Brutális szeméthalom úszik a Tiszán: mutatjuk a videót

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális szeméthalom úszik a Tiszán: mutatjuk a videót

Több mint másfél hektár területet fed be a fa- és kommunális hulladék a vízlépcsőnél. Májusban sok eső volt a vízgyűjtő területen, a Felső-Tiszán és a mellékfolyóin. Ennek következtében a folyók megáradtak, ismertette Fejes Lőrinc, kiskörei szakaszmérnök – írja a Heol.

Ekkor nemcsak az uszadékfát sodorja magával a víz, hanem sajnos a vízgyűjtő területen élő lakosság által a patakokba, kisebb folyókba illegálisan elhelyezett kommunális hulladékot is. Most ez érkezett meg a kiskörei vízlépcsőhöz.

– mondta Fejes Lőrinc.

Ennél az árvíznél úgy tudták tovább engedni a vizet, hogy a duzzasztómű elzárótábláit csak részlegesen nyitották meg. Ez azt jelenti, hogy nem engedtek szabad utat a hulladéknak, hanem megállították a kiskörei vízlépcsőnél, emiatt viszont torlódott a fa- és kommunális hulladék, egyre nagyobb felületet fedett be, így kialakult egy hatalmas, hulladékkal kevert uszadékmező.

Mivel csak részlegesen voltak nyitva az elzárótáblák, az uszadékmező és a táblák alatt szabadon folyt a tiszta víz, míg a felszínen megmaradt a szemét.

Amikor az árvíz levonul, újra zárjuk az elzárótáblákat. Meg kell várni, amíg megnyugszik a vízfelület, s utána csak a turbinákon át folyik a víz. Akkor majd az uszadékmező mellől, úszó munkagépekkel, több hónapig tartó munkával kiszedjük a hulladékot. Kivisszük egy kirakodóhelyre, ott partra tesszük, s gépi és kézi módszerrel szétválogatjuk, majd hulladéklerakóba szállítjuk.

– mondta el a szakaszmérnök.

Ljasuk Dimitry, a Tisza-tó természeti kincseit megörökítő egykori lakos Brutális szemét a Tiszán - ez a te műved ember! címmel készített videót a vízben úszó szemétről.

A helyzet előnye az, hogy a Kisköre alatti folyószakasz – csaknem négyszáz kilométer a Dunáig – nem szennyeződött. Korábban ehhez hasonló hulladékkitermelés 2010-ben, valamint 2017-ben történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

szennyezés

hulladék