Elárulták: ennyit kaszált Veszprém azzal, hogy elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Elárulták: ennyit kaszált Veszprém azzal, hogy elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet

Veszprém és a Bakony-Balaton térség egy egyszeri és különleges lehetőséget kapott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címmel, amelynek révén jelentős beruházásokat valósítottak meg a városban és a térségben. Vajon milyen változásokat és fejlesztéseket hozott az EKF-cím a veszprémi térségben és hogyan vonja be a program a helyi szereplőket? Milyen hatással van a program a veszprémi térség turizmusára és gazdaságára? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Porga Gyulától, Veszprém polgármestertől, aki készségesen válaszolt nekünk.

Fellendítette-e a veszprémi térséget az, hogy Európa Kulturális Fővárosa lett a település?

Veszprém a Bakony-Balaton térséggel együtt pályázott és nyerte el egy komoly versenyben a nemzetközi szakmai zsűri döntése alapján az EKF-címet, maga mögött hagyva olyan magyar nagyvárosokat, mint Debrecen és Győr. A programhoz 116 önkormányzat csatlakozott, amely rendkívül fontos üzenetet hordozott: a város és környezete egymásra utaltságban él, és a lehetőséget csak közösen tudjuk kihasználni. Szerencsénk, hogy mind a Bakony, mind a Balaton könnyen elérhető közelségben van. Amikor először kapcsolatba léptünk a környező önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, lenyűgözött minket, hogy mindenki lelkesen csatlakozott a kezdeményezéshez. Amikor pedig eljött a hozzájárulási díj befizetésének ideje, 116 önkormányzat támogatta az elképzelésünket. Az Óbudavár nevű településtől, ahol mindössze 48 lakos él, egészen Ajkáig, Veszprém után a második legnagyobb városig terjedő skálán mozgunk, és lefedjük a Bakonybél és Marcali közötti területet, Sümegtől Siófokig. Az önkormányzatoknak azt mondtuk, hogy ne számoljanak azzal, hogy a befizetett összeg többszörösét automatikusan visszakapják, mivel ezt nem garantálhatjuk. Ugyanakkor felhívtuk a figyelmüket arra, hogy ügyes gazdálkodással és aktív részvétellel valóban hasznot húzhatnak a programból. Sok helyen komoly infrastrukturális beruházások születtek, másutt pedig színes és sokszínű események színhelye lett a régió. Azóta sem veszítettünk el egyetlen önkormányzatot sem, ami azt mutatja, hogy megtalálták a számításaikat. A gazdag programkínálat pedig tovább erősíti ezt az elkötelezettséget.

Milyen beruházásokat és fejlesztéseket valósítottak meg vagy terveznek megvalósítani a program keretében a veszprémi térségben?

Veszprém és a régió egy egyszeri és különleges lehetőséget kapott az Európa Kulturális Fővárosa címmel, amelynek hatására hosszú távon javult a közösség életminősége, továbbá új funkciókat kaptak a régi, új vagy felújított terek, és kulturális programokat szerveztek, amelyek minden korosztályt megszólítanak, és vonzóvá teszik Veszprémet a turisztikai szezonon kívül is. Ennek eredményeként új életre kelt számos olyan épület és intézmény a városban, amely régóta üresen és kihasználatlanul állt, valamint megmenekült több romos építmény az enyészettől. A korábban évtizedekig omladozó Ruttner-házból létrejött egy teljesen új és hiánypótló hostelszálló, valamint átalakult a közel 30 éve bezárt egykori gyermekkórház helyén az ActiCity tánc- és mozgásművészeti központ is. A belváros szívében óriási kultúrparkot alakítottunk ki, ahol egész nyáron hazai és nemzetközi sztárok léptek fel. Megnyitottuk a FOTON művészeti mozit a vár kapujában, létrehoztuk egy börtönmúzeumot, digitális tudásközpontot, futópályákat, digitális múzeumot, de továbbfejlesztettük a színházat is. Az EKF program hatására tovább több szálloda bővíteni tudta szobakapacitását, a megnövekedett vendégéjszakák száma miatt. Ezentúl megújultak a klubkönyvtárak, hogy a városrészi kisközösségeket támogassák; így jöttek létre új közösségi terek; számos új szórakozóhely nyílt, mind valami egyedit kínálva, ami korábban hiányzott a városból. A digitális múzeum, mely az év végére készül el, egy különleges és modern technikai megoldásokat alkalmazó múzeum lesz, mely Veszprémbe varázsolja a világhírű képzőművészeti alkotásokat. Veszprém élhetőségének javítása céljából a belváros közepén parkolóból zöld parkot alakítottunk ki, számos útszakasz megújult, valamint a városba vezető utak is kibővültek és folytatódott az elkerülő út építése is. Új kerékpárutak épültek több irányba, teljesen lecserélődött a város saját közösségi közlekedési buszflottája, saját elektromos kerékpáros rendszert vezettünk be, modernizáltuk az utastájékoztató rendszert, a jegyvásárlórendszert, és egységesítettük a városi intézmények szolgáltatásainak elérését is. A Veszprémi Állatkert, mint az egyik legnépszerűbb turisztikai attrakció, számos fejlesztést kapott. A veszprémi várnegyed pedig teljesen megújult, még több teret nyitott meg a látogatók számára, egységesebbé és letisztultabbá vált, hogy még tovább őrizze falai között a magyar történelmet, első magyar királyunk, István feleségének, Gizellának emlékét és hagyományait.

