Csatlakozz te is: elindult a nagy faültetési hullám!

HelloVidék   
  Megosztom
Csatlakozz te is: elindult a nagy faültetési hullám!

Nagyjából hét hete indult útjára Bojár Iván András építész ötlete Facebookon, miszerint a lehető legrövidebb idő alatt el kéne ültetni 10 millió fát Magyarországon. A közösségi médiában a kezdeményezésre jelentős figyelem irányult: a bő másfél hónap alatt 27 ezren csatlakoztak a projekthez, ebből már hétezer fő regisztrált is, és segíti valamiféle felajánlással az ügyet. Több mint ötven település indította el saját önkéntes csoportját, és olyan hírességek is felkarolták a kezdeményezést, mint Pokorny Lia színművész, aki a 10 millió fa mozgalom nagykövete lett – írja a Teol.hu.

Eddig két városban alakult aktivista csoport Tolna megyében, elsőként Dunaföldváron, majd ezt követően Bonyhádon.

Az „egy fő – egy fa” elv alapján Dunaföldváron 9000 facsemete fog helyet találni a jövőben. Terveink között szerepel egy helyi „Cseperedő” létrehozása is, ahol minden újszülött tiszteletére fát ültethetnének a szülők. Szeretnénk árnyékosabbá tenni a játszótereket, a várost és Soltot összekötő bicikliutat, új életet adni a most még elhanyagolt, parlagon fekvő zártkerti területeknek.

– tudatta a kitűzött helyi célokat Geszti Noémi, a dunaföldvári csoport alapítója.

Tesszük mindezt a saját bőrünkön érezhető klímavészhelyzet elleni küzdelem jegyében. Reméljük, hogy sikerül a növényszeretetet, a természet közelségének elfeledett igényét a város polgárainak mindennapjaiba visszahozni.

– mondta a dunaföldvári koordinátor.

Mint mondta, Magyarországon a művelés alól kivont területek aránya közel 20 százalék, így hiszi, hogy van hely, igény és lehetőség is az erdősítésre. Geszti Noémi hangsúlyozta, hogy még nem késő csatlakozni.

Minden segítségnek örülünk, legyen az egy ásó felajánlása, szaktanácsadás vagy facsemete ajándékozás. Az ültetésnél előnyben fogjuk részesíteni az őshonos fajokat. November 9. az „Élet Napja” lesz, ekkor az ország számos pontján rengeteg facsemete fog gyökeret ereszteni új helyén.

– mondta Noémi.

A bonyhádi közösség még épülőfélben van, a teendők feltérképezése és megszervezése jelenleg kezdeti stádiumban jár, mondta el Kovács Vendel, a frissen alakult bonyhádi csoport koordinátora

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

faültetés

fa

környezetvédelem

természet

természetvédelem

aktivista

önkéntes

tolna megye

magyarország