Itt a tiltólista: ezeket az ételeket kerüld el, ha beteg vagy

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a tiltólista: ezeket az ételeket kerüld el, ha beteg vagy

Bár nem gondolnánk, hogy ez fontos, mégis vannak olyan ételek, amelyeket nem kellene fogyasztani betegség esetén. Ennek az az oka, hogy gyengítik az immunrendszert, vagy irritálják a gyulladt területeket, így jelentősen meghosszabbítják a gyógyulási folyamatot. Összeszedünk 9 olyan ételt és italt, amit ne fogyassz akkor, ha beteg vagy!

A legtöbben valószínűleg nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy betegen milyen ételeket fogyasztanak. „A betegség leküzdésére ott a gyógyszer” – gondolhatják sokan, ám nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk ilyenkor, mert ezzel is hozzájárulhatunk a gyors gyógyuláshoz. Összeszedtünk 9 olyan ételt és italt, amelyeket ajánlott elkerülni betegség esetén, így könnyebben ki lehet lábalni az influenzából, megfázásból vagy gyomor- és bélproblémákból.

1. Kávé

A kávét minden betegség esetén érdemes száműzni a napi rutinból, de különösen akkor, ha gyomorproblémával küzdesz. A kávéban található koffein vízhajtó hatású, ami kiszáradáshoz vezethet. Betegség esetén nagyon fontos a megfelelő hidratáció, ugyanis csak így képes az immunrendszer hatékonyan fellépni a betegségek ellen. Ha hányással és hasmenéssel küzdesz, akkor a koffein a legrosszabb választás, ugyanis mindkettő tünet folyadékvesztést okoz. A koffein ezentúl serkenti az emésztőrendszer izmait és intenzívebbé teheti a hasmenést.

2. Narancslé

Torokfájás, köhögés esetén nem szabad narancslevet fogyasztani, ugyanis tovább súlyosbíthatja a megfázás és az influenza tüneteit. A narancslé citromsavat tartalmaz, mely irritálhatja a gyulladt torok nyálkahártyáját, a torok gyógyulása így hosszabb ideig tarthat el és jobban fog fájni.

3. Édességek

A sütemények és cukros édességek gyengítik az immunrendszert, ezáltal a szervezet lassabban tudja felvenni a harcot a baktériumokkal. Mindenféle betegségnél érdemes elhagyni a fehér cukrot, de főleg a gyomorproblémáknál, a finomított cukor ugyanis ideiglenesen elnyomja a fehérvérsejtek képességét, tehát a már meglévő a gyomorproblémákat tovább súlyosbíthatja. A cukor folyadékot von el a bélrendszerből, ami a székletürítés problémáihoz is vezethet.

4. Üdítőital

Az üdítőitalokat mindenféle betegség esetén el kell űzni az étrendből, de különösen gyomorbántalmak esetén nem szabad őket fogyasztani. A kávéhoz hasonlóan a koffeintartalmú üdítő is kiszáradást okoz, amelyek pedig tele vannak cukorral, gyengítik az immunrendszert és zavart okoznak a gyomor-bélrendszerben. Ha nem szereznél csak kizárólag vizet inni, próbáld ki a cukormentes italok, sportitalt vagy a kókuszvizet! A diétás, édesítőszeres üdítők azonban szintén nem bizonyulnak jó választásnak, ugyanis számos mesterséges édesítőszert nem tud jól lebontani és megemészteni a szervezet, ezért puffadást, görcsöket és hasmenést okozhatnak, ami tovább súlyosbítja a már meglévő panaszokat.

5. Chips

Ha köhögéssel, torokfájással küzdesz, akkor nem szabadna chipset enned. Az ok nagyon egyszerű: a harapnivalók textúrája irritálhatja a torkot, ami miatt nehezebben gyógyulhatsz ki. Nem csak a burgonyachipset, hanem a granolát és a pirítóst is érdemes elkerülnöd, mert csiszolópapírszerű hatással lesznek a torkodra. Ha azonban elhagyod ezeket az ételeket, jelentősen lerövidülhet a szenvedésed.

6. Alkohol

Alkoholt semmilyen betegség esetén sem kellene fogyasztani, mivel vízhajtó hatású, ami súlyosbíthatja a betegségekkel kapcsolatos kiszáradást. Kiszáradás esetén pedig a vér alkoholtartalma gyorsabban növekszik, ezért hamarabb érezheted magad részegnek, a megszokott mennyiség ledöntése után pedig könnyen áteshetsz a ló másik oldalára. Az alkohol ezen kívül az emésztést is felgyorsítja, ezért hasmenéshez is vezethet.

7. Tej

Betegség esetén érdemes elhagyni a tejtermékeket, mert ezek fogyasztása a nyálka- és váladéktermelés felfokozását okozhatja. Vannak azonban olyan nyavalyák, ahol kifejezetten ajánlott a tejtermékek fogyasztása, például ha a fokozott váladéktermelés szükséges a gyógyuláshoz. Konzultálj az orvosoddal, milyen ételeket szabad fogyasztanod, és miket kellene elkerülnöd!

8. Olajban sült és zsíros ételek

Hasfájásnál és gyomorrontásnál nem ajánlott olajban sült vagy zsíros ételt fogyasztani, ugyanis a zsíros ételek megterhelik az emésztőrendszert és súlyosbíthatják az émelygést, emellett refluxhoz vezethetnek. Ezek az ételek ráadásul izomgörcsöket is kiválthatnak a bélrendszerben, vagyis a hasmenést is súlyosbíthatják. Hagyd el a sajtburgert és a sült krumplit, ha beteg vagy, és jobban fogod magad érezni!

9. Csípős, fűszeres ételek

Amennyiben orrfolyással szenvedsz, a csípős és fűszeres étel nem a legjobb választás neked. A chili paprika és a csípős mártás kapszaicint tartalmaz, mely irritálja az orrnyálkahártyát és további orrfolyáshoz vezethet. Orrdugulás esetén azonban egy jó módszer lehet a csípős ételek fogyasztása, ugyanis kitisztíthatja a légutakat.

Forrás: Women's Health

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

étel

evés

betegség

egészség

életmód

gyógyulás

ital

immunrendszer