Őrület, mire költ idén rengeteg magyar: 10 extrém erdei szálláshely, ami adventre is tökéletes

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Őrület, mire költ idén rengeteg magyar: 10 extrém erdei szálláshely, ami adventre is tökéletes

Advent az az időszak, amikor szívesen kapcsolódnak ki a családok, a párok vagy úgy általában bárki, miközben kimozdul a megszokott környezetéből. A legtöbben ilyenkor valami szokatlan, romantikus helyet keresnek, ami ár-érték arányban nem számít a legdrágábbnak, de nem is kell lemondani teljesen a luxusról. Idén a Balaton mellett a Mátra-Bükk vidéke volt a legnépszerűbb desztináció a turisták körében a KSH legfrisebb adatai szerint, és az adventi időszakot is sokan tervezik ezeken a helyeken eltölteni. Összegyűjtöttünk néhány különleges helyet, ahol örök élmény marad pár hangulatosan elöltött nap.

Egyre többen kapcsolódnak ki utazással itthon

2023 szeptemberében a turisztikai szálláshelyeken1 (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el a KSH legfrissebb adatai szerint. A vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2%-kal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 13%-kal emelkedett. 2023. január–szeptemberben a belföldi vendégek 7,0%-kal kevesebb, a külföldiek 13%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

A belföldi vendégek száma 0,6%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 1,2%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 762 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké közel 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 564 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 67%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,8%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai térség a legvonzóbb

A külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 13%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 663 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 500 ezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

A vendégéjszakák 78%-át szállodákban töltötték el, ahol ez a szám 12%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 21%-kal bővült 2022 szeptemberéhez mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 57%-át regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 13%-os részesedéssel.

Összesen 25 697 turisztikai szálláshely, ezen belül 2779 kereskedelmi, illetve 22 918 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 982 szálloda és 1152 panzió volt nyitva szeptember egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 55 milliárd forint volt, ez folyó áron 21%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9%-kal kevesebbet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Adventkor ezek a hangulatos helyek a legnépszerűbbek

A hazai turisztikai kínálatban az elmúlt években folyamatosan nőtt a természetközeli lombházak, valamint az egyéb, jellemzően kis méretű, erdei környezetben fekvő, gyakran kabinháznak hívott szálláshelyek száma. Ezek az esetek többségében kis kapacitásúak, általában 2 főnek nyújtanak elvonulási lehetőséget, közös jellemzőjük, hogy gyakran egyedi építészeti megoldásokkal készülnek, többségük magas minőségű, esetenként luxus kategóriájú berendezéssel és kiegészítőkkel is felszerelt. Ennek megfelelően ezen szálláshelyek árfekvése általában túlszárnyalja a hagyományos vendégházak, apartmanok árait, olykor a szállodák díjszabását is. Lombházakban a Dunakanyar vidéke különösen gazdag, míg kabinházak a kedvelt Mátra-Bükk térségében (például Noszvajon) vagy a Balatonnál, és az Őrségben várják a vendégeket.

Idén a Balaton mellett a Mátra-Bükk vidéke volt a legnépszerűbb a turisták körében a KSH adatai szerint, nem véletlenül tervezik sokan az adventi és az utókarácsonyi szezont ezeken a helyeken eltölteni. Összegyűjtöttünk most néhány különlegeset, ahol örök élmény marad pár hangulatosan elöltött nap.

1. Erdei kisház Noszvaj

Ez az egyik legnépszerűbb wellness faház a Bükkben a romantikus szépségű Síkfőkúton, mely minden ide látogatót lenyűgöz. A két apartmanból álló erdei szálláshely egy kis tó partján, fák ölelésében bújik meg. Találsz itt erdélyi fürdődézsát és szaunát, társasjátékokat, Playstationt, könyveket, sportfelszereléseket és bringát. Felfedezheted a közelben, mindössze 20 km-re található csodahelyet, az egerszalóki sódombot is, amely egyedülálló természeti jelenség Közép-Európában, és nem mellesleg a gyógyító termálvízben is megmártózhatsz, ha már arra jársz. December 5-7. között 2 éjszakára/2 főre ez a szállás 100ezer forintba kerül.

