Allergiásként sem kell lemondanod a virágoskertről: 5+1 növény, amit bátran nevelhetsz a kertedben

HelloVidék   
  Megosztom
Allergiásként sem kell lemondanod a virágoskertről: 5+1 növény, amit bátran nevelhetsz a kertedben

Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya? Sokaknak ismerősek lehetnek az allergiás nátha, más néven a szénanátha tünetei. Ahogy a fák és kerti növények virágba borulnak, úgy csökkenti le minden allergiás a kertben töltött időt is. Pedig ez nem feltétlenül kellene, hogy így legyen. A friss levegőre, a kertben sütkérezéssel töltött néhány szabad órára mindenkinek szüksége van. Kevesen gondolnák, de akár egy allergiás beteg is varázsolhat magának "védett" kertet, ha a megfelelő növényekkel veszi körbe magát. Lássuk, mit érdemes ültetni a virágágyásokba, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen tüneteket.

A virágba borult kerteket könnyen megutálhatják az allergiában szenvedők. Nem csoda, hiszen már néhány virág is előidézheti a szénanátha kellemetlen tüneteit, megnehezítve ezzel a beteg hétköznapjait. Ugyan a közterülteken elhelyezett növényeken nem tudunk változtani, ahogy a rokonok kertjén sem, de saját otthonunk udvarát könnyen tehetjük biztonságos tereppé.

Kevesen írtak még arról, hogy érdemes kicsit kutatkodni a növények palettája között, hiszen léteznek olyan fajok, amelyek nem "kínozzák" meg az allergiában szenvedőket. Hogy lehetséges ez? A virágok beporzbásában a szél is gyakran besegít a rovaroknak. Az olyan virágok, amelyeket a szél is be tud porozni, olyan virágport termelnek, amik könnyen megragadnak a levegőben. Ez okoz sokaknál allergiás reakciókat.

Ha ügyesen válogatsz a listából, nem csak "kíméletes" lehet a kerted, de csodálatos színekben is pompázik majd. Lássuk, mely növények lehetnek az allergiában szenvedők legjobb barátai!

 1. Muskátli

  Nagyon sokan ismerik a muskátlikat és sokan kedvelik is őket. Főleg azok, akiknek erkélye vagy terasza van. Kevés pollent bocsát ki, szóval bátran ültethetik az ellergiások is.
 2. Petúnia

  A különös, tölcsér alakú virágok is számos kertben megtalálhatók, ráadásul nagyon kevés virágport bocsát ki, ami nem is tekinthető allergén anyagnak. Csokorba ültetve mutat a legjobban.
 3. Kamélia

  Rendkívül kellemes illata van, viszont nem termel sok virágport. Kétszikü növény, így a pollennek nem kell messzire szállnia a beporzáshoz.
 4. Hortenzia

  A hortenzia legtöbb fajtája csak nagyon kevés virágport bocsát ki, így érdemes ültetni őket a kertben. Viszont a bugás hortenzia és a tölgylevelű hortenzia kicsivel több pollent bocsát ki, így velük nem érdemes kísérletezni annak, aki allergiával küzd.
 5. Árvácska

  Nagymamák kertjében legtöbbször felbukkanó növény az árvácska. Ráadásul olyan ragacsos állagú a pollene, hogy nem tudja a szél fellazítani, így nem kerül a levegőbe. Néhány tövet belőle is érdemes elültetni.

  +1 Kaktusz

  Sokan nem tekintik virágnak a kaktuszokat, pedig számos faj képes virágot hozni. A szél nem segíti őket a beporzásban, de a rovarok és madatak annál inkább. Ha kaktuszparkot alakítunk ki a kertben, nem kell tartanunk attól, hogy tüsszentőrohamot kapunk. Békés szimbiózisban élhetünk velük, allergiásként is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

allergia

allergiaszezon

allergiások

virágok

virágpor

pollen

kertészkedés

kert

kertápolás

ültetés

növények