Veszélyes növények a kertben: csak óvatosan, ezek mind súlyos bőrirritációt okozhatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes növények a kertben: csak óvatosan, ezek mind súlyos bőrirritációt okozhatnak

A kertekben már javában szirmot bontottak a szebbnél szebb virágok. Ha jól terveztük meg a fajták kiválasztását és évszakoknak megfelelően ültettünk, akár egészen őszig csodálhatjuk a folyton virágba boruló kertünket. Érdemes viszont óvatosnak és körültekintőnek lenni, mikor növényeket vagy magokat vásárolunk, ugyanis a legnépszerűbb virágok között akad olyan is, ami súlyos bőrirritációt is okozhat. Hogy melyeket érdemes elkerülni? Összeállítottunk egy listát róluk!

Mivel beköszöntött az allergiaszezon, így folyamatosan adunk hírt arról, mikor és milyen növények borulnak virágba, ezzel gyötrelmessé téve a pollenérzékenyek napjait. A Nemzeti Népegészségügyi Központ friss jelentése szerint a hétvégén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációját országosan a közepes-magas tartományban mérték.

A nyári gyomok közül a csalánfélék, az útifű és a lórom pollenje alacsony koncentrációban lehet jelen a következő napokban a levegőben. A tavaszi fák pollenszórása lecsengőben van, a tölgy, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja esetenként még elérheti a közepes szintet. A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék virágpora közepes-magas, az eperfaféléké, illetve a bükké alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a közepes, illetve a magas szintet is.

Lehet virágos kertje az allergiától szenvedőknek?

A virágba borult kerteket könnyen megutálhatják az allergiában szenvedők. Nem csoda, hiszen már néhány virág is előidézheti a szénanátha kellemetlen tüneteit, megnehezítve ezzel a beteg hétköznapjait. Ugyan a közterületeken elhelyezett növényeken nem tudunk változtatni, ahogy a rokonok kertjén sem, de saját otthonunk udvarát könnyen tehetjük biztonságos tereppé. Ahogy korábban írtunk róla, elég egy kis odafigyelés és néhány szupernövény és máris kimerészkedhetünk a kertünkbe. Ugyan nem vonhatunk valamilyen láthatatlan védőburkot a telekhatárok körül, ha a megfelelő növényeket ültetjük el a kertünkbe, lényegesen csökkenteni tudjuk allergiás tüneteinket. Hogy melyek a megfelelő kerti virágok egy allergiás számára? Arról itt írtunk korábban.

Nem csak az allergia jelenthet veszélyt

Amikor rendezgetjük a kertünket, mindig inspirálódunk mások kertje alapján, esetleg a neten nézünk fotókat virágos kertekről. Ez persze önmagában még nem jelent veszélyt, sokkal inkább az, ha nem nézünk utána az elültetni, elvetni kívánt növény tulajdonságainak. Sokan megragadnak ott, hogy csak azt ellenőrzik, mennyi fényre vagy vízre van szüksége a virágnak, pedig az, hogy mennyire mérgező egy növény, ugyan olyan fontos. Legfőképp akkor, ha háziállatot tartunk vagy vannak gyerekek a családban.

Jó, ha tudjuk, sok közönséges kerti növény irritáló hatású lehet az arra érzékeny emberek számára. Egyes növények viszkető kiütéseket okozhatnak, mások akár súlyosabb tüneteket is produkálnak, ha megérintjük őket. Vannak olyan növények, melyek levele, termése, nedve, gyökere vagy virága okozhat irritációt, de a rendkívül érzékeny embereknél a növény bármely része irritációt okozhat.

