Itt a bizonyíték: a mentális egészségnek is árt a városi életmód

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bizonyíték: a mentális egészségnek is árt a városi életmód

Régóta ismeretes, hogy az életterünk és a környezetünk hat a fizikai egészségünkre. Kiderült, hogy a városi életmódnak nem csak a fizikai egészség romlásához, hanem a mentális betegségek kialakulásához is köze lehet. Egy új kutatás szerint nem csak testileg, hanem lelkileg sem tesz jót, ha túl sokáig élünk a panelrengetegben: a városi környezetben megtalálható légszennyezés és magas ólomtartalom károsíthatja az emberi szervezetet, a fizikai állapot pedig a mentális egészségre is kihathat.

Már az 1930-as években megfigyelte két szociológus, hogy a belvárosi városrészeken szokatlanul magas a skizofréniában szenvedők száma. Azóta a kutatók megfigyelték, hogy egyes mentális betegségek gyakrabban fordulnak elő a sűrűn lakott városokban, mint a zöldebb és vidéki területeken. Az amerikai Centre for Urban Design and Mental Health kutatási központ becslése szerint a városi lakosság körében 40 százalékkal nagyobb a depresszió kockázata, 20 százalékkal nagyobb a szorongás kialakulásának esélye, valamint a skizofrénia kockázata is a duplája a vidéki területeken élők állapotához képest.

Mi lehet ennek az oka?

A városi lakosság mentális egészségének romlása olyan társadalmi problémákra vezethető vissza, mint a magány és a kevés élettér. Úgy tűnik, hogy nem csak ezek az életmódbeli tényezők lehetnek felelősek a lelki problémákért. Egy új kutatás szerint a sűrű közlekedésből és az építkezésekből fakadó levegő- és zajszennyezés nem csak a fizikai egészséget, hanem a mentális egészséget is károsítja.

Andreas Meyer Lindenberg, a mannheimi Mentális Egészség Központi Intézetének igazgatója és Matilda van den Bosch, a vancouveri British Columbia Egyetem környezetvédelmi egészségügyi kutatója a vizsgálat során arra keresték a választ, hogy mely, városokban megtalálható faktorok járulnak hozzá a depresszió kialakulásához. A kutatók - amikor a különféle fenyegetéseket alaposan megvizsgálták, - megállapították, hogy egyes faktorok nagyobb veszélyt jelenthetnek a mentális egészségre, mint mások. A pollen és a depresszió kialakulása között például nem mutattak ki erős kapcsolatot, ellenben

A légszennyezéssel kapcsolatok kutatások nem túl kecsegtetőek. Mivel a levegőszennyezéssel évente több millió ember halálát hozzák összefüggésbe, nem csoda, hogy a rossz fizikai állapot a mentális egészségre is rámehet. Meyer-Lindenberg szerint kulcsfontosságú a városok élhetőbbé tétele a lakosok mentális egészségének javítása érdekében. Ez azért is lényeges, mert jelenleg a világ több mint fele él városokban, és ez az arány 2050-re 70 százalékra emelkedhet.

A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy nem lehet kielégítően okolni egy-egy változót a mentális állapot rosszabbodásához, mivel bár a legtöbb egészségkárosító tényező a városokban koncentrálódik, nem csupán ezekre az urbanizált területekre korlátozódik. A levegőszennyezés például nem csak a városi határokon belül található meg, valamint egy másik igen komoly veszélyfaktor, a rovarirtószer a mezőgazdasági területeken nagyobb mértékben fellelhető.

Marianthi-Anna Kioumourtzoglou, a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskola környezetvédelmi egészségtudományi tanára is erre a véleményre jutott, amikor a légszennyezés mentális egészségre gyakorolt hatásait tanulmányozta.

A rossz levegőminőséget eddig a depresszióval, a szorongással és a pszichotikus zavarokkal, például a paranoiával és a hanghallással hozták kapcsolatba. Kioumourtzoglou és a kollégái azt fedezték fel, hogy a magasan szennyezett területek a nők nagyobb valószínűséggel mutatták a szorongás tüneteit, és több antidepresszánst fogyasztottak.

Ez azért érdekes, mert a városiak alapvetően jobb egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz férhetnek hozzá, az egészségügyi állapotukban ez mégsem tükröződik

- mondta Meyer-Lindenberg, aki szerint a zöldterületek hiánya, a légszennyezés és a toxikus anyagok magas koncentrációja tehető felelőssé ezért. A gyermekek még inkább ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek, ugyanis akár az agy egészséges fejlődését is megakadályozhatják ezek a faktorok. A szegényebb közösségekben élők számára ezek a hatások különösen erősek, ugyanis a nehéz pénzügyi helyzet tovább növeli a depresszió kockázatát.

Ez nem azt jelenti, hogy ha egy autópálya mellett vagy egy szórakozóhely felett élsz, akkor depresszióra és szorongásra lettél ítélve. Ezek a tényezők csupán felerősítik a kockázatot, de nem felelősek kizárólag a betegségekért. Meyer-Lindenberg szerint a genetika és az életmód is nagyon meghatározó, ritkán lehetséges egyetlen környezeti problémát megnevezni a legfőbb tettesnek.

Ez lehet a megoldás

Az már világos, hogy a fizikai környezet nagy hatással van a mentális egészségre. De mit lehet ezzel tenni? Egyes kutatások szerint a depresszió és más mentális betegség kockázatát csökkenti a természet: a friss levegőtől fizikailag aktívabbak leszünk, a természet hangjai és illatai, valamint színei nyugtató hatással bírnak, és jó hangulatot kölcsönöznek.

A Popular Science cikke szerint készültek olyan kutatások, amelyek a természet emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták. Megállapították, hogy a természetben való sétálgatás után „elillan” az emberek gondja, ugyanis kevésbé lesznek hajlamosak a problémákon való töprengésre, ami a szorongás és a depresszió melegágya lehet. A természetben való sétálgatás megnyugtatta az agynak azt a területét, amely a mérgező gondolatokért, rossz érzésekért és a félelemért felel.

Ezek az agyi területek – például az érzelmeink szabályozásában részt vevő perigenual anterior cingulate cortex – lehetnek a kulcsai annak a megértésének, hogy milyen módon károsíthatja vagy segítheti a mentális egészségünket a környezetünk

- vélekedik Meyer-Lindenberg. Az is lényeges, hogy a természetben kevesebb zajnak van kitéve az ember, mint a városi környezetben. Egy mozgalmas városközpontban élő például kisebb eséllyel tudja kipihenni magát, mint az, aki csendes környezetben él, ez pedig rossz hatással van az agyra. Az alváshiány memóriaromlást és a szövegértési képesség romlását okozhatja, de hosszútávon hormonproblémákhoz és demenciához is vezethet. Ha egy városlakó ki tud szakadni a megszokott környezetéből, és hetente legalább egyszer el tud tölteni néhány órát a természetben, máris sokat tett a mentális egészségéért.

Van den Bosch szerint a mentális egészségre való törekvésnek nem csak az egyén szintjén kell megjelennie, hanem a politikai döntéshozókat is ösztönözni kell a városi zöldfelületek növelésére, a levegőszennyezés visszaszorítására és az ártalmas anyagok termelésének a korlátozására. A zöldfelületek növelése nemcsak a szennyező anyagokat nyelik el, hanem a zaj mérséklését is elősegítik, ezért több problémára is megoldást nyújtanak.

Forrás: Popular Science

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

egészség

betegség

fizikai egészség

mentális egészség

város

vidék