Aggasztó: ezért csökken drasztikusan a tojásfogyasztás Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Aggasztó: ezért csökken drasztikusan a tojásfogyasztás Magyarországon

Sajtóreggelin járt a HelloVidék, melynek apropóját az adta, hogy elstartolt a Reggelem Iskolai Road Show, amelynek célja a gyerekek reggelizési szokásainak javítása. Az esemény különlegességét az adta, hogy Gáspár Bea a Konyhafőnök VIP korábbi győztese a helyszínen készített fantasztikus tojásreggelit. És, hogy mindez miért fontos? Nos, drasztikusan csökken a tojásfogyasztás Magyarországon. Ennek okát ugyan még kutatják, de az biztos, hogy a különböző téves diéták, étrendek nem kedveztek a tojásfogyasztásnak.

Az eseményt dr. Molnár Györgyi a Tojásszövetség titkára nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy tavaly októberben fogalmazódott meg a gondolat, hogy tenni kell valamit annak érdekében, hogy növekedjen a tojásfogyasztás hazánkban. Mint mondta, 2010 óta tapasztalják, hogy egyre kevesebb gyerek és felnőtt fogyaszt tojást, annak ellenére is, hogy számos jótékony hatása van az emberi szervezetre. dr. Molnár Györgyi kiemelte:

Ennek érdekében 2018-ban a Tojásszövetség és a TÉT Platform közösen indított felhívást, melynek frappáns mottót is adtak: „Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!”. Idén pedig ennek az együttműködésnek a folytatása lett a Reggelem Iskolai Road Show. 15 iskolában, több mint 4000 felső tagozatos diákot érintve elindul a program, amelynek célja a gyerekek reggelizési szokásainak javítása.

A 2010-es évekhez képest folyamatos csökkenést figyeltünk meg a tojásfogyasztás terén. Ennek okát folyamatosan kutatjuk. Amit biztosan tudunk, hogy sajnos a különböző téves diéták, étrendek nem kedveztek a tojásfogyasztásnak sem.

- mondta Pákozd Gergely. A Tojásszövetség alelnöke kiemelte azt is, hogy számos kutatás igazolja, a gyerekek fele úgy indul el iskolába, hogy nem eszik semmilyen reggelit. Pont ezért szerettek volna valamilyen módon javítani a kialakult helyzeten. Így született meg az országos Reggelem Iskola Road Show program. Ugyan jelenleg még zajlanak az egyeztetések a helyszíneket illetően, de azt már lehet tudni, hogy az előadások interaktív módon fognak zajlani. Az informatív órákba becsatlakoznak az Itt És Most Társulat tagjai is, hogy a gyerekek által elmesélt történeteket megelevenítsék. Ezzel az a célja a szövetségnek, hogy az információkat játékos, szórakoztató módon adják át a gyerekeknek. Nem szerették volna passzív módon átadni a hasznos tanácsokat, így az ötven perces órákat mozgalmasan, játszva tölthetik el a diákok.

A szövetség elnöke külön kitért arra is, hogy a húsvéti időszakban 30-35 százalékkal is megnő a tojásfogyasztás száma. Hasonló magas emelkedés szokott lenni egy másik hangsúlyos ünnepünk során, karácsonykor is. Elárulta azt is, hogy egy a jelenlegi adatok szerint egy magyar ember, egy évben körülbelül 240 darab tojást fogyaszt el. Ehhez képest 2010-ben ez 300 darab volt. Jó viszont, hogy a tojóállomány folyamatosan gyarapszik, így a magyar termelési darabszám is növekedést mutat.

Az esemény közben Gáspár Bea is főszerepbe került, aki pillanatok alatt összedobott egy egészséges, tojásos reggelit valamint egy trükkös buggyantott tojást is. Miközben az ételek készültek, arról mesélt hogyan próbálta rávenni saját gyerekeit, hogy minden nap reggelizzenek. Beszélt arról, hogy a mai gyerekek mennyire leterheltek az iskolában és utána is a különórákon, pont ezért fontos, hogy megfelelő reggelivel indítsák a napot.

Ezt a gondolatmenetet egészítette ki Bencze Mária dietetikus is. Mivel hazánkban is jelentős probléma az elhízás, így sarkalatos pont minden ember életében a megelőzés. Sokan nem tudják, de az egészséges reggeli az első lépés a megelőzésben, főleg a gyerekek életében. Mivel a szülő sokszor zsebpénzzel oldja meg az étkeztetést, a felsősök esetében ritkábban csomagolnak a szülők reggelit, így gyakran előfordulhat a diákokkal, hogy nem megfelelő tápértékű étellel enyhítik éhségüket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos, hogy a szülők rászoktassák gyerekeiket a reggelizésre, mivel így elég energiájuk lesz kibírni a megterhelő hétköznapokat. Mivel a gyerekek rohamosan fejlődnek, szükségük van a folyamatos fehérjepótlásra, hiszen ez kell a sejtjeink építéséhez. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű tojást fogyasszanak a gyerekek, mivel a fehérjék mellett az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tojás

tojásszövetség

reggeli

reggeled road show

program

tojásfogyasztás

bencze mária dietetikus

gáspár bea

pákozd gergely

dr. molnár györgyi