Katasztrofális helyzetben a magyar méhészek: hogy lesz így a boltokban méz?

Agrárszektor   
  Megosztom
Katasztrofális helyzetben a magyar méhészek: hogy lesz így a boltokban méz?

Nem sikerült talpra állnia a magyar méhészeti ágazatnak a téliesen fagyos tavasz után. Az akác elfagyása után a repce virágzását se tudták kihasználni a méhek az esős időjárás miatt. A hárs esetében már a szárazság és az aszály jelentett problémát. És hogy milyen lesz végül az idei méztermés? Milyen árakra számíthatunk idén? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a magyar méhészeket.

Az enyhe tél után a tavasz meglepően hideg és borús volt idén, az április eleji fagyok pedig a mezőgazdaság több szereplőjének keresztbe húzták a számításait. A gyümölcstermesztők mellett a méhészek, így végső soron a méhek is nehéz helyzetbe kerültek, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke pedig már áprilisban arról beszélt, hogy idén is veszélybe került a magyar méztermés. A méhészek tapasztalatairól és helyzetértékeléséről az Agrárszektor is beszámolt.

Akkor többen úgy nyilatkoztak az Agrárszektornak, hogy az akác elfagyása után minden azon múlik, hogy milyen lesz a repce virágzása, illetve hogy lesz-e másodvirágzása az akácnak. A következő hetek történései azonban az ágazat minden szereplőjét meglepték: a hideg és csapadékos májust egy forró és száraz június követte, júliusban pedig egymást váltják a forró és a csapadékos hetek. A repce virágzása épp egy ilyen csapadékos időszakra esett, míg a hárs esetében a hőség és az aszály tette tönkre a virágokat. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte meg a magyar méhészeket, hogy javult-e a helyzetük az áprilisihoz képest, illetve hogy milyenek a kilátásaik az év hátralevő részét illetően.

A Veszprém megyei Illés Méhészet vezetője, Illés András az Agrárszektor kérdésére elárulta, hogy az idei termésnek már látják a végét, de az sajnos alapvetően gyenge lesz. A tavaszi hideg miatt a repcére nem tudtak kirepülni a méhek, az akácot a fagykárok és a rossz idő tette tönkre. A facélia ugyan jól sikerült, ismerte el a szakember, de aztán azzal folytatta, hogy a hárs virágai leégtek a nagy melegben, és az aszály miatt a napraforgó virágzása is gyengébb lett. Illés András úgy látja, hogy idén nem nagyon lesz akácméz a boltokban, mert országosan nagyon gyenge lett a termés. Ezen kívül viszont többféle mézből is hiány lesz később, az akác mellett a hársból biztosan. Ez a felsőörsi méhész szerint okvetlenül áremelkedéshez fog vezetni.

Illés András szerint 20%-os áremelkedés várható az egyes mézfajtáknál, de az akácnál akár 50-100%-os drágulás is elképzelhető. A méhek egészségét illetően a szakember úgy nyilatkozott, hogy a rovarok alapvetően le tudják követni az időjárás változásait, inkább a növények állapota az, ami meghatározza a méztermelést. A virágzó kultúrák pedig nem voltak olyan állapotban, hogy ott jó hordás lehessen, előbb a hideg, a fagy és az eső hátráltatta a méhészeket, most pedig a forró, aszályos időszakban a mézelő növényeknek leégett a virága, és kiégtek a legelők. Már most virágpor-éhség van, etetni kell a méheket, mutatott rá az Illés Méhészet vezetője. A mostani esők talán valamit szépíthetnek a termésen, de Illés András szerint arra kell készülni, hogy méhészeti szempontból kemény lesz a nyár vége.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méhészet

agrárszektor

magyar

magyar méz

magyar termék

mézek

méz árak