Jó hír az autósoknak: hamarosan jöhet az egynapos matrica

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír az autósoknak: hamarosan jöhet az egynapos matrica

Hamarosan jöhet az egynapos autópálya matrica, az ár ugyanakkor még nem ismert, de ki lehet már kalkulálni. Egy uniós szabályozás szerint a legolcsóbb matrica ára nem lehet magasabb az éves sztrádamatrica árának 9 százalékánál.

Ugyan a hivatalos rendelet még nem jelent meg a jövő évi sztrádadíjakról, de a szakminisztérium augusztusban adott tájékoztatása és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató híre szerint az augusztusi 16,4 százalékos inflációnak megfelelően drágulnak a matricák - írja a Totalcar.

A Totalcar most annak járt utána, hogy ennek ismeretében hogyan alakulhat a bevezetésre váró egynapos autópálya-matrica ára. Mint ismert, az Építési és Közlekedési Minisztérium már megerősítette, hogy már döntés született az egynapos matrica jogosultság bevezetéséről.

Az uniós szabályozás szerint a legolcsóbb matrica ára nem lehet magasabb az éves sztrádamatrica árának 9 százalékánál. Mivel az éves matricák a D1-es és D2-es kategóriában 2024-ben 57 260 és 81 280 forintba kerülhetnek, így az egynaposért várhatóan 5150, illetve 7320 forintot kell majd fizetni.

A jelenlegi legrövidebb időszakra, 10 napra szóló matricák ára 6400 és 9310 forintra emelkedhet januártól, tehát nagyságrendileg 1000 és 2000 forintot spórol az érintett sofőr az egynapossal

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

autópálya matrica

útdíj

autó