Milyen módon vonja be a program a helyi közösségeket, civil szervezeteket, művészeket és kulturális intézményeket a program megvalósításába és fenntartásába?

Veszprémben és a városon kívül is nagyon sok esemény zajlott le és zajlik még 2023-ban, amelyeket önkormányzatok és civil szervezetek közösen szerveznek. Ezek az események gazdagítják a kulturális életet, és bemutatják Veszprém és a régió sokszínűségét. A programok széles választéka érhető el idén Veszprémben, és mind a szervezők, mind a város reménykedik abban, hogy az új kezdeményezések hagyományt teremtenek, és visszatérnek a jövőben. Az évad lenyűgöző, látványos kezdettel indult januárban, amely több mint 20 ezer ember figyelmét vonzotta nemzetközi szinten is. A zene és irodalom szerelmesei is megtalálták a kedvükre való programokat februárban a Holtszezon irodalmi fesztiválon és a blues fesztiválon. Azóta folyamatosan szól a zene Veszprémben, és májusban a Gizella Napok az EKF-év és a fesztivál jubileumi évfordulója miatt különlegesen nagy volt. A GyárKert Kultúrpark egész nyáron számos hazai és nemzetközi sztárfellépőt hozott, többek között ingyenes koncerteket is. A Gyárkert helye korábban bútorgyári terület volt, a belváros közepén állt üresen, elhagyatottan, évek óta. A területet megvásárolta az önkormányzat és olyan helyszínné varázsolta, ahol nyáron több mint 60 nagyszabású koncertet hallhatott a közönség világsztárokkal és hazai fellépőkkel. A Gyárkert a szeptemberi utolsó koncert után sem szűnik meg, multifunkciós parkként működik tovább, ahol számos más programot is megvalósítunk majd. A híres veszprémi nyár fesztiváljai, például az UtcaZene Fesztivál, a VeszprémFeszt, a Rozé Rizling és Jazz Napok idén mind bővültek, hogy még több közönséget szolgálhassanak ki. Emellett a könyvhét és a múzeumok éjszakája is továbbra is fontos részét képezi a veszprémi nyárnak, és több más rendezvény is társult hozzájuk ebben az évben. Az évad felénél külön ingyenes ünnepségsorozat várta a látogatókat, többek között görkorcsolyás diszkóval, művészfilmekkel, nemzetközi fellépők koncertjeivel, operettfesztivállal, mesemondó fesztivállal és hosszúasztal piknikekkel. Az év során folytatódik a varázslat, és reméljük, hogy ez a fejezet a város történetében fontos helyet foglal majd el a jövőben is.

Milyen hatással van a program a veszprémi térség turizmusára, gazdaságára?

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) évad még folyamatban van, de nagyon büszkék vagyunk az eddig elért eredményeinkre. Például a European Best Destinations 2023 versenyben hetedik helyezést értünk el, és az Európa legjobb családbarát városa megmérettetésen az első helyen végeztünk, sőt az UNESCO – A Zene város címet is elnyertük. Célunk, hogy az idei programokkal meghosszabbítsuk a szezont.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a program a veszprémi térség lakói számára, és hogyan értékelik ők a programot?

Veszprém – egy friss kutatás alapján – a legélhetőbb magyar város, és évek óta dobogós helyen szerepel a rangsorban. Az élhető város az, ahol mindenki megtalálja a saját igényeinek és életritmusának megfelelő programokat, helyeket és lehetőségeket. Egyes esetekben ezek az igények egymással ellentétesek lehetnek, így fontos megtalálni a harmóniát, hogy a különböző elvárások ne zavarják egymást. Ebben az irányban munkálkodunk. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a városnak a gazdag programkínálat ellenére is működnie kell, és nem szabad, hogy ez befolyásolja negatívan mindennapi életünket. Inkább ünnepként kell élnünk meg ezt a sokszínűséget és lehetőségeket. Az EKF-nek hála az örömöt és a bánatot is közösen, élményekkel teli módon tudjuk átélni, és remélem, hogy az erősödő közösségek mindannyiunknak támogatást nyújtanak. Az EKF cím elnyerése számunkra nem egy cél volt, hanem egy eszköz abban a tervünkben, hogy Európa legélhetőbb városai között (a saját kategóriánkban) 2030-ra az első 20 között szerepeljünk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

veszprém

turizmus

turizmusfejlesztés

interjú

utazás

kultúra