2. Erdei-lak faházikó Bélapátfalva

Az önálló, összkomfortos faházikó a Bükkben, a Bükki Nemzeti Park területén, a Lak-völgyi tó szomszédságában helyezkedik el, fürdőszobával, konyhával, saját parkosított kerttel, teljes felszereléssel, zárt parkolási lehetőséggel rendelkezik, téliesítve van, és legfeljebb 5 fő befogadására alkalmas. A fűtés hőtárolós villanykályhával megoldott.

Egertől 20 km-re, Szilvásváradtól 5 km-re, gyönyörű környezetben fekszik az alpesi tetőteres Erdei-lak faházikó Bálapátfalván, ahol többek között a híres, ciszterci apátság temploma áll a Háromkút forrás mellett, a Bél-kő lábánál.

Kiemelt időszakban, vagyis az ünnepi időszakokban és a hozzájuk kapcsolódó hétvégéken, napokon minimum 3 vagy 4 éjszakás foglalást fogadnak el, adventkor 4 éjszakára foglalható legalább a hely, melynek ára 36 000 - 59 500 Ft/ház/éj között mozog a pontos dátumtól függően.

3. Kis Fakuckó Sóly: Bájos faház a Balaton közelében

A sólyi lankákon, szőlősorok között áll egy kis faházikó. A természetközelisége, felszereltsége, szomszédmentessége kiemelkedő.

Gondozott szőlősorok között bújik meg az eldugott Kis Fakuckó Sóly, mely valóban minden igényt kielégítő felszereltséggel bír. A különleges faház klimatizált, fűthető, mindennel ellátott, ami egy kényelmes kikapcsolódáshoz kellhet. Ingyenes wellness, játszótér, négyféle terasz és hangulatvilágítás teszi teljessé a kikapcsolódást. Januárban 2 éjszaka 2 főre 55ezer forintba kerül.

4. Bakonyi Erdei Lak Bakonycsernye - erdészház

Az erdei lak a keleti Bakonyban fekszik, Bakonycsernye településtől délre. Az erdei házban négy fő fér el kényelmesen. A lak két szobával, konyhával, étkezővel, valamint fürdőszobával(zuhanyzó) rendelkezik. A ház vízellátása kútból történik így a komfortosságot a meleg víz, villany, kábeltévé biztosítja az erdő közepén. A helyiségek fűtését kandalló, cserépkályha, öntött vas kályha, amelyekhez készre hasított száraz akácfa biztosított.

Az udvaron lehetőség nyílik bográcsozni, szalonnát sütni, grillezni. 2 fő számára 2 éjszakára az egész ház 42000 forintért kivehető egy adventi hétvégén, december 10-12. között kerül ennyibe, ellátás nélkül.

Ezen a páratlan természettel egybeolvadó helyen a pihenés garantált. Fontos tudni, hogy csak pihenni, feltöltődni vágyóknak, kiránduló családoknak kiadó a hely.

5. Templomhotel a Mátrában

A templom völgyben, vagyis Mátrakeresztesen, gyönyörű hegyvidéki környezetben található a mára négycsillagos luxushotellé avanzsált épület.

Az épület sokáig a Szohner-család tulajdonában állt, később a falué, majd az ötvenes évektől a katolikus egyházé lett, és egészen 2007-ig templomként működött. Egyedül a négy határoló fal maradt meg az eredeti épületből, így a belső teret is teljesen átalakították.

A két évig tartó átépítésnél csak helybéli köveket és fákat használtak fel a mesteremberek, akik leginkább a tetőszerkezet kivitelezésénél izzadtak meg. A végeredmény kívül-belül impozáns, elegánsan puritán lett: az épület illeszkedik a tájba, míg belül a berendezés rendkívül modern, mégsem hivalkodó, a giccs helyett a minimalizmus dominál mindenütt. December 4-6. között 2 éjszakára 2 főnek a szállás itt 125ezer forintba kerül reggelivel.

