Viszlát, tavaszi fáradtság! 8 házi praktika a kimerültség ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Viszlát, tavaszi fáradtság! 8 házi praktika a kimerültség ellen

Télen a szervezetünk felélte az energiatartalékainak nagy részét, ezért hiába csicseregnek reggelente a madarak, és szikrázik a napsütés: mégis kimerültséget, levertséget tapasztalhatunk. Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

Most, hogy itt a tavasz, zöldül természet, sorra nyílnak a virágok, egyre többet süt a nap, kirajzottak a motorosok és bicajosok, kezdődhetnek a kerti munkák!

Ráadásul idén ez az időszak sokkal megterhelőbb lehet, mint a korábbi években. Habár a tavaszi fáradtság nem betegség, mégis egy jellegzetes hatással van a szervezetünkre. A hőmérséklet és a fényviszonyok változásának következtében változik hormontermelés és anyagcsere is.

Hello, napsütés! Viszlát, hosszú durmolás!

Minden nap egyre tovább van világos, ezért a szervezetünkben csökken a melatonin termelés. Ez a hormon szabályozza az ébrenléti és alvási ciklusunkat: hatással van a testhőmérsékletre, álmosságra, és az immunrendszerre is. A hormonszint csökkenésének hatására kevesebbet alszunk.

Eközben a tavaszi napsütés hatására szervezetünk szerotonin termelése megnő: ez az úgynevezett boldogsághormon. Jó hatással van a hangulatunkra, ezért van több kedvünk kimenni a szabadba, programokat csinálni, vagy a napi teendőket elvégezni. Csakhogy a szervezetünk ettől függetlenül kimerült, ezért hamar csapdába ejthet minket a tél végi enerváltság és a kora tavaszi tettvágy.

Ahogy nő a hőmérséklet, kitágulnak az ereink: így csökken a vérnyomás. Amikor a megszokottnál alacsonyabb a vérnyomásunk, akkor nem is vagyunk olyan energikusak. Átmenetileg, amíg melegszik az idő és a vérnyomásunk nem áll vissza a megszokott szintre, segítenünk kell a szervezet küzdelmét a fáradtsággal.

Néhány egyszerű tanácsot megfogadva azonban szinte észre sem fogjuk venni, hogy itt a tavaszi fáradtság időszaka!

1. Állítsd a biológiai órád a naphoz!

Ne maradj tovább ágyban, mikor már a hasadra süt a nap. Ahogy szemünk érzékeli a reggel első fénysugarait, csökken a melatonin szint, és nem alszunk már olyan mélyen, vagy fel is ébredünk idő előtt. Inkább feküdj le valamivel korábban, hogy ki tudd pihenni magad, amíg a szervezeted birkózik a felborult alvásritmussal.

2. Vegyél frissítő reggeli zuhanyt!

Amíg nehezebb a reggeli ébredés, valamint a vérnyomásunk is alacsony, érdemes a reggelt zuhanyzással indítani. Ha még a meleg és hideg vizet is váltogatjuk fürdés közben, az még kedvezőbb hatással lesz a szervezetre.

A hideg-meleg váltózuhanyhoz hasonlóan jó hatású a szaunázás. Ha már nagyon az energiáink végén járunk, érdemes nekivetkőzni és izzadni egy kicsit: a megviselt testet azonnal felpezsdíti, megélénkítve a nyirokkeringést is.

3. Igyál minél több folyadékot!

Bár nem betegség, a tavaszi fáradtságon is könnyebb túlesnünk, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk napközben. Erre a hőmérséklet-változás következtében alacsonyabb vérnyomás miatt van szükség. Mivel a víz hígítja a vérünket, a vérnyomás visszaáll a normál szintre az erek kitágulása ellenére, és nem leszünk olyan fáradtak.

Ha pedig a víz mellett friss gyümölcslé formájában visszük be a folyadékot, még a vitaminpótlást is segíthetjük vele.

