Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a Katasztrófavédelem figyelmeztetése: óvatosan a tavaknál, csúnya baleset lehet a móka vége!

Az elmúlt hetek fagyos időjárása megtette hatását, elkezdtek befagyni a tavaink. A Fertő-tavon már majdnem egybefüggő a jég pár napja, a Balaton ugyan még jégmentes, de Siófoknál csak 3,5 fokos, a Velencei-tó elkezdett befagyni, a part mentén már jeges, így joggal kérdezhetjük, mikor merészkedhetünk tavainkra? A HelloVidék utánajárt, biztonságosak-e tavaink, lehet-e korcsolyázni az élő vizeken és mire kell figyelni ennél a téli sportnál.

A hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad már kellő biztonságot a befagyott vízfelületen a tartózkodásra, erre viszont a jelenlegi időjárás mellett még várni kell – mondta el a HelloVidék megkeresésére Dóka Imre tűzoltó főhadnagy. A jég akkor éri el a megfelelő vastagságot, ha több napon keresztül –10, –15 Celsius-fokos hideg van, de erre a hosszútávú előrejelzések szerint még várni kell. Mindig a tó üzemeltetője jelöli ki a korcsolyázásra szánt területet. Ellenkező esetben tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületeken tartózkodni – folytatja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk le, lehetőleg hason a jégre, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Amennyiben a jég beszakad, kerüljük a felesleges mozdulatokat – ezek fokozzák a kihűlés veszélyét –, így tovább megőrizhető a ruházatunkban lévő szigetelő légréteg. Igyekezzünk az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, közben kérjünk segítséget jó hangosan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

korcsolya

sport

télisport

hellovidék

tavak

veszély