Dózisjáték a magyar patikákban: ezekkel a vitaminokkal csak óvatosan, veszélyes lehet

Liszkai Attila   
  Megosztom
Dózisjáték a magyar patikákban: ezekkel a vitaminokkal csak óvatosan, veszélyes lehet

Hiába mutat még 15-20 fokot napközben a hőmérő higanyszála szerte az országban, a tél hamarosan végleg legyőzi a vénasszonyok nyarát. Ez pedig egyet jelent a különböző légúti megbetegedések, illetve az influenzaszezon kezdetével is. A tapasztalat ilyenkor az, hogy rengetegen töltik fel az otthoni gyógyszeres dobozt, és nyúlnak nap mint nap vitaminokhoz, egyéb étrend-kiegészítőkhöz egészségük védelmében. Nem árt ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy a megelőzés érdekében fogyasztott szereket milyen dózisban is érdemes fogyasztani.

A betegségek megelőzése érdekében, különösen telente, sok magyar vitaminokkal, különböző étrendkiegészítőkkel pótolja szervezete vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Az ilyen kiegészítők használata ugyan jó módja immunrendszerünk erősítésének, azt azonban nem árt tudni, hogy ezek a tabletták többnyire jóval nagyobb dózist tartalmazhatnak, mint a napi szükségletünk. Így joggal merülhet fel a kérdés: vajon túl is lehet adagolni ezeket?

Arra még a legtöbb készítmény dobozán is felhívják a figyelmet, hogy a vitaminok és ásványi anyagok túladagolása komoly mellékhatásokkal járhat, például a túl sok vas bevitele rongálhatja a belső szerveket, a túl sok cink fejfájással, hasmenéssel járhat, vagy például a túlzásba vitt kalcium vezethet fáradsághoz, zavartsághoz, akár hányáshoz is.

Vannak olyan hozzávalók is, amik igazán veszélyesek, mivel hosszú távon szerveket rongálhatnak meg, szívrohamhoz, vagy rákhoz vezethetnek. A következő hozzávalókkal jobb, ha vigyázunk:

  • sisakvirág
  • koffeinpor
  • chaparral
  • martilapu
  • nadálytő
  • gamandor
  • vérehulló fecskefű
  • zöld tea kivonatából készült por
  • mámorbors
  • lobélia
  • methylsynephrine
  • csombormenta olaj
  • vörös rizsélesztő
  • yohimbe

A különböző vitaminokat, étrend-kiegészítőket, és a gyógyszereket ráadásul csak akkor szabad együtt szedni, ha azt az orvos, vagy a gyógyszerész is jóváhagyta, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek egymással, ami veszélyes is lehet. Például a zöld tea kivonata és a gyömbér is olyan hozzávalók, melyeket nem szabad vérhígító gyógyszerekkel, vagy aszpirinnal együtt szedni.

Ezért fontos, hogy ha valaki a vitaminpótlásnak ezt a módját választja, akkor mindenképp ügyeljen arra, hogy a bevitt vitamin vagy ásványi anyag mennyisége ne haladja meg az egy napra szükséges kvótát. Az orvosok szerint le kell szögezni, hogy a tabletták nem helyettesíthetnek egy jól összetett diétát, amiben megtalálható zöldség, gyümölcs, gabonafélék, dió és egyéb magvak.

Ezek azok az összetevők, amikben minden vitamin és ásványi anyag megtalálható, aminek a szervezetnek szüksége van. Azok a multivitaminok, amelyek nem tartalmaznak több vitamint és ásványi anyagot, mint ami a normális napi érték, nem árthatnak nekünk, de ha egészségesen táplálkozunk, akkor nincs is rájuk szükségünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vitamin

egészség

egészséges életmód

túladagolás

étrend-kiegészítő

gyógyszer

patika

házipatika