4. Egyél könnyű, kímélő ételeket!

Hogy az egyébként is igénybe vett szervezetre ne nehezedjen még több teher, célszerű a tavaszt olyan ételekkel kezdeni, melyeket könnyű megemészteni. A szervezetet ne terheljük zsíros, nehéz ételekkel, hanem fehérjében és vitaminokban gazdag étrendet kövessünk.

A friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű péksüteményeket részesítsük előnyben. Ugyanakkor, amíg a szervezet átáll, több energiára lesz szüksége.

Főtt tojásos salátával, tejberizzsel vagy tejbegrízzel, teljes értékű gabonával készült gyümölcsös granolával biztosan jól indul a nap.

5. Töltsük fel a vitaminraktárakat!

A táplálkozásra nem csak az emésztés szempontjából érdemes odafigyelni, hanem a vitaminpótlást is tartsuk szem előtt. Télen, mivel keveset süt a nap, legfőképpen a D-vitamin készleteink merülnek ki, és a stresszes időszak miatt könnyen elapadhat a B-vitamin utánpótlás is. Természetesen az A-, C-, E-, és K-vitaminok is fontosak a tavaszi fáradtsággal való küzdelemben, ezért táplálkozzunk minél változatosabban, és figyeljünk a felszívódáshoz szükséges anyagok bevitelére is!

A C-vitamin pótlásért érdemes a citrusféléket, a brokkolit, karfiolt, és paradicsomot is beilleszteni a tavaszi étrendünkbe.

6. Mozogj a szabadban!

Elő a túrabakanccsal, futócipővel, biciklivel! Tulajdonképpen bármilyen szabadtéri testmozgás a sétától a hegymászásig – de még a kertészkedés is annak számít, segít elűzni a tavaszi fáradtságot.

Ezen túl minél több időt töltünk a szabadban, annál többet éri a bőrünket a napsütés is, ami a hormonokra, és a vitaminok felszívódására is jó hatással van.

Ha tehetjük, tartózkodjunk minél többet tiszta, oxigéndús levegőn: ez önmagában is elűzi az ólmos fáradtságot.

7. Élvezd a tavaszt!

Mégha kimerülnek is érezzük magunkat, nem szabad elfelejteni most élvezni a tavaszt, amíg még tart! Különben arra eszmélünk majd, hogy itt a nyár, és ki sem használtuk az átmeneti évszakot.

Vége az otthonülésnek, szervezz programokat a szabadba! Ülj ki egy parkba, és élvezd a napsütést: akár társaságban, akár egyedül egy könyvvel, vagy laptoppal.

Készítsd fel az otthonodat is a tavaszra, tervezd el a nagytakarítást, és cseréld le a dekorációt. A szobanövényeidet is költöztesd ki az ablakba, egyből feldobják a lakást!

Csinálj helyet a szekrényben: a téli ruhákat ideje hátrébb költöztetni, és elő a színesebb, lengébb darabokkal! Így mintha megújulna a gardrób, és vidámabban indul a reggeli keresgélés.

8. Összpontosíts!

Amikor fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, sokkal kevésbé vagyunk képesek koncentrálni. Hiába lenne kedvünk hirtelen túrázni, kertészkedni vagy barkácsolni, a mindennapi teendőkre nehezen vesszük rá magunkat.

Ebben segít, ha tudatosabban tervezünk: elő a naptárral, és vegyük sorra a teendőinket! Készítsünk egy listát határidőkkel, és próbáljuk meg be is tartani őket! A teendőkre, tanulásra, munkára ösztönzőleg tud hatni, hogyha a környezetünk tiszta és rendezett.

Ügyeljünk arra is, hogy legyen a közelünkben folyadék és egészséges nasi – mondjuk friss gyümölcslé, banán, összekockázott répa vagy uborka. Így már minden adott lesz, hogy a teendőinkre koncentráljunk, és legyőzzük a tavaszi fáradtságot.

(Via: gardena.com)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tavasz

tavaszi fáradtság

alvás

melegedés

gyümölcs

zöldség

étrend

vitamin

mozgás

szabadtéri program

nagytakarítás