Koronavírus: így tisztítsd a telefonod, ha nem akarod, hogy a fertőzés melegágya legyen

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: így tisztítsd a telefonod, ha nem akarod, hogy a fertőzés melegágya legyen

Szakértők szerint amellett, hogy gyakran kezet mosunk, legalább egy héten kétszer alaposan meg kellene tisztítanunk a telefonunkat is. És hogyan tartsuk tisztán? Erre is vannak tanácsaink.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a mobiltelefon, ami manapság gyakorlatilag elválaszthatatlan tőlünk, rengeteg vírus, baktérium melegágya lehet. Szakértők szerint amellett, hogy gyakran és alaposan kezet mosunk, legalább egy héten kétszer alaposan meg kellene tisztítanunk a telefonunkat is. A fertőtlenítés legjobb módja, ha fertőtlenítő törlőkendővel végezzük, tanácsolja a Good Housekeeping.

A lift hívógombjai, korlátok, kilincsek, kapaszkodók: hacsak nem vonultunk karanténba, lehetetlen kikerülni ezeket a felületeket a mindennapokban, pedig közismert tanyái a kórokozóknak. Rendszeres, alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel ugyan jócskán csökkenthetjük annak az esélyét, hogy fertőző betegséget kapunk el az érintésük miatt, ugyanakkor az egyik legfontosabb "hordozót" gyakran kifelejtjük a sorból. Pedig nemcsak hogy a kezünkkel, de az arcunkkal és érintkezik: a mobiltelefonunk.

Hogy mennyire lehet mocskos egy átlagos telefon? Egy 2017-ben publikált tanulmány, ami 27 mobilhasználó kamasz vizsgálatáról szól, megállapította:

Azért azt érdemes megjegyezni, hogy a mobiltelefonok nem a fő terjesztői a betegségeknek, de néhány vírus hosszabb ideig tapad és él meg rajtuk, mint gondolnánk. Az arizonai egyetem járványtani és biostatisztikai professzora, Charles Gerba szerint vannak olyan vírusok, amelyek szilárd felületeken néhány óráig élnek, de olyanok is, amik akár hetekig kihúzhatják. A legtöbb, hideg időszakban szokásos, influenzás megbetegedésért felelős kórokozó pár órától 9 napig él túl, élettartamuk a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ. Többek között a norovírus (egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés okozója) viszont akár 4 hétig is megmarad egy adott felületen.

Erre vonatkozóan a koronavírusról egyelőre nem derültek ki információk. Mivel az is benne van a pakliban, hogy akár napokig is életben marad a felületeken, számos szakértő és szervezet ajánlja, hogy a gyakori érintésnek kitetteket fertőtlenítsük. Gerba professzor saját kutatásai alapján azt mondja, a telefonon megtelepedő vírusok és baktériumok játszi könnyedséggel kerülhetnek a kezünkre, majd pedig a lakásunkon, munkahelyünkön belül más felületekre.

Carolyn Forte, a Good Housekeeping intézet szakembere szerint a telefontisztítás mint rutin nagyban csökkentheti az esélyét annak, hogy kórokozókkal kerüljünk kapcsolatba, főleg az influenzaszezon és a mostani világjárvány idején. Az első szabály, hogy ne olyan tisztítószert használjunk, amit műanyag- és üvegfelületeken alkalmazunk bárhol a lakásunkban. Soha ne spricceljünk semmit közvetlenül a telefonra, ahogy a súrolószereket is kerüljük, mert károsíthatják a kijelzőt.

Lássuk lépésről lépésre, hogyan lehet úgy megtisztítani a telefont, hogy kárt tennénk benne!

  • Vegyük le róla a tokot és kapcsoljuk ki.
  • Óvatosan töröljük le egy mikroszálas törlővel (ez a leghatékonyabb anyag ilyen szempontból, jobb, mint a papírtörlő vagy a sima törölköző,) hogy eltüntessük róla a szennyeződéseket. Így fizikailag eltávolítjuk a kórokozókat, azonban közel sem jelenti azt, hogy el is pusztítottuk őket.
  • Ezután fertőtlenítő kendővel töröljük végig, hogy semlegesíthessük a megmaradt részecskéket. Ha a törlőkendő túl nedves, csavarjuk ki, majd a kimeneti nyílásokat elkerülve alaposan menjünk végig vele a mobilon.
  • Hagyjuk, hogy megszáradjon, legalább 5 percig.
  • Papírtörlővel vagy mikroszálas törlővel törölgessük meg, hogy minden nedvesség eltűnjön róla. Ehhez a lépéshez ne ugyanazt a törlőt használjuk, amit a második pontban, illetve az is fontos, hogy ezeket a törlőket megfelelő alapossággal mossuk ki utána.
  • Végül a telefontok tisztítása következik a fent leírtak alkalmazásával. A tisztítószer kiválasztásában itt már nagyobb a mozgásterünk, hiszen a legtöbb tok tartós, kemény műanyagból készül.

Milyen gyakran érdemes ezt végigcsinálni?

A szakértő szerint egy gyors törlés a mikroszálas kendővel könnyen beépíthető a napi rutinba, mindemellett nagyon hatékony is. Nem muszáj minden nap az előbb leírt alapos tisztítást alkalmaznunk, a hidegebb időszakban vagy a mostani járványhelyzetben azonban kétnaponta vagy legalább heti két alkalommal javasolt.

Hogyan lehet tisztán tartani a telefont?

Még ha rá is szánjuk az időt az alapos telefontisztításra, a kórokozók újra és újra megtelepedhetnek rajta, méghozzá gyorsan. Vannak azonban praktikák arra nézve, hogyan mérsékeljük ezt – íme néhány helyzet, amikor jobb, ha a zsebünkben marad a készülék.

  1. Tömegközlekedésen kerüljük a használatát! Talán ez a legnehezebb, pedig a fertőző részecskék egy-egy kapaszkodófogás után villámsebességgel jelenhetnek meg így a készülékünk képernyőjén. Ha már elővesszük a telefont a buszon, villamoson, vonaton, legalább akkor tegyük, ha ülünk, és nem kell kapaszkodnunk.
  2. Semmiképp ne vigyük magunkkal a fürdőszobába! Rengetegen csetelnek, intéznek hívást vagy merülnek el a közösségi médiában, miközben a fürdőben vagy a mellékhelységben töltik az időt. Sajnos azonban rengeteg tanulmány kimutatta, mennyi kórokozó tenyészik általánosan a lakás ezen pontjain – ha lehet, ne adjuk meg nekik az esélyt, hogy a mobilunkon landoljanak.
  3. A konyhában ne használjuk, inkább nyomtassuk ki a receptet! A telefon és a konyhai felületek közötti érintkezés nem vezet jóra, pedig elég könnyen létrejön. Mindig mossunk alaposan kezet főzés előtt és után, főleg ha nyers hozzávalókkal, például húsokkal, hallal dolgozunk. Közben pedig véletlenül se nyúlkáljunk a mobilunkhoz.
  4. Az edzőteremben ne tegyük le a gépekre, eszközökre! Ki tudja, két használat között mennyire alaposan tisztították meg őket. Még az is jobb, ha a zsebünkben tartjuk, vagy bezárjuk az öltözőszekrénybe.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

járvány

fertőzés

koronavírus

koronavírus-járvány

védekezés

telefon

mobiltelefon

mobil

fertőtlenítés

tisztítás