6. 1000 méter magasan Galyatetőn

Ha nem vagy tériszonyos, a Galya-kilátóban három “bivakszálláson”, vagyis saját hálózsákodban lepihenve, próbálhatod ki, milyen érzés az ország legmagasabb pontján, kissé nomád körülmények között, ugyanakkor árammal és wifivel ellátott szobákban aludni.

A kilátó és így a szállás maga egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel- és lejutást. A felső részben a színes körablakoknak is köszönhetően a belső terek csodás fényjátékában gyönyörködhetünk.

A Galya-kilátó felső három szintjén kialakított, világítással, áramvételi lehetőséggel, Wi-Fi eléréssel rendelkező, széltől és esőtől védett, zárható bivakszállások ára 13800 Ft 2 főnek 2 éjszakára decemberben. Fürdőszoba, mellékhelyiség használata különálló épületben vehető igénybe.

7. Észak Csillaga Vendégház Mátraszentimre

Merülj el a skandináv viking mitológia világában ezen a hegyvidéki szálláshelyen, a Mátrában! A hatalmas ősfenyőkkel körülvett, önálló faház szaunával és dézsafürdővel egész évben nyitva áll a túrázást, természetet kedvelő vendégek előtt. A szállás január 22-24. között két főnek két éjszakára 98ezer forintba kerül.

8. Hilltop Hideout Szentendre

Pazar helyen, egy pilisi hegytetőn, mégis közel Szentendréhez áll a Hilltop Hideout luxus faház, mely vendégei szeretetén túl még az „Év Szállása 2019 – Szakmai Díj” III. helyezését is elnyerte. Csendes páros nyaraláshoz keresve sem találsz jobb helyet ennél a wellness faháznál, amely szaunával, jacuzzival, kandalló vár, sőt, még masszázs is kérhető. A szállás január 22-24. között két főnek két éjszakára 140ezer forintba kerül.

9. Bambusz-Kabin Vendégház Kaposdada

Az új építésű A-frame típusú faházan, a Zselici dombságban, egy eldugott bambusz erdő közepén áll. Itt aztán tényleg elvonulhatsz a mindennapi problémák és zajok elől! A földszinten található a panorámás nappali, a zuhanykabin, a fürdő és a konyha. Lépcsőn juthattok fel galériára, ahol a franciaágyból kilátás nyílik a csillagokra tiszta éjszakákon. A teraszon lévő fatüzelésű dézsából fürdőzés közben is csodálhatjátok a csillagos égboltot. A hely mottója, hogy az egymásra forditott idő számit csak igazán, ezért nincs internet és TV a szálláson, a látványkandalló fényénél eltöltött közös idő azonban garantáltan emlékezets marad. December 11-13. között 2 főnek 2 éjszakára a szállás 90ezer forint.

10. Székely Gerendaházak Geresdlakon

Ha olyan eldugott szálláshelyet keresel faházban, amely szuper wellness szolgáltatásokkal vár, akkor vedd az irányt a Székely Gerendaházak Geresdlak felé. A közelben található csodaszép kirándulási célpontok mellett ülő pezsgőpadot, jacuzzit és finn szaunát próbálhattok ki, s még négylábú kedvenceteket sem kell otthon hagynotok.

A vendégházak Geresdlak egy festői részén, a zöld turistaúton, a "Grinnyének" becézett szőlőhegyen nyújtanak hangulatos, nyugodt pihenést. A házak összkomfortosak, kültéri jacuzzival és finn szaunákkal felszereltek. A Kelet-Mecsek, azon belül is a Geresdi-Hátság legmagasabb pontjáról gyalog és biciklitúrával bebarangolhatók a térség gyöngyszemei, mint például Geresdlak, Kisgeresd, Feked. Több százéves pincével várják a látogatókat a kutya és cicabarát szálláshelyen.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szálláshelyek

advent

ksh

turizmus

utazás belföldön