Felejtsd el a pirulákat: ez a 20 élelmiszer jobban hat, mint az altatók

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a pirulákat: ez a 20 élelmiszer jobban hat, mint az altatók

Mindenkivel előfordul, hogy tudja, aludnia kéne, mégsem jön álom a szemére; van amikor még a könyv, vagy az esti film sem segít. A kialvatlanság következtében többek közt csökken a reakcióidő és az összpontosítási képesség is, ami sok kellemetlenséget okozhat. Amennyiben sűrűn megesik velünk, hogy nem tudunk elaludni, és ezért egyre fáradtabban és nyúzottabban ébredünk, érdemes utánanézni annak, mi is az a melatonin. Mutatjuk mik azok az élelmiszerek, melyek segíthetnek az elalvásban.

A melatonin egy olyan hormon, ami az elalvásért és az ébredésért felel. Amennyiben ideális a melatonin szintünk, magunktól ébredünk minden reggel, körülbelül ugyan abban az időpontban. Szervezetünk a melatoninhoz, - akárcsak a D-vitamin esetében - a napfény hatására jut hozzá, épp ezért megfigyelhető, hogy ha több időt töltünk a szabad levegőn, akkor általában jobban alszunk.

De nem csak ez az egyetlen mód létezik a melatonin-pótlásra: néhány étel is segíthet, hogy visszaálljon a melatonin szintünk a normális értékre, írja cikkében a One Green Planet. Ezek olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek elősegítik a szerotonin-termelést, ami elengedhetetlen a melatonin előállításához. A következő ételek segítenek a pihenésben, és az egészséges melatonin szint elérésében is.

1. Banán

A banán nagyon jó energia és fehérjeforrás, emellett pedig segít az alvásban is. Magnéziumot, B6-vitamint, és természetes szénhidrátokat tartalmaz. A banánban ezeken kívül még triptofán is van, ami egy olyan aminosav, ami elősegíti a pihenést és a szerotonintermelést. Mindezek az anyagok segítenek abban, hogy minél gyorsabban elaludjunk, és rendszeres fogyasztás esetén minden este könnyebbé válik az elalvás.

2. Zab

A zab amellett, hogy egészségesen tartja a szívet, segíti a melatonin termelődését is. Rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami segít egészségesen tartani az idegrendszert, és elősegíti a pihenést, ezek a következők: aminosavak, B-vitaminok, magnézium és az úgynevezett komplex szénhidrátok (több ásványi anyagot és rostot tartalmaznak mint más szénhidrátok, és lassabban is szívódnak fel). Ezek az anyagok rendszeressé teszik az alvást és segítenek a pihenésben.

3. Ananász

Az ananásznak több melatonint elősegítő tulajdonsága van, mint a banánnak, vagy a zabnak, épp ezért ha a fentieket nem kedveljük, jó választás ez a gyümölcs. Nyers és fagyasztott formában érdemes fogyasztani, a szárított ananászban ugyanis nem sok vitamin és ásványi anyag marad meg. Az ananász ráadásul segít az emésztési zavarokon, a puffadáson, és lúgosítja az egész testet. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és csökkenti a stresszt.

4. Narancs

A narancs kiváló kalcium és B-vitamin forrás, segít a pihenésben és a melatonin-termelésben egyaránt. Gazdag rostokban és magas C-vitamintartalma miatt nagyon egészséges, ráadásul sok proteint is tartalmaz. Enzimekben gazdag, tisztítja a testet, és erősíti az immunrendszert.

5. Paradicsom

A paradicsom káliumot és C-vitamint is tartalmaz, és megtalálható benne a B6-vitamin is, így elősegíti a melatonin-termelést. A paradicsomot nyersen érdemes fogyasztani, mivel jóval több ásványi anyag megmarad benne, mint ha megfőznénk.

6. Cseresznye

A cseresznye kifejezetten indukálja a melatonint-termelést, ráadásul gyógyítja a gyulladást, az emésztési problémákat és jót tesz a szívnek is. A cseresznyéről kimutatták, hogy nem csak az elalvásban segít, hanem elősegíti a hosszabb alvást is.

Más ételek, amik segítenek az alvásban:

  • 7. édesburgonya
  • 8. barna és fehér rizs
  • 9. árpa
  • 10. tök
  • 11. kukorica
  • 12. burgonya

Ezek az élelmiszerek mind tartalmaznak olyan szénhidrátokat, melyek elősegítik a szerotonin-képződést, ráadásul tartalmaznak antioxidánsokat, rostokat, káliumot, magnéziumot és többféle vitamint is.

Magvak, amik növelik a szerotonin szintet és ezáltal segítik az alvást:

  • 13. dió
  • 14. kesudió
  • 15. mandula
  • 16. szezámmag
  • 17. földimogyoró
  • 18. kender
  • 19. chia
  • 20. tökmag

Fontos még megjegyezni, hogy vannak akiknél az esti órákban fogyasztott nehéz és a csípős ételek is eredményezhetnek nehéz elalvást, akárcsak a kakaó és a zöld tea és természetesen minden koffeintartalmú termék. Épp ezért amennyiben többször is tapasztaljuk, hogy nehezünkre esik elaludni, érdemes megválogatnunk mit fogyasztunk az este folyamán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alvás

melatonin

gyümölcs

magvak

zöldség

egészség

álom

ha nem jön álom a szemedre

rem