Emberre is veszélyes szúnyogfaj terjed Magyarországon: egyre többen vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Emberre is veszélyes szúnyogfaj terjed Magyarországon: egyre többen vannak

Hiába van még csak március eleje, a jó idő beköszöntével már megjelentek hazánkban a szúnyogok. Bár az apró vérszívók inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, az már komoly aggodalomra ad okot, hogy nem csak őshonos fajták szomjaznak a vérünkre: idén is észlelték, hogy van tigrisszúnyog az országban.

A HelloVidék a Facebookon szúrt ki egy posztot, amiben egy székesfehérvári nő számol be a tigrisszúnyogokkal kapcsolatos kellemetlen élményéről.

„Fél 6 körül 5 percre nyitva hagytam a bejárati ajtót. Két órát az ázsiai tigrisszúnyogok levadászásával töltöttem… Eddig 27-nél tartok (plusz kb. 10, ami falra kenődött vagy nem találtam meg)”

– írta március 3-án megjelent posztjában. Íme:

A tigrisszúnyogok, más nevükön a zebraszúnyogok fekete és fehér csíkokkal díszített rovarok, amik Délkelet-Ázsiában őshonosak. A klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben egyre több európai országban is megjelentek. Magyarországon 2015-ben és 2016-ban is kimutatták a tigrisszúnyogok egyedeit, de csak késő nyáron, augusztus környékén, épp ezért riasztó, hogy idén már márciusban megjelentek hazánkban. A tigrisszúnyogok nem csak kellemetlenséget jelentenek, hanem veszélyt is, ugyanis akár komoly betegségeket is terjeszthetnek, úgy mint:

  • nyugat-nílusi vírus
  • sárgaláz vírus
  • chikungunya-láz
  • St. Louis encephalitis
  • dengue-láz
  • Zika-vírus

Tavaly szeptemberben részletes lakossági tájékoztatót adott ki a szúnyogok elleni védekezésről az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az anyagban részletesen írnak a szúnyogok által terjesztett betegségekről is, és hasznos tanácsokat is olvashatunk arról, hogyan lehetünk biztonságban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

tigrisszúnyog

betegség

rovar