Őrület, mennyi zöldség végzi a kukában: itt a módszer, amivel sokáig frissen tarthatod

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, mennyi zöldség végzi a kukában: itt a módszer, amivel sokáig frissen tarthatod

Ki ne ismerné azt a helyzetet, amikor a pár napig hűtőben tárolt zöldségek elkezdenek puhulni, levet ereszteni és barnulni. Ilyenkor a félbe vágott paradicsom, uborka vagy bármilyen más zöldség nyomban a kukában végzi. A hétköznapi pazarlásainkhoz ez viszont nagyon sokat hozzátesz. Pedig nem nehéz megfelelő módon tárolni zöldeket, csak meg kell tanulni mit és hogyan érdemes. Te is szeretnéd hosszabb ideig frissen tartani a zöldségeket? Mutatunk néhány egyszerű trükköt, melyek segítségével akár egy hétig is meg tudják megőrizni ízüket és ropogósságukat.

Nincs nagyobb csalódás, mint mikor a hűtőben tárolt zöldség összefonnyad, megpuhul és levet ereszt. Gyakran megesik, hogy ízüket, ropogósságukat is elvesztik, egy-két hűtőben töltött nap után. Ez viszont mindig a rossz tárolási szokások hibája. Ráadásul nem is gondolnánk mennyi zöldésget dobunk kukába csak azért, mert nem tudjuk, hogyan raktározzuk el őket a hűtőben.

Mi is beszámoltunk arról a megdöbbentő becslésről, miszerint az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon 1,8 millió tonna (ebből közel 100 ezer tonna az, ami megmenthető lenne). A feleslegek megsemmisítése komoly terhet ró a környezetre: a bomlás, az égetés során keletkező gázok a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak. Az ENSZ megállapítása szerint az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10 százalékáért felelős a kidobott, elpocsékolt élelmiszer, a termelésükhözhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet.

Az élelmiszerpazarlás elleni harc egyik kulcsa lehet a megfelelően rendben tartott, áttekinthető hűtő, amiben minden a helyén van, és nem egymás hegyén-hátán tornyosulnak a friss és már rég lejárt élelmiszerek. Időt és pénzt is spórolhatunk vele, ha átlátjuk a tartalmát: a bevásárlásainkat, étkezéseinket sokkal hatékonyabban szervezhetjük, kevesebb kidobált felesleggel és nemkívánatos szaggal.

Szerencsére sokkal egyszerűbb a megoldás, mint azt gondolnád! Korábban már írtunk arról, hogy melyek a legfontosabb aranyszabályok, melyek elengedhetetlen egy rendben tartott hűtőhöz. Erről többet itt olvashatsz. Most viszont a zöldsgeket vettük górcső alá. Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével erőfeszítések nélkül frissen tudd tartani a zöldségeket.

Miért romlik meg olyan hamar a hűtőben?

Amikor a zöldség megsérül vagy egy részét levágják, a víz könnyebben távozik belőle. Éppen ezért száradnak és fonnyadnak meg olyan könnyen a hűtőben. Persze, ahogy romlik a termék állapota és veszít a nedvességéből, úgy az ízéből is veszíteni kezd. Ez az oka annak, hogy a legtöbb zöldség kukában végzi

- mondja Harold McGee az On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen című tanulmányában.

Egy másik rossz módszer a lég- és vízmentes tárolás. Ha bedobozoljuk a zöldségeket, az felgyorsítja az érési folyamatokat, így gyorsabban megpuhulnak a zöldségek. Ennek oka az, hogy az etilén néven ismert érlelőgáz csapdába esik a lezárt tartályban vagy a tasakban, így gyorsabban lebontja a sejtfalakat

- tette hozzá Harold McGee.

Hogyan tartsuk frissen a zöldségeket?

Van néhány módszer a zöldségek tárolására, hogy frissek és ropogósak maradjanak akár egy héten át. Íme néhány tipp:

  • A zeller szárát lazán csomagoljuk alumínium fóliában úgy, hogy a leveleket kihagyjuk, így az etilén távozhat a csomagolásból.
  • Vágd fel a zellert, sárgarépát vagy hasonló gyökérzöldséget darabokra és merítsd meg őket vízben. Ezután helyezd a darabokat egy lezárt tárolóba. Ez segít a zöldségeknek megtartani a nedvességet és friss maradni addig, míg fel nem használod őket!
  • Bélelj ki egy egy tárolóedényt papírtörlővel, és dobd bele a zöldeket: spenótot, kelkáposztát vagy salátát és helyezd rá a fedőt.
  • Szeleteld fel az uborkát és tedd a szeleteket egy papírtörlővel kibélelet tárolóba. Így több napig is ropogós marad.
  • A paprikát tárolhatjuk a hűtő alsó dobozában is, itt akár 2 hétig is kibírja. Ugyan ez a helyzet a burgonyával is. Ha a krumpli csírázásnak indul közben, csak törjük le róla és tárolhatjuk tovább.
  • Az alsó dobozban tárolhatjuk a karalábét is, itt a legmegfelelőbb a hőmérséklet a számára.
  • Szintén az alsó dobozban, vagy akár a legalsó polcon is tárolhatjuk a káposztaféléket.
  • A padlizsánt és a cukkint a hűtő legfelső polcán érdemes raktározni, itt akár két hétig is jól bírják.
  • +1 Érdekesség, hogy sokan gondolják azt, hogy a paradicsomot is hűtőben kell tárolni, pedig nem. A hideg hatására elveszti az ízét és meg is keményedik. Éppen ezért, érdemes a konyhapulton vagy a kamrában tárolni, hogy megőrizze ízvilágát.

(Forrás: familyhandyman.com)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

tárolás

hűtő

állag

íz

termény

hűtőszekrény

tároló

trükk

tipp

életmód

egészség