Gyilkos kór tizedeli a kutyákat: ezzel etesd kedvencedet, hogy megússza

Liszkai Attila   
  Megosztom
Gyilkos kór tizedeli a kutyákat: ezzel etesd kedvencedet, hogy megússza

Kutyánk egészsége nagyban függ a megfelelő táplálkozástól, az elegendő testmozgástól, és a jó közérzettől is. Minden szerető gazdi biztosítja ezeket kedvencének, azonban a komolyabb betegségek megelőzéséhez ajánlott kibővítenünk kutyánk étrendjét néhány új hozzávalóval. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a tápanyagokat, melyekkel, ha rendszeresen ellátjuk kedvencünket, jócskán lecsökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét.

Kedvenceink megóvhatók a komolyabb betegségektől, ha egy kis időt és energiát szakítunk arra, hogy utánajárjunk, hogyan előzhetjük meg őket. A kutyák sokkal gyorsabban belehalhatnak egy súlyosabb betegségbe, mint az emberek, ezért esetükben fokozottan ajánlott a megelőzésre koncentrálnunk. A rák nem csak az embereket, a kutyákat is fenyegeti, épp ezért javasolt olyan tápanyagokat is hozzátennünk kedvencünk ételeihez, melyek által lecsökken a rák kialakulásának esélye – írja a Good Health Lifestyles magazin.

1. Egészséges étrend

A zöldségek fogyasztása nem csak a mi egészségünknek, hanem kedvenceinknek is jót tesznek. Bár a kutyák szervezetének jóval kevesebb vitaminra van szüksége, mint a miénknek, a zöldségek és a gyümölcsök fitokémiai anyagokat is tartalmaznak, ezek a tápanyagok pedig segítenek kutyánk sejtvédelmében. Erre a célra jó választás a brokkoli, a kelkáposzta, a kelbimbó, a fehérrépa, és a káposzta. A málna és a fekete áfonya fogyasztása szintén ajánlott kedvencünknek, mivel ezek igazán gazdagok antioxidánsokban.

Kutyánk számára ajánlott továbbá a tojás, a szardínia és a tőkehal fogyasztása is, mivel ezek D-vitamint tartalmaznak, ami elengedhetetlen az erős immunrendszerhez. Az emberekkel ellentétben a kutyák szervezete a nap által nem képes felvenni D-vitamint, ezért nekik ezt főként élelem útján kell pótolniuk.

Szintén érdemes figyelembe venni a kutya etetésekor a szintetikus élelmiszer-színezékeket, ideértve a vörös és a sárga színezékeket is. Ezeket a mesterséges színezékeket ugyanis gyakran használják fel a különféle kutyák számára gyártott műcsontok és csemegék előállításában, ám ezek nem túl egészségesek, sőt, akár veszélyesek is lehetnek. Amennyiben természetes ételekkel szeretnénk etetni kedvencünket a tápok helyett, konzultáljunk állatorvosunkkal. A tápanyagokban gazdag természetes ételekkel nagyobb eséllyel tarthatjuk egészségesen kedvencünket, és csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét.

2. A kurkumin jótékony hatása

A kurkumin egy sárgásvörös kristályos anyag, mely a kurkuma gyökeréből vagy rizómából származik, és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Ez az anyag nem csak az emberek, de a kutyák esetében is hatásos a rák megelőzésében.

Mivel a kurkumin nem szívódik fel könnyen a szervezetben, keressünk olyan kurkumin kiegészítőt, mely nagyon jó felszívódó tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyen például a BCM-95 kurkumin nevű készítmény, mely a kutatások szerint akár 700 százalékkal is megnöveli a kurkumin felszívódását a kutyák szervezetében.

3. Tegyünk a belek védelméért

Ha a bélben túlzott mennyiségű káros baktérium gyűlik össze, az krónikus gyulladáshoz vezethet, mely a legtöbb betegség előfutára. A bél mikrobiómjának védelmére jó módszer probiotikumokat használni, mivel ezek elősegítik az optimális emésztést. Probiotikumokat különféle étrend-kiegészítők útján is adhatunk kedvencünknek, ezek a megfelelő értékre állítják a bél pH-értékét, valamint segítik a tápanyagok felszívódását is. Olyan készítményeket keresünk, melyek tartalmazzák következő hozzávalókat: Bifidobacterium bifidum és Bifidobacterium animalis.

4. Lássuk el omega-3 zsírsavakkal kedvencünket

A tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladásokat, és megnövelik a szervezet számára jótékony hatású koleszterinek számát. Az Omega-3 így jót tesz a szív egészségének, és egyben segíti is a rák megelőzését. A legegészségesebb Omega-3 zsírsav forrás kizárólag az atlanti lazac fejéből származik, így érdemes az ilyen készítményeket választanunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

egészség

rák

táplálkozás

állat

tápanyag

étel

kurkumin

omega-3

betegség

megelőzés