Emberre is veszélyes szúnyogfaj terjed Magyarországon: egyre többen vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Emberre is veszélyes szúnyogfaj terjed Magyarországon: egyre többen vannak

Hiába van még csak március eleje, a jó idő beköszöntével már megjelentek hazánkban a szúnyogok. Bár az apró vérszívók inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, az már komoly aggodalomra ad okot, hogy nem csak őshonos fajták szomjaznak a vérünkre: idén is észlelték, hogy van tigrisszúnyog az országban.

A HelloVidék a Facebookon szúrt ki egy posztot, amiben egy székesfehérvári nő számol be a tigrisszúnyogokkal kapcsolatos kellemetlen élményéről.

„Fél 6 körül 5 percre nyitva hagytam a bejárati ajtót. Két órát az ázsiai tigrisszúnyogok levadászásával töltöttem… Eddig 27-nél tartok (plusz kb. 10, ami falra kenődött vagy nem találtam meg)”

– írta március 3-án megjelent posztjában. Íme:

A tigrisszúnyogok, más nevükön a zebraszúnyogok fekete és fehér csíkokkal díszített rovarok, amik Délkelet-Ázsiában őshonosak. A klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben egyre több európai országban is megjelentek. Magyarországon 2015-ben és 2016-ban is kimutatták a tigrisszúnyogok egyedeit, de csak késő nyáron, augusztus környékén, épp ezért riasztó, hogy idén már márciusban megjelentek hazánkban. A tigrisszúnyogok nem csak kellemetlenséget jelentenek, hanem veszélyt is, ugyanis akár komoly betegségeket is terjeszthetnek, úgy mint:

  • nyugat-nílusi vírus
  • sárgaláz vírus
  • chikungunya-láz
  • St. Louis encephalitis
  • dengue-láz
  • Zika-vírus

Tavaly szeptemberben részletes lakossági tájékoztatót adott ki a szúnyogok elleni védekezésről az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az anyagban részletesen írnak a szúnyogok által terjesztett betegségekről is, és hasznos tanácsokat is olvashatunk arról, hogyan lehetünk biztonságban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

tigrisszúnyog

betegség

rovar