Allergiásként sem kell lemondanod a virágoskertről: 5+1 növény, amit bátran nevelhetsz a kertedben

HelloVidék   
  Megosztom
Allergiásként sem kell lemondanod a virágoskertről: 5+1 növény, amit bátran nevelhetsz a kertedben

Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya? Sokaknak ismerősek lehetnek az allergiás nátha, más néven a szénanátha tünetei. Ahogy a fák és kerti növények virágba borulnak, úgy csökkenti le minden allergiás a kertben töltött időt is. Pedig ez nem feltétlenül kellene, hogy így legyen. A friss levegőre, a kertben sütkérezéssel töltött néhány szabad órára mindenkinek szüksége van. Kevesen gondolnák, de akár egy allergiás beteg is varázsolhat magának "védett" kertet, ha a megfelelő növényekkel veszi körbe magát. Lássuk, mit érdemes ültetni a virágágyásokba, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen tüneteket.

A virágba borult kerteket könnyen megutálhatják az allergiában szenvedők. Nem csoda, hiszen már néhány virág is előidézheti a szénanátha kellemetlen tüneteit, megnehezítve ezzel a beteg hétköznapjait. Ugyan a közterülteken elhelyezett növényeken nem tudunk változtani, ahogy a rokonok kertjén sem, de saját otthonunk udvarát könnyen tehetjük biztonságos tereppé.

Kevesen írtak még arról, hogy érdemes kicsit kutatkodni a növények palettája között, hiszen léteznek olyan fajok, amelyek nem "kínozzák" meg az allergiában szenvedőket. Hogy lehetséges ez? A virágok beporzbásában a szél is gyakran besegít a rovaroknak. Az olyan virágok, amelyeket a szél is be tud porozni, olyan virágport termelnek, amik könnyen megragadnak a levegőben. Ez okoz sokaknál allergiás reakciókat.

Ha ügyesen válogatsz a listából, nem csak "kíméletes" lehet a kerted, de csodálatos színekben is pompázik majd. Lássuk, mely növények lehetnek az allergiában szenvedők legjobb barátai!

 1. Muskátli

  Nagyon sokan ismerik a muskátlikat és sokan kedvelik is őket. Főleg azok, akiknek erkélye vagy terasza van. Kevés pollent bocsát ki, szóval bátran ültethetik az ellergiások is.
 2. Petúnia

  A különös, tölcsér alakú virágok is számos kertben megtalálhatók, ráadásul nagyon kevés virágport bocsát ki, ami nem is tekinthető allergén anyagnak. Csokorba ültetve mutat a legjobban.
 3. Kamélia

  Rendkívül kellemes illata van, viszont nem termel sok virágport. Kétszikü növény, így a pollennek nem kell messzire szállnia a beporzáshoz.
 4. Hortenzia

  A hortenzia legtöbb fajtája csak nagyon kevés virágport bocsát ki, így érdemes ültetni őket a kertben. Viszont a bugás hortenzia és a tölgylevelű hortenzia kicsivel több pollent bocsát ki, így velük nem érdemes kísérletezni annak, aki allergiával küzd.
 5. Árvácska

  Nagymamák kertjében legtöbbször felbukkanó növény az árvácska. Ráadásul olyan ragacsos állagú a pollene, hogy nem tudja a szél fellazítani, így nem kerül a levegőbe. Néhány tövet belőle is érdemes elültetni.

  +1 Kaktusz

  Sokan nem tekintik virágnak a kaktuszokat, pedig számos faj képes virágot hozni. A szél nem segíti őket a beporzásban, de a rovarok és madatak annál inkább. Ha kaktuszparkot alakítunk ki a kertben, nem kell tartanunk attól, hogy tüsszentőrohamot kapunk. Békés szimbiózisban élhetünk velük, allergiásként is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

allergia

allergiaszezon

allergiások

virágok

virágpor

pollen

kertészkedés

kert

kertápolás

ültetés

növények