Felejtsd el a pirulákat: ez az 5 szobanövény jobban hat, mint az altatók

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a pirulákat: ez az 5 szobanövény jobban hat, mint az altatók

Vannak olyan szobanövények, amelyek segítenek abban, hogy hamarabb elaludj. A hálószobába főként olyan növényeket érdemes rakni, amelyek levegőtisztító tulajdonsággal, pihentető aromával rendelkeznek, és a gondozásuk sem bonyolult. Hogy ne kelljen törnöd a fejed a megfelelő fajtán, összegyűjtöttünk 5 fajtát, amit bátran használj a hálóban: garantáltan nyugodt éjszakáid lesznek tőlük!

Ha már kipróbáltál minden trükköt, nem hatnak a meditációs alkalmazások és altatót sem szeretnél bevenni, akkor talán a hálószobád lehet az oka annak, hogy nem tudsz rendesen aludni. Végtére is, ha a környezeted nem segíti az alvást, akkor nem lesznek pihentető éjszakáid, akármennyire is próbálkozol. És mi az, ami nem hiányozhat egy ideális hálószobából? Egy növény, ami segíti az alvásodat.

A szobanövények nemcsak a lakás megjelenését dobják fel, hanem számos tanulmány szerint fokozhatják a közérzetet, növelhetik a kreativitást, csökkenthetik a stresszt, növelhetik a termelékenységet, nyugalmat biztosítanak, fenntartják az optimális beltéri páratartalmat, oxigént termelnek, és kiszűrik a légszennyező anyagokat

– idézi Erin Marino szavait a HouseBeautiful cikke. Marino azt is megjegyezte, hogy egyes növények jobban működnek a hálószobában, mint mások. Összegyűjtöttünk 5 fajtát, amivel nem nyúlhatsz mellé: ezek a szobanövények megtisztítják a levegőt és tökéletes atmoszférát varázsolnak a pihentető alváshoz.

1. Anyósnyelv

Több előnye is van az anyósnyelvnek: először is rettentően igénytelen, másodszor pedig a NASA által összeállított listán dobogós a legjobb levegőtisztító szobanövények között. Az anyósnyelv kiszűri a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént, a xilolt és a toluolt, valamint egyike azon kevés szobanövényeknek, amelyek az éjszaka folyamán is átalakítják a szén-dioxidot oxigénné, a legtöbb szobanövény csak a nap folyamán képes erre. A levegő megtisztítása jobb alvást eredményez, különösen, ha különféle allergiáktól szenvedsz.

2. Levendula

Ha valaha szagoltál már levendula illóolajat, biztosan érezted, hogy az összes gondod elillant. A levendula nyugtató hatású, a lombozat és a virágok tele vannak illatos olajokkal, amelyek bizonyítottan segítik a pihenést, a hangulat javítását és álmosságot okoznak. Ha elég fényes a szobád, akkor cserepestől is nevelhetsz levendulát, de télen és sötét időszakban is érdemes szárított levendulaágakat helyezni a szobába egy kis aromaterápia gyanánt.

3. Hegyescsúcsú futóka

A futóka nem igényel túl sok fényt, könnyen kezelhető nagyon mutatós, és nem utolsó sorban remek levegőtisztító. A növény különösen hatékony a formaldehid beltéri levegőből történő kivonásában, de a száraz beltéri levegőt is képes felszámolni. A száraz levegő számos betegség okozója lehet: légzési problémákat, torokfájást, megfázást és akár bőrkiütéseket is okozhat. Mivel a növények segítenek a nedvességtartalom szabályozásában és vízgőzt bocsátanak ki, a száraz levegő okozta betegségeket is könnyűszerrel megszüntetheted velük.

4. Páfrány

A páfrányokról kimutatták, hogy kiszűrik a formaldehidet, a xilolt és a toluolt. A páfrány főként a párás környezetet szereti, ezért a fürdőszobában érzi jól magát, de tavasszal-nyáron a hálószobában is megállja a helyét. A beltéri levegőtisztításban a legjobb növények közé tartozik, ezért magától értetődő, hogy kell egy belőle minden lakásba!

5. Zöldike, csokros inda

A zöldike rendkívül jól szűri a levegőt, ezáltal nyugodt alvást biztosít. Bőségesen nő, sok fiatal hajtást termel: a csemetéket elkülönítve az anyanövénytől a szeretteinket is meglephetjük ezzel a csodálatos növénnyel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alvás

növény

szobanövény

otthon

pihenés

hálószoba

szoba