Működik a csirke-disco: speciális fényben tojják a tyúkok a szupertojást

Liszkai Attila   
  Megosztom
Működik a csirke-disco: speciális fényben tojják a tyúkok a szupertojást

A D-vitamin a legtöbb tejtermékben és a tojásban is fellelhető, ráadásul szervezetünk még a napfényből is képes kivonni, ennek ellenére világszerte igen gyakori probléma a D-vitamin hiány. Egy német egyetem kutatói érdekes ötlettel kísérleteztek, hogy megnöveljék a tojások D-vitamin tartalmát.

A D-vitamin hiány, annak ellenére, hogy sokféle tejtermékben, tojásban és a napfényben is jelen van, igen gyakori probléma napjainkban. Bár a D-vitamin nem olyan fontos, mint például a C-vitamin, de hiánya előbb-utóbb problémákat okozhat a szervezetben - írja a Modern Farming.

A D-vitamin hiány hatására olyan tünetek léphetnek fel, mint csont- és izomfájdalom, gyengeség, ráadásul ha valakinek a szervezete nem tartalmaz elegendő D-vitamint, akkor megnőhet az esély a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására is. A tojás rendkívül jó D-vitamin forrás, mivel sokféleképp elkészíthető és fogyasztható. A németországi Martin Luther Egyetem (Martin Luther University Halle-Wittenberg) kutatói egy új módszerrel álltak elő a D-vitamin hatékonyabb pótlására.

A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy az ultraibolya fény hatására növekedhet a D-vitamin tartalom. Bár erre eddig nem volt hivatalos bizonyíték, volt már rá példa, hogy orvosok ultraibolya fénnyel kezeltek kórosan D-vitamin hiányos betegeket, így a kutatók kipróbálták, mi történik, ha a tyúkokat világítanak meg vele.

A három hetes kísérletben résztvevő tyúkokat naponta hat órán keresztül világították meg ultraibolya fénnyel. A tudósok a kutatás közben arra jöttek rá, hogy ennél több ideig nincs értelme ultraibolya fénnyel kezelni a tyúkokat, mivel a hatás egy idő után már nem hoz nagy változást az eredményben. A három hét leteltével a kutatók megdöbbentve tapasztalták, hogy a kísérlet végeztével a tyúkok tojásaiban a D-vitamin tartalom 3-4-szeresére növekedett.

A kutatás nem volt teljesen veszélytelen, mivel a tyúkok látják az UV-fényt, és úgy tűnt, hogy néha nem igazán kedvelték. Ultraibolya fényt egyébként nem először próbálnak ki madarakon, bár annak idején teljesen más jellegű problémát próbáltak megoldani vele, nevezetesen azt, hogy távol tartsák a szárnyasokat a repülőgépektől.

A madarakról általánosságban elmondható, hogy sokkal intenzívebben érzékelik a fényeket, mint az emberek. A jelenlegi kísérlet kutatói szerint az UV-fény nem okozott semmilyen nyilvánvaló problémát a tyúkoknak, a szárnyasok nem próbáltak elrejtőzni a fény elől, és nem viselkedtek máshogy, mint általában, ez pedig előzetesen igen jó jel. Minden esetre további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák okoz-e valamilyen károsodást a tyúkokra nézve az UV-fény.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tojás

vitamin

kutatás

tyúk

egészség

uv-fény

madár

táplálkozás