Legyengíti szervezeted az allergia? 7 házi praktika, amivel legyőzheted a tüneteket

HelloVidék   
  Megosztom
Legyengíti szervezeted az allergia? 7 házi praktika, amivel legyőzheted a tüneteket

A szénanáthától szenvedők hosszú hónapokon keresztül küzdenek az allergiával. Számukra nem mindegy, mikor és hová mozdulnak ki, hiszen a kínzó tünetek legtöbbször a szabadban csapna le rájuk. Kevesen tudják, de léteznek úgynevezett beltéri allergének is, melyek a lakásban sem hagyják nyugodni az allergiásokat. Hogy átvészelhetőbb legyen az allergiaszezon, most összegyűjtöttünk néhány praktikát, amit bevetve enyhíthetünk az észlelt tüneteket. Mutatjuk, hogy válhat otthonod allergénektől mentes övezetté.

Az Időkép legfrissebb jelentése szerint az allergiások életét most a pázsitfűfélék és csalánfélék nehezítik meg. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja a közepes tartományban alakul. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, esetenként magas szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma a közepes-magas tartományban várható.

Ezek lehetnek például a por vagy a poratkák, de akár az elhalt bőr és az állati szőr is képes allergiás reakciót kiváltani. Éppen ezért azoknak, akik valamilyen érzékenységgel bírnak, nagyobb erőfeszítésre van szükségük, hogy megvédjék magukat az allergénekkel szemben. Számukra kifejezetten fontos, hogy naponta vagy kétnaponta rendbe tegyék a lakást. A legtöbben inkább többet porszívóznak vagy felmosnak, pedig ezeken túl még van néhány feladat, amit érdemes elvégezni, hogy tisztább, pollenmentes környezetben mozoghassunk.

Ez azért is fontos, mert a karban tartott otthonunk hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a nyári hónapok elviselhetőbbé tételéhez. Vannak egyszerű praktikák, amelyeket bevethetünk az otthoni allergének szintjének csökkentése érdekében. Lássuk, melyek ezek!

A szénanátha szezonja már javában zajlik, nem kis szomorúságot, feszültséget okozva azoknak, akik allergiától szenvednek. Persze nem érdemes csüggedni, mindig lehet néhány apróságot tenni annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat. Kutatások bizonyították, hogy a házunkban felhalmozódó beltéri por több mint fele valójában kívülről érkezik, vagyis mi magunk hurcoljuk be cipőnkön, ruhánkon, tárgyainkon

- magyarázza Lisa Evans, a MyJobQuote szóvivője. Mint mondja, ha szeretnénk lakásunkat a béke szigetévé varázsolni és olyan zuggá alakítani, ahol nem kell szenvedni az allergia miatt, akkor érdemes megfogadni tanácsait. Nézzük, mit ajánl a szakértő!

Porszívózz rendszeresen!

Ahogy már említettük, ez tényleg hatásos módszer lehet, ha a készüléked nem veri fel a port. Érdemes vásárlás előtt olvasgatni arról, mely készülékek ajánlottak kifejezetten allergiások otthonába. A porszívózás már csak azért is fontos, mert ha sok szőnyeg van a lakásban, akkor a por is könnyebben megtapad. A szőnyegek rostjai között megtelepednek és bizony ezeket csak így tudjuk eltávolítani.

Mosd fel a padlót!

Ha laminált, csempe vagy fa padló burkolás van a házunkban, akkor rendszeresen fel kell mosni, így könnyen elbánhatunk a letapadt porral. Érdemes meleg vizet használni, amit ecettel vegyítünk. Így fertőtleníteni is tudjuk a járófelületeket.

Kerüld a vegyszereket és az erős tisztítószereket

A mérgező tisztítószerek légszennyező részecskéket hoznak létre, amelyektől csak megszaporodik a por a lakásban

- magyarázza Lisa. Éppen ezért, ellenőrizni kell a címkéket vásárlás előtt, hogy megbizonyosodjunk arról, mit tartalmaznak. Van-e bennük káros vagy allergén anyag.

Rakj rendet!

A rendetlenségek a por elszabadulásának melegágya. Ha minden nap elpakolunk magunk után és felszabadítjuk a tereket, kevesebb helye lesz a portnak megtapadni.

Mindig fontos, hogy szelektáljunk, ha nincs valamire szüksége, akkor szabaduljon meg tőle! Adományozza el a családban, barátok között vagy jótékonysági célokra

- jegyzi meg Lisa.

Ne engedd be a port!

A nyílászárók lezárásával minimalizálhatjuk az lakásba befurakodni vágyó, nem kívánt részecskék számát. Ezek megtalálhatók az ablakon és az ajtón. A megfelelő lezárás megakadályozhatja a por megjelenését. Érdemes szúnyoghálót felszerelni, és függönyt, valamint sötétítőt alkalmazni - legalább a meleg hónapokra. Persze ne feledkezzünk meg ezek tisztításáról sem: amikor megmossuk az ablakot, ügyeljünk a párkányra és a hálóra is. A függönyöket is rendszeresen mossuk, cseréljük.

Tartsd távol a szennyeződést

Szinte lehetetlen küldetés az, hogy ne vigyünk port a lakásba. Viszont nem mindegy, hogy mennyit viszünk be végül. Ha hazaérünk vagy vendégek jönnek, a cipőt vegyük le, mielőtt belépünk a házba. Ugyan ez a helyzet a kabátokkal, felsőkkel is. Érdemes már az ajtóban megszabadulni tőlük és fogasra tenni őket.

Rendszeresen moss ágyneműt

Az ágyneműk az atkák fészkelőhelye. Heti legalább egyszer mossunk ágyneműt, hogy megszabaduljunk a nem kívánt szennyeződésektől és allergiát okozó kórokozóktól, kártevőktől.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

allergia

allergiaszezon

allergiások

házi praktikák

praktikák

trükkök

módszerek

segítség

pollen

pollenszezon

pollen allergia

szénanátha

tünetek