Ilyen is ritkán van itthon: újabb vidéki városban indul az e-közbringa rendszer

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen is ritkán van itthon: újabb vidéki városban indul az e-közbringa rendszer

Megkezdődött a pécsi kerékpár szóösszetételből alkotott PécsiKe elnevezésű közösségi kerékpármegosztó rendszer dokkolóinak telepítése - írja a Pécsi Napilap.

A portál szerint a fejlesztés megkezdését dr. Páva zsolt jelentette be a baranyai megyeszékhelyen.

Az „E-közbringa rendszer kialakítása I. ütem”, TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00001 sz. projekt keretében 70 db PEDELEC típusú elektromos kerékpár érkezett Pécsre, melyek 2019. április 30-án kerülnek kihelyezésre a dokkolók telepítésének befejezésekor. A bringákat nem sokkal utána, júniustól már használatba is lehet venni a 7 helyszínen telepített dokkolóállomásokról. Az első ütemben alábbi helyszíneken helyeznek ki 10-10 elektromos kerékpárt a városban:

  • PTE Klinikai Központ - 400 ágyas klinika
  • Barbakán
  • Széchenyi tér
  • Kossuth tér
  • Búza tér
  • 48-as tér
  • Zsolnay-negyed

A domborzati viszonyok miatt nem hagyományos bicikliket, hanem elektromos kerékpárokat telepítenek a PécsiKe dokkolóihoz, így a használók a nagyobb emelkedőkre is könnyedén feljuthatnak. A város polgármestere ismertette, hogy a fejlesztés több mint 150 millió forintból valósul meg.

Célunk, hogy a belvárost, a történelmi városmagot minél inkább tehermentesítsük a benzin/gázolajhajtású gépjárművektől

- idézi a polgármester szavait a portál, aki hozzáfűzte, hogy a településen sokat tesz az önkormányzat a kerékpárral közlekedők támogatásáért, ugyanis számos kerékpárutat alakítottak ki és újítottak fel az elmúlt években.

A bringákat a MOL Bubi budapesti mintájára regisztrációt és azonosítást követően használati díj ellenében lehet felvenni a dokkolókból, használat után pedig leadhatók a város bármely gyűjtőállomásán.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pécs

pécsike

kerékpár

elektromos bicikli