Lisztérzékenység, Te drága! Ennyibe fáj a cöliákiás betegek gluténmentes étrendje

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Lisztérzékenység, Te drága! Ennyibe fáj a cöliákiás betegek gluténmentes étrendje

A lisztérzékenység más néven cöliákia (coeliakia) az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség, amivel körülbelül minden századik magyar ember érintett. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre az orvostudomány nem tudja. A cöliákiát a búza fogyasztása váltja ki, kezelésének hiánya pedig számos súlyos, noha potenciálisan megelőzhető szövődményhez vezet, amely jelentős hatással lehet az életminőségre. Erre keresett választ most öt ország, köztük hazánk is, hogy egy olyan egyetemes, páciensközpontú modellt dolgozzanak ki a cöliákiás megbetegedések kezelésére, amely a betegek életminőségét Közép-Európa-szerte javítani tudja. A HelloVidék most mutatja a részleteket!

A lisztérzékenység Európában viszonylag gyakori, egyre több embert érint, ami egyre súlyosabb terheket ró a családokra. A kivizsgálások, a hosszadalmas diagnosztikai eljárások, az ezzel járó költségek sorra emelkednek. A betegek száma mindenesetre az utóbbi időben enyhe emelkedést mutat, ami adódhat abból, hogy a betegség megismerésével és a diagnosztikai módszerek tökéletesedésével az orvostudomány egyre több esetet ismer fel.

Az életmódváltás ilyenkor elkerülhetetlen. Ha a kóros folyamat egyszer elindult, akkor mindenképpen meg is marad, és csak a gluténmentes diéta segíthet, tehát az étrendből el kell hagyni minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz vagy nyomokban tartalmazhat. Emiatt azonban gyakran jó mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába. Elég, ha csak a gluténmentes lisztek alternatíváira gondolunk; a teljesség kínálata nélkül mutatjuk az aktuális árakat:

  • gluténmentes mandulaliszt, 500 gramm 1534-4890 forint
  • gluténmentes zabpehelyliszt, 500 gramm 378-850 forint
  • gluténmentes rizsliszt, 1 kilogramm 590-640 forint
  • hajdinaliszt, 500 gramm 545-742 forint
  • gesztenyeliszt, 500 gramm 1971-2901 forint
  • kókuszliszt, 1 kilogramm 1299-2075 forint

Egy öt országot – Horvátország, Németország, Olaszország, Magyarország és Szlovénia – és tizenkettő partnert érintő projekt transznacionális együttműködésen keresztül egy sor innovatív megoldást fejlesztett ki a cöliákiás betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára. Többek között e-tanulási eszközöket, a cöliákia korai és fejlettebb diagnosztizálásával, valamint az érintett betegek életminőségével kapcsolatos számos kísérleti tevékenységet végeztek.

Minden régióban innovatív kísérleti szolgáltatásokat teszteltünk, amelyek alapján átfogó cöliákia-kezelési modellt dolgoztunk ki, ami magában foglalja többek között a szervezeti fejlesztéseket és a legjobb gyakorlatok megvalósítását. Ez lehetővé tette számunkra, hogy betegközpontú egészségügyi szolgáltatást fejlesszünk ki, és ezáltal biztosítsuk a lisztérzékeny betegek egészséges és aktív öregedését

– közölte a HelloVidék kérdéseire az Európai Bizottság, az úgynevezett Focus IN CD projekt kapcsán.

Elárulták azt is, hogy összesen öt darab, webalapú kérdőívet dolgoztak ki a cöliákiával kapcsolatos tudatosság, tudás, illetve annak kezelése tekintetében fennálló hiányosságok és regionális eltérések felmérése, valamint a lisztérzékenység meglévő gondozási modelljeivel kapcsolatos elégedettségi szint meghatározása céljából. Ezeket a kérdőíveket hat nyelven tették hozzáférhetővé, kitöltésükben pedig körülbelül 7000 beteg vett részt. A kutatók eredményeit nemzetközi találkozókon, többek között az európai gyermek-gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozási társaság találkozóján mutatták be, és az abból kinyert, kulcsfontosságú információk