erdőgazdaságok: Bakonyerdő Zrt., Budapesti Erdőgazdaság Zrt., DALERD Zrt., EGERERDŐ Zrt., Északerdő Zrt., Gemenc Zrt., GYULAJ Zrt., Ipoly Erdő Zrt., KAEG Zrt., KEFAG Zrt., KASZÓ Zrt., Mecsekerdő Zrt., NEFAG Zrt., Nyírerdő Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., SEFAG Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., TAEG Zrt., VADEX Zrt., VERGA Zrt., Vértes Erdő Zrt., Zalaerdő Zrt.

A 21 társaság legfontosabb feladata az állami erdővagyon megőrzése és fenntartható hasznosítása. Ennek keretein belül nemcsak a főváros térségi erdőkben, hanem az ország minden pontján gondot fordítanak az erdei szálláshelyek, pihenők, ökoturisztikai központok megújítására, hálózatba foglalt fejlesztésére. Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak jelenleg a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. Az állami erdőgazdasági cégcsoport évente legalább 2 milliárd forintot fordít aktív természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárd forintot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

Ezért kihagyhatatlan úti cél a Debreceni Nagyerdő

  • A Nagyerdő kacskaringós ösvényein kalandozva kicsik és nagyok egyaránt felfedezhetik az erdő szépségét és titkait, melyet tanösvények és landart alkotások segítenek.
  • Aki mozogni szeretne a jó levegőn, a Nagyerdő árnyas fái alatt a szabadban kondizhat, sétálhat vagy kerékpározhat.
  • A Nagyerdei parkban való barangolás mellett számos étterem, termál-, élmény- és strandfürdő, állatkert, vidámpark, valamint sportkomplexum kínál további tartalmas élményeket.
  • A Nagyerdei park egyik legkedveltebb helye a Békás-tó, mely látványos szökőkútjaival, napozópadjaival remek hely a pihenésre, vagy egy kellemes piknikezésre.
  • A Békás-tó közelében található játszótér a kicsiknek nyújt önfeledt szórakozást, ahol többek közt „irányítható” óriásbéka, ponty-kötélpálya és játszóház várja a lelkes felfedezőket. A Szabó Magda meseregénye inspirálta Sziget-kék tematikus park pár perc sétára további izgalmakat ígér a család minden tagjának a minivárostól a Kresz-pályán át az óriáscsúszdáig.
  • A Nagyerdőn található az ország első vidéki állatkertje, mely 17 hektáron mutatja be 5 földrész számtalan fajának több száz egyedét. Az állatkert mellett működik az ország egyetlen hagyományos vidámparkja, mely dodzsemekkel, lovasforgóval, kisvasúttal és különböző tematikus játékokkal várja a kicsiket és nagyokat.
  • A Nagyerdei park közepén, hatalmas erdei fenyők és tölgyóriások között található szabadtéri színpad tavasztól őszig színházi előadásokkal, koncertekkel, zenés produkciókkal és nyáron kertmozival várja a szórakozni vágyókat.
  • A gyógyhelyé nyilvánított Nagyerdő csodálatos természeti környezetében található az Aquaticum Debrecen SPA fürdőkomplexum, mely termálfürdővel, fedett mediterrán élményfürdővel, gyógyászati részleggel, gyógyvízre alapozott kezelésekkel, szaunavilággal, wellness-szigettel, és az ország legmodernebb strandfürdőjével várja a regenerálódni, gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat.
  • A Nagyerdőn épült fel az 1912-ben alapított Debreceni Egyetem, melynek impozáns főépülete kétségkívül a város legszebb, legnagyobb középülete.
  • A világ minden táján ismert közösségi platform, a Tripadvisor által összeállított toplistán Magyarország egyik legjobb attrakciója a debreceni Nagyerdei Park!

Címlapkép, fotók: VisitDebrecen Sajtó

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debrecen

hajdú-bihar megye

nagyerdő

legszebb erdő

utazás belföldön

turisztikai attrakció