Őrület, mennyi zöldség végzi a kukában: itt a módszer, amivel sokáig frissen tarthatod

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, mennyi zöldség végzi a kukában: itt a módszer, amivel sokáig frissen tarthatod

Ki ne ismerné azt a helyzetet, amikor a pár napig hűtőben tárolt zöldségek elkezdenek puhulni, levet ereszteni és barnulni. Ilyenkor a félbe vágott paradicsom, uborka vagy bármilyen más zöldség nyomban a kukában végzi. A hétköznapi pazarlásainkhoz ez viszont nagyon sokat hozzátesz. Pedig nem nehéz megfelelő módon tárolni zöldeket, csak meg kell tanulni mit és hogyan érdemes. Te is szeretnéd hosszabb ideig frissen tartani a zöldségeket? Mutatunk néhány egyszerű trükköt, melyek segítségével akár egy hétig is meg tudják megőrizni ízüket és ropogósságukat.

Nincs nagyobb csalódás, mint mikor a hűtőben tárolt zöldség összefonnyad, megpuhul és levet ereszt. Gyakran megesik, hogy ízüket, ropogósságukat is elvesztik, egy-két hűtőben töltött nap után. Ez viszont mindig a rossz tárolási szokások hibája. Ráadásul nem is gondolnánk mennyi zöldésget dobunk kukába csak azért, mert nem tudjuk, hogyan raktározzuk el őket a hűtőben.

Mi is beszámoltunk arról a megdöbbentő becslésről, miszerint az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon 1,8 millió tonna (ebből közel 100 ezer tonna az, ami megmenthető lenne). A feleslegek megsemmisítése komoly terhet ró a környezetre: a bomlás, az égetés során keletkező gázok a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak. Az ENSZ megállapítása szerint az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10 százalékáért felelős a kidobott, elpocsékolt élelmiszer, a termelésükhözhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet.

Az élelmiszerpazarlás elleni harc egyik kulcsa lehet a megfelelően rendben tartott, áttekinthető hűtő, amiben minden a helyén van, és nem egymás hegyén-hátán tornyosulnak a friss és már rég lejárt élelmiszerek. Időt és pénzt is spórolhatunk vele, ha átlátjuk a tartalmát: a bevásárlásainkat, étkezéseinket sokkal hatékonyabban szervezhetjük, kevesebb kidobált felesleggel és nemkívánatos szaggal.

Szerencsére sokkal egyszerűbb a megoldás, mint azt gondolnád! Korábban már írtunk arról, hogy melyek a legfontosabb aranyszabályok, melyek elengedhetetlen egy rendben tartott hűtőhöz. Erről többet itt olvashatsz. Most viszont a zöldsgeket vettük górcső alá. Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével erőfeszítések nélkül frissen tudd tartani a zöldségeket.

Miért romlik meg olyan hamar a hűtőben?

Amikor a zöldség megsérül vagy egy részét levágják, a víz könnyebben távozik belőle. Éppen ezért száradnak és fonnyadnak meg olyan könnyen a hűtőben. Persze, ahogy romlik a termék állapota és veszít a nedvességéből, úgy az ízéből is veszíteni kezd. Ez az oka annak, hogy a legtöbb zöldség kukában végzi

- mondja Harold McGee az On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen című tanulmányában.

Egy másik rossz módszer a lég- és vízmentes tárolás. Ha bedobozoljuk a zöldségeket, az felgyorsítja az érési folyamatokat, így gyorsabban megpuhulnak a zöldségek. Ennek oka az, hogy az etilén néven ismert érlelőgáz csapdába esik a lezárt tartályban vagy a tasakban, így gyorsabban lebontja a sejtfalakat

- tette hozzá Harold McGee.

Hogyan tartsuk frissen a zöldségeket?

Van néhány módszer a zöldségek tárolására, hogy frissek és ropogósak maradjanak akár egy héten át. Íme néhány tipp:

  • A zeller szárát lazán csomagoljuk alumínium fóliában úgy, hogy a leveleket kihagyjuk, így az etilén távozhat a csomagolásból.
  • Vágd fel a zellert, sárgarépát vagy hasonló gyökérzöldséget darabokra és merítsd meg őket vízben. Ezután helyezd a darabokat egy lezárt tárolóba. Ez segít a zöldségeknek megtartani a nedvességet és friss maradni addig, míg fel nem használod őket!
  • Bélelj ki egy egy tárolóedényt papírtörlővel, és dobd bele a zöldeket: spenótot, kelkáposztát vagy salátát és helyezd rá a fedőt.
  • Szeleteld fel az uborkát és tedd a szeleteket egy papírtörlővel kibélelet tárolóba. Így több napig is ropogós marad.
  • A paprikát tárolhatjuk a hűtő alsó dobozában is, itt akár 2 hétig is kibírja. Ugyan ez a helyzet a burgonyával is. Ha a krumpli csírázásnak indul közben, csak törjük le róla és tárolhatjuk tovább.
  • Az alsó dobozban tárolhatjuk a karalábét is, itt a legmegfelelőbb a hőmérséklet a számára.
  • Szintén az alsó dobozban, vagy akár a legalsó polcon is tárolhatjuk a káposztaféléket.
  • A padlizsánt és a cukkint a hűtő legfelső polcán érdemes raktározni, itt akár két hétig is jól bírják.
  • +1 Érdekesség, hogy sokan gondolják azt, hogy a paradicsomot is hűtőben kell tárolni, pedig nem. A hideg hatására elveszti az ízét és meg is keményedik. Éppen ezért, érdemes a konyhapulton vagy a kamrában tárolni, hogy megőrizze ízvilágát.

(Forrás: familyhandyman.com)

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

tárolás

hűtő

állag

íz

termény

hűtőszekrény

tároló

trükk

tipp

életmód

egészség