Itt vannak az első betolakodók: veszélyes szúnyoginvázió csaphat le Magyarországra

24.hu   
  Megosztom
Itt vannak az első betolakodók: veszélyes szúnyoginvázió csaphat le Magyarországra

Már 5 éve jelen vannak Magyarországon az ázsiai tigrisszúnyogok, azonban a klímaváltozás miatt egyre több egyed jelenik meg hazánkban. Ha megváltozik az éghajlat, lehetséges, hogy állandó lakosai lesznek a Kárpát-medencének, ami nem lenne túl előnyös, mivel ezek a rovarok 22 féle egzotikus betegséget terjesztenek.

Korábban mi is írtunk róla, hogy megjelent az ázsiai tigrisszúnyog Magyarországon. A klímaváltozás egyik hatása, hogy őshonos fajok tömegesen tűnnek el, ezzel együtt olyan idegenhonos fajok bukkannak fel Magyarországon, amelyek rettegett betegségeket, soha nem látott járványokat okozhatnak. Ahogyan azt a 24.hu írja,

A lap szerint hazánkban már 5 éve Baján észlelték az ázsiai tigrisszúnyogot, azóta pedig fel-fel bukkan évente néhány példány az ország különböző pontjain. A hazai kutatókat is foglalkoztatta a megjelenés ténye, ezért dr. Soltész Zoltán, az MTA Ökológiai Kutatóközponttudományos munkatársa és kollégái megalkottak el egy honlapot, ahol a fajjal kapcsolatos információkat tesznek közzé. A szakemberek arra kérik a lakosokat, hogyha felmerül a gyanú, hogy ázsiai tigrisszúnyoggal találkoznak a lakosok, akkor fotózzák le az állatot, és küldjék el nekik az észlelés helyének megjelölésével.

A projekt keretén belül 2 hónap alatt 400 email érkezett, a kutatók azonban mindössze 9 alkalommal azonosították a tigrisszúnyogot.

A beérkezett minták származási helye, pirossal, ahol a szakértők is megerősítették: valóban tigrisszúnyogról van szó. Forrás: MTA Ökológiai Kutatóközpont
Zölddel a beérkezett minták származási helyét, pirossal pedig azokat a példányokat jelölték, ahol a kutatók megerősítették az ázsiai tigrisszúnyog észlelését. Forrás: MTA

Az ázsiai tigris- vagy zebraszúnyog viszonylag könnyen felismerhető, színezete ugyanis nagyon kontrasztos: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér állat nem él hazánkban

– mondta Soltész Zoltán a lapnak. A cikk azzal is foglalkozik, hogy az állatok valószínűleg a globális kereskedelemnek köszönhetően jelennek meg egyre több helyen. Mára Európa szinte minden országában megjelentek, de nem mindenhol hoztak létre stabil populációt: a gyakorlat azt mutatja, a hideg tél elpusztítja a tigrisszúnyogokat bármilyen fejlődési szakaszban.

A fagyoknak köszönhetően ezért Magyarországon jelenleg nem bizonyítható a tigrisszúnyog túlélése, a hazai észlelések feltehetően inkább csak behurcolt egyedek vagy a melegebb időszakban itt született utódok. Azonban az éghajlat változása Magyarországra enyhe teleket, és az időjárási szélsőségek erősödését vetít előre.

Bármikor kialakulhat egy olyan genetikai vonal, amely felkészíti őket a hibernációra, és kialakulhat egy áttelelő populáció, főleg úgy, hogy Európa enyhébb déli területeiről állandó az utánpótlás

– tette hozzá a szakember. A lap azt írja, hogy mindez persze nem jelenti azt, hogy holnaptól a tigrisszúnyogokkal félelmetes betegségek rohannák le a Kárpát-medencét, a nyugat-nílusi láz például jelenleg is megtalálható itt, évente több megbetegedés történik. A tigrisszúnyogok viszont már csak a jelenlétükkel is potenciális veszélyt jelentenek, mert több mint 22, az ember számára is veszélyes vírus átadására képes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

ázsiai tigrisszúnyog

betegség

kórokozó

egzotikus

trópusi

klímaváltozás

éghajlatváltozás