A növények okozta irritáció típusai

A növényeknek három módon okozhatnak bőrirritációt:

  • Kémiai irritáció: Ilyenkor a virág mérgező anyaga közvetlenül a bőrbe kerül. Egyesek nem okoznak semmilyen reakciót, míg mások extrém reakciót válthatnak ki. Sajnos csak azért, mert a múltban immunisak voltunk egy növény mérgére, még nem azt jelenti, hogy soha nem leszünk rá érzékenyek. Ezért mindenkinek óvatosan kell eljárnia, mikor növényt ültet. Főleg akkor, ha tudja a virágról, hogy okozhat irritációt. Itt kell megjegyezni azt is, hogy az irritáló vegyi anyagok télen is átterjedhetnek a bőrre, amikor a növény kevésbé aktív.
  • Fényérzékenység: Néhány növénynek csak akkor van irritáló hatása, ha napfénynek van kitéve. Ez pedig minden kertben megtörténhet, hiszen itt nem védi a növényeket semmi a napfénytől.
  • Mechanikai sérülés: A növényeknek, például a csalánnak éles széle van, de vannak olyan virágok is, melyeknek tövise vagy szúrós szára van. Ahogy ezek a tövisek, szúrókák felsértik a bőrt, be is juttatják a toxinjaikat a szervezetbe.

Növények, amiket érdemes messze elkerülni

  1. Évelő őszirózsa: Az őszirózsák nagyon gyakoriak a kertekben, és a legtöbb ember nem is reagál erősen arra, mikor irritációt okoz. Azonban azok, akiknek érzékeny bőre van, egy gyomlálás után kellemetlen bőrirritációt is tapasztalhatnak. A törött szárak és levelek okozhatnak gondokat, éppen ezért érdemes megfontolni, szeretnénk-e a kertünkben tudni a növényt vagy sem.
  2. Borzas kúpvirág: A kúpvirág karcos szőrszálai enyhe bőrirritációt okozhatnak, amely általában könnyen és hamar elmúlik, miután az érintett bőrterületet szappannal és vízzel megmossák
  3. Kokárdavirág: Szintén egy olyan növény, amit rengeteg kertben megtalálunk. A takaróvirág minden része olyan kémiai vegyületet tartalmaz, amely bőrirritációt okozhat, ha érintkezésbe kerülünk vele.
  4. Angol borostyán: Az angol borostyán falkarinolt tartalmaz, amely a sárgarépában is megtalálható zsíralkoholt tartalmaz, amely allergiás tünetet okozhat néhány ember számára, ha érintkezésbe kerülnek a levél szélével. A levelek megérintése nem okozhat hólyagos kiütést, az érzékeny embernek azonban óvatosan kell eljárnia, ha nagy mennyiségű angol borostyánt szeretnének kigyomlálni a kertjükből.
  5. Írisz: Az írisz egy irizin nevű anyagot tartalmaznak, amely lenyelve mérgező lehet, és érintkezéskor enyhe bőrkiütést is okozhat.
  6. Napfényvirág: A növény a kokárdavirághoz hasonló vegyületeket tartalmaz, amely néhány embernél bőrkiütést okozhat, és lenyelése esetén rendkívül mérgező az emberekre, háziállatokra, állatokra egyaránt

Hogyan kerüld el az irritációt?

Minél felkészültebb vagy a növényekből, annál könnyebben kerülheted el a veszélyeket. Éppen ezért, a legtöbb kertész nem győzi hangsúlyozni, csupán azért ne vásároljunk meg egy növényt vagy magot mert szép virág fejlődik ki belőle. Minél alaposabban utána kell járni, hogy mi tudunk-e vele bánni, valamint azt is fel kell térképeznünk, nem lesz-e káros hatással ránk. Ha már megvan a növény az udvarunkon, de nem szeretnénk kiirtani, akkor gondoskodnunk kell megfelelő védőfelszerelésről, hiszen a gondozás érzékenység esetén csak így lehetséges. Ha gyerek vagy kutya rendszeresen tartózkodik a kertben, érdemes ezeket a növényeket kerítéssel elkeríteni, hogy ők se tudjanak vele érintkezni.

(Forrás: thespruce.com)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertészkedés

virágok

növények

bőrirritáció

bőrgyulladás

irritáció

allergia

allergiaszezon

veszélyes növények