Tiltakozásba kezdtek a fogorvosok: leállhatnak az ingyenes fogászati rendelők

Népszava   
  Megosztom
Tiltakozásba kezdtek a fogorvosok: leállhatnak az ingyenes fogászati rendelők

Újra leállhatnak a lakosságnak térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők, mert a kormány nem tartotta be az ígéretét.

A közfinanszírozott praxisok orvosai ismét tiltakozó akcióra készülnek, már gyűjtik az aláírásokat, Másfél évvel ezelőtt a körzetek harmada állt le három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek, írja a Népszava.

Az orvosok megelégelték, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket, pedig a fogorvosok ellátmánya töredéke annak, mint amennyit a háziorvosokra fordít az állam. lA tiltakozás szervezői azt állítják, hogy a fogorvosoknak jóval többet kell költeniük a kezelésekhez szükséges eszközökre.

Gyorsan gyűlnek a támogatók, eddig ötszázan írták alá, hogy részt vennének a demonstrációban, mondta Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke.

Legutóbb január közepén írtunk levelet az egészségügyi kormányzatnak, miután két kollégánk kérdésére azt a választ kapta Csányi Péter helyettes államtitkártól, hogy indokolt a két alapellátó szolgálat finanszírozása közti különbség fenntartása.

- nyilatkozta Nagy Ákos.

A helyettes államtitkár levele szerint a fogorvosi szolgálatok térítésköteles ellátásokat is nyújtanak, és ezzel kiegészül a közfinanszírozott bevételük. Ezzel a fogorvosok olvasatában azt jelenti, hogy a fogorvosok a versenypiacról szerzett jövedelmükkel támogassák meg a közellátást.

Ez nonszensz. Szolgáltatására és nem a finanszírozására szerződtünk az állammal. A gyógyszertár is kínál teljes árú gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt, ugyanakkor a betegeknek járó támogatást nem a gyógyszertár profitjából rendezik, hanem az egészségbiztosító tételesen téríti.

– állította Nagy Ákos.

A fogorvos szerint jól mutatja a helyzet abszurditását az, hogy a gyerek és iskolafogászatok is ugyanannyit, vagy olykor kevesebbet kapnak mint a felnőtt körzeti rendelők, pedig ott semmiféle térítésköteles ellátás nincs. A fogászati kasszából 30 milliárd forint hiányzik, és ha ezt a helyzetet a kormány nem rendezi, nincs más, mint fölmondani a közfinanszírozott ellátásra kötött szerződéseket.

Ha a demonstrációt megint csak látszatintézkedés követi, akkor beindulhat egy olyan felmondási hullám, mint az angol állami ellátásban 2005 körül, amikor szinte nem maradtak a közfinanszírozott körzetekben kollégák.

- mondta a szakember.

Már most is több mint 230 fogorvosi praxisból legalább fél éve hiányzik a szakorvos. Az alulfinanszírozottság azért is érthetetlen, mert a páciensek a jelek szerint elégedettek velük. a fogorvos felidézte, hogy egy saját, több mint ezer választ feldolgozó, nem reprezentatív Facebook-felmérésükből az derült ki, hogy az emberek 80 százaléka elégedett az egészségbiztosító által finanszírozott körzetekben dolgozókkal. Ugyanez a kutatás arra is felhívta a figyelmet: ott, ahol kisebb a családban az egy főre eső jövedelem az állami fogorvoshoz járnak. Nagy Ákos elmondta, hogy felmérésük szerint az ország több mint fele körzeti fogorvoshoz jár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sztrájk

fogorvos