Már megint medve kódorog az országban? Különös nyomra bukkantak az ostorosi tónál

HelloVidék   
  Megosztom
Már megint medve kódorog az országban? Különös nyomra bukkantak az ostorosi tónál

Ahogy a heol.hu írja, túrázók az ostorosi tó melletti erdős részen látták a hatalmas állatra emlékeztető nyomokat. A portál a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőjéhez fordult a medvelábnyom kérdéssel.

Ahogy arról a lap beszámolt:

Olvasónktól kaptunk egy felvételt, miszerint medvelábnyomot láttak vasárnap délután az ostorosi tónál. Mint írták, a tó mellett sétáltak többen is a jó időben, mikor megláttak a sárban egy nagy állatnyomot, mely egy medvetalpra emlékeztette a kirándulókat. Az erről készült fotókat elküldték portálunknak, mi pedig szakértő véleményét kértük ki.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi gerinces zoológiai szakreferense szerint, a egy cipőnyomba lépett kutya lábnyomai láthatóak, ostorosi medveészlelésről nincs tudomásuk, a faluhoz most sem került közel medve. A barnamedve egyébként az emberi lakókörnyezetet alapvetően kerüli. Olykor azonban lakott területek közelében is megjelenhetnek, amit a következők okozhatnak:

  • ahol a természetes „útvonalakat” az ember beépítette, például a folyóvölgyek;
  • az emberi hulladékkezelés hiányosságai miatt a terjengő szagok, „a táplálék ígérete” is vonzhatja őket;
  • az emberi felelőtlenség, például autós üldözés során a településre kergethetik az állatot.

Ahol a medvét közvetett vagy közvetlen módon etetik, ott számítani lehet a faj megjelenésére, ilyenek a turistautak közelében, a medve számára hozzáférhető hulladéktárolók, de akár a vadászati szórók üzemeltetésének is hasonló hatása lehet

- emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

medve

ostorosi tó

lábnyom