Durva tempóban terjed a madárinfluenza: újabb megyében jelent meg a betegség

HelloVidék   
  Megosztom
Durva tempóban terjed a madárinfluenza: újabb megyében jelent meg a betegség

Egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma január 14-én. A vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy pulykákat tartó gazdaság teljes állományát kellett leölni a vírus terjedésének megfékezése érdekében, ám ennek ellenére most a madárinfluenza ismét felütötte fejét, ezúttal egy másik megyében.

A Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen is madárinfluenza vírusát azonosította a Nébih laboratóriuma tegnap egy nagylétszámú, mintegy 115.000-es állományú kacsatartó gazdaságban. A fertőzött állományban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A vizsgálatok a betegség H5N8 altípusát mutatták ki, amely egy baromfifélékre veszélyes vírustörzs. A betegség megjelenésében valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak játszhattak szerepet.

A hatóság a szükséges intézkedéseket megtette: a fertőzött állomány leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

A szabályok hamarosan kiegészülnek a kötelező zártan tartással, a fokozott kockázat miatt azonban már most érdemes az állományok zártan tartásáról is gondoskodniuk a gazdáknak.

A betegségről, az aktuális információkról a Nébih folyamatosan frissülő aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

madárinfluenza

betegség

terjedés

veszély

kacsa

hajdú-bihar-megye