Őrület, mire költ idén rengeteg magyar: 10 extrém erdei szálláshely, ami adventre is tökéletes

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mire költ idén rengeteg magyar: 10 extrém erdei szálláshely, ami adventre is tökéletes

Advent az az időszak, amikor szívesen kapcsolódnak ki a családok, a párok vagy úgy általában bárki, miközben kimozdul a megszokott környezetéből. A legtöbben ilyenkor valami szokatlan, romantikus helyet keresnek, ami ár-érték arányban nem számít a legdrágábbnak, de nem is kell lemondani teljesen a luxusról. Idén a Balaton mellett a Mátra-Bükk vidéke volt a legnépszerűbb desztináció a turisták körében a KSH legfrisebb adatai szerint, és az adventi időszakot is sokan tervezik ezeken a helyeken eltölteni. Összegyűjtöttünk néhány különleges helyet, ahol örök élmény marad pár hangulatosan elöltött nap.

Egyre többen kapcsolódnak ki utazással itthon

2023 szeptemberében a turisztikai szálláshelyeken1 (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el a KSH legfrissebb adatai szerint. A vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2%-kal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 13%-kal emelkedett. 2023. január–szeptemberben a belföldi vendégek 7,0%-kal kevesebb, a külföldiek 13%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

A belföldi vendégek száma 0,6%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 1,2%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 762 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké közel 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 564 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 67%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,8%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai térség a legvonzóbb

A külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 13%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 663 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 500 ezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

A vendégéjszakák 78%-át szállodákban töltötték el, ahol ez a szám 12%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 21%-kal bővült 2022 szeptemberéhez mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 57%-át regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 13%-os részesedéssel.

Összesen 25 697 turisztikai szálláshely, ezen belül 2779 kereskedelmi, illetve 22 918 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 982 szálloda és 1152 panzió volt nyitva szeptember egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 55 milliárd forint volt, ez folyó áron 21%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9%-kal kevesebbet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Adventkor ezek a hangulatos helyek a legnépszerűbbek

A hazai turisztikai kínálatban az elmúlt években folyamatosan nőtt a természetközeli lombházak, valamint az egyéb, jellemzően kis méretű, erdei környezetben fekvő, gyakran kabinháznak hívott szálláshelyek száma. Ezek az esetek többségében kis kapacitásúak, általában 2 főnek nyújtanak elvonulási lehetőséget, közös jellemzőjük, hogy gyakran egyedi építészeti megoldásokkal készülnek, többségük magas minőségű, esetenként luxus kategóriájú berendezéssel és kiegészítőkkel is felszerelt. Ennek megfelelően ezen szálláshelyek árfekvése általában túlszárnyalja a hagyományos vendégházak, apartmanok árait, olykor a szállodák díjszabását is. Lombházakban a Dunakanyar vidéke különösen gazdag, míg kabinházak a kedvelt Mátra-Bükk térségében (például Noszvajon) vagy a Balatonnál, és az Őrségben várják a vendégeket.

Idén a Balaton mellett a Mátra-Bükk vidéke volt a legnépszerűbb a turisták körében a KSH adatai szerint, nem véletlenül tervezik sokan az adventi és az utókarácsonyi szezont ezeken a helyeken eltölteni. Összegyűjtöttünk most néhány különlegeset, ahol örök élmény marad pár hangulatosan elöltött nap.

1. Erdei kisház Noszvaj

Ez az egyik legnépszerűbb wellness faház a Bükkben a romantikus szépségű Síkfőkúton, mely minden ide látogatót lenyűgöz. A két apartmanból álló erdei szálláshely egy kis tó partján, fák ölelésében bújik meg. Találsz itt erdélyi fürdődézsát és szaunát, társasjátékokat, Playstationt, könyveket, sportfelszereléseket és bringát. Felfedezheted a közelben, mindössze 20 km-re található csodahelyet, az egerszalóki sódombot is, amely egyedülálló természeti jelenség Közép-Európában, és nem mellesleg a gyógyító termálvízben is megmártózhatsz, ha már arra jársz. December 5-7. között 2 éjszakára/2 főre ez a szállás 100ezer forintba kerül.

2. Erdei-lak faházikó Bélapátfalva

Az önálló, összkomfortos faházikó a Bükkben, a Bükki Nemzeti Park területén, a Lak-völgyi tó szomszédságában helyezkedik el, fürdőszobával, konyhával, saját parkosított kerttel, teljes felszereléssel, zárt parkolási lehetőséggel rendelkezik, téliesítve van, és legfeljebb 5 fő befogadására alkalmas. A fűtés hőtárolós villanykályhával megoldott.

Egertől 20 km-re, Szilvásváradtól 5 km-re, gyönyörű környezetben fekszik az alpesi tetőteres Erdei-lak faházikó Bálapátfalván, ahol többek között a híres, ciszterci apátság temploma áll a Háromkút forrás mellett, a Bél-kő lábánál.

Kiemelt időszakban, vagyis az ünnepi időszakokban és a hozzájuk kapcsolódó hétvégéken, napokon minimum 3 vagy 4 éjszakás foglalást fogadnak el, adventkor 4 éjszakára foglalható legalább a hely, melynek ára 36 000 - 59 500 Ft/ház/éj között mozog a pontos dátumtól függően.

3. Kis Fakuckó Sóly: Bájos faház a Balaton közelében

A sólyi lankákon, szőlősorok között áll egy kis faházikó. A természetközelisége, felszereltsége, szomszédmentessége kiemelkedő.

Gondozott szőlősorok között bújik meg az eldugott Kis Fakuckó Sóly, mely valóban minden igényt kielégítő felszereltséggel bír. A különleges faház klimatizált, fűthető, mindennel ellátott, ami egy kényelmes kikapcsolódáshoz kellhet. Ingyenes wellness, játszótér, négyféle terasz és hangulatvilágítás teszi teljessé a kikapcsolódást. Januárban 2 éjszaka 2 főre 55ezer forintba kerül.

4. Bakonyi Erdei Lak Bakonycsernye - erdészház

Az erdei lak a keleti Bakonyban fekszik, Bakonycsernye településtől délre. Az erdei házban négy fő fér el kényelmesen. A lak két szobával, konyhával, étkezővel, valamint fürdőszobával(zuhanyzó) rendelkezik. A ház vízellátása kútból történik így a komfortosságot a meleg víz, villany, kábeltévé biztosítja az erdő közepén. A helyiségek fűtését kandalló, cserépkályha, öntött vas kályha, amelyekhez készre hasított száraz akácfa biztosított.

Az udvaron lehetőség nyílik bográcsozni, szalonnát sütni, grillezni. 2 fő számára 2 éjszakára az egész ház 42000 forintért kivehető egy adventi hétvégén, december 10-12. között kerül ennyibe, ellátás nélkül.

Ezen a páratlan természettel egybeolvadó helyen a pihenés garantált. Fontos tudni, hogy csak pihenni, feltöltődni vágyóknak, kiránduló családoknak kiadó a hely.

5. Templomhotel a Mátrában

A templom völgyben, vagyis Mátrakeresztesen, gyönyörű hegyvidéki környezetben található a mára négycsillagos luxushotellé avanzsált épület.

Az épület sokáig a Szohner-család tulajdonában állt, később a falué, majd az ötvenes évektől a katolikus egyházé lett, és egészen 2007-ig templomként működött. Egyedül a négy határoló fal maradt meg az eredeti épületből, így a belső teret is teljesen átalakították.

A két évig tartó átépítésnél csak helybéli köveket és fákat használtak fel a mesteremberek, akik leginkább a tetőszerkezet kivitelezésénél izzadtak meg. A végeredmény kívül-belül impozáns, elegánsan puritán lett: az épület illeszkedik a tájba, míg belül a berendezés rendkívül modern, mégsem hivalkodó, a giccs helyett a minimalizmus dominál mindenütt. December 4-6. között 2 éjszakára 2 főnek a szállás itt 125ezer forintba kerül reggelivel.

6. 1000 méter magasan Galyatetőn

Ha nem vagy tériszonyos, a Galya-kilátóban három “bivakszálláson”, vagyis saját hálózsákodban lepihenve, próbálhatod ki, milyen érzés az ország legmagasabb pontján, kissé nomád körülmények között, ugyanakkor árammal és wifivel ellátott szobákban aludni.

A kilátó és így a szállás maga egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel- és lejutást. A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk.

A Galya-kilátó felső három szintjén kialakított, világítással, áramvételi lehetőséggel, Wi-Fi eléréssel rendelkező, széltől és esőtől védett, zárható bivakszállások ára 13800 Ft 2 főnek 2 éjszakára decemberben. Fürdőszoba, mellékhelyiség használata különálló épületben vehető igénybe.

7. Észak Csillaga Vendégház Mátraszentimre

Merülj el a skandináv viking mitológia világában ezen a hegyvidéki szálláshelyen, a Mátrában! A hatalmas ősfenyőkkel körülvett, önálló faház szaunával és dézsafürdővel egész évben nyitva áll a túrázást, természetet kedvelő vendégek előtt. A szállás január 22-24. között két főnek két éjszakára 98ezer forintba kerül.

8. Hilltop Hideout Szentendre

Pazar helyen, egy pilisi hegytetőn, mégis közel Szentendréhez áll a Hilltop Hideout luxus faház, mely vendégei szeretetén túl még az „Év Szállása 2019 – Szakmai Díj” III. helyezését is elnyerte. Csendes páros nyaraláshoz keresve sem találsz jobb helyet ennél a wellness faháznál, amely szaunával, jacuzzival, kandalló vár, sőt, még masszázs is kérhető. A szállás január 22-24. között két főnek két éjszakára 140ezer forintba kerül.

9. Bambusz-Kabin Vendégház Kaposdada

Az új építésű A-frame típusú faházan, a Zselici dombságban, egy eldugott bambusz erdő közepén áll. Itt aztán tényleg elvonulhatsz a mindennapi problémák és zajok elől! A földszinten található a panorámás nappali, a zuhanykabin, a fürdő és a konyha. Lépcsőn juthattok fel galériára, ahol a franciaágyból kilátás nyílik a csillagokra tiszta éjszakákon. A teraszon lévő fatüzelésű dézsából fürdőzés közben is csodálhatjátok a csillagos égboltot. A hely mottója, hogy az egymásra forditott idő számit csak igazán, ezért nincs internet és TV a szálláson, a látványkandalló fényénél eltöltött közös idő azonban garantáltan emlékezets marad. December 11-13. között 2 főnek 2 éjszakára a szállás 90ezer forint.

10. Székely Gerendaházak Geresdlakon

Ha olyan eldugott szálláshelyet keresel faházban, amely szuper wellness szolgáltatásokkal vár, akkor vedd az irányt a Székely Gerendaházak Geresdlak felé. A közelben található csodaszép kirándulási célpontok mellett ülő pezsgőpadot, jacuzzit és finn szaunát próbálhattok ki, s még négylábú kedvenceteket sem kell otthon hagynotok.

A vendégházak Geresdlak egy festői részén, a zöld turistaúton, a "Grinnyének" becézett szőlőhegyen nyújtanak hangulatos, nyugodt pihenést. A házak összkomfortosak, kültéri jacuzzival és finn szaunákkal felszereltek. A Kelet-Mecsek, azon belül is a Geresdi-Hátság legmagasabb pontjáról gyalog és biciklitúrával bebarangolhatók a térség gyöngyszemei, mint például Geresdlak, Kisgeresd, Feked. Több százéves pincével várják a látogatókat a kutya és cicabarát szálláshelyen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szálláshelyek

advent

ksh

turizmus

utazás belföldön