Tiltakozásba kezdtek a fogorvosok: leállhatnak az ingyenes fogászati rendelők

Népszava   
  Megosztom
Tiltakozásba kezdtek a fogorvosok: leállhatnak az ingyenes fogászati rendelők

Újra leállhatnak a lakosságnak térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők, mert a kormány nem tartotta be az ígéretét.

A közfinanszírozott praxisok orvosai ismét tiltakozó akcióra készülnek, már gyűjtik az aláírásokat, Másfél évvel ezelőtt a körzetek harmada állt le három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek, írja a Népszava.

Az orvosok megelégelték, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket, pedig a fogorvosok ellátmánya töredéke annak, mint amennyit a háziorvosokra fordít az állam. lA tiltakozás szervezői azt állítják, hogy a fogorvosoknak jóval többet kell költeniük a kezelésekhez szükséges eszközökre.

Gyorsan gyűlnek a támogatók, eddig ötszázan írták alá, hogy részt vennének a demonstrációban, mondta Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke.

Legutóbb január közepén írtunk levelet az egészségügyi kormányzatnak, miután két kollégánk kérdésére azt a választ kapta Csányi Péter helyettes államtitkártól, hogy indokolt a két alapellátó szolgálat finanszírozása közti különbség fenntartása.

- nyilatkozta Nagy Ákos.

A helyettes államtitkár levele szerint a fogorvosi szolgálatok térítésköteles ellátásokat is nyújtanak, és ezzel kiegészül a közfinanszírozott bevételük. Ezzel a fogorvosok olvasatában azt jelenti, hogy a fogorvosok a versenypiacról szerzett jövedelmükkel támogassák meg a közellátást.

Ez nonszensz. Szolgáltatására és nem a finanszírozására szerződtünk az állammal. A gyógyszertár is kínál teljes árú gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt, ugyanakkor a betegeknek járó támogatást nem a gyógyszertár profitjából rendezik, hanem az egészségbiztosító tételesen téríti.

– állította Nagy Ákos.

A fogorvos szerint jól mutatja a helyzet abszurditását az, hogy a gyerek és iskolafogászatok is ugyanannyit, vagy olykor kevesebbet kapnak mint a felnőtt körzeti rendelők, pedig ott semmiféle térítésköteles ellátás nincs. A fogászati kasszából 30 milliárd forint hiányzik, és ha ezt a helyzetet a kormány nem rendezi, nincs más, mint fölmondani a közfinanszírozott ellátásra kötött szerződéseket.

Ha a demonstrációt megint csak látszatintézkedés követi, akkor beindulhat egy olyan felmondási hullám, mint az angol állami ellátásban 2005 körül, amikor szinte nem maradtak a közfinanszírozott körzetekben kollégák.

- mondta a szakember.

Már most is több mint 230 fogorvosi praxisból legalább fél éve hiányzik a szakorvos. Az alulfinanszírozottság azért is érthetetlen, mert a páciensek a jelek szerint elégedettek velük. a fogorvos felidézte, hogy egy saját, több mint ezer választ feldolgozó, nem reprezentatív Facebook-felmérésükből az derült ki, hogy az emberek 80 százaléka elégedett az egészségbiztosító által finanszírozott körzetekben dolgozókkal. Ugyanez a kutatás arra is felhívta a figyelmet: ott, ahol kisebb a családban az egy főre eső jövedelem az állami fogorvoshoz járnak. Nagy Ákos elmondta, hogy felmérésük szerint az ország több mint fele körzeti fogorvoshoz jár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sztrájk

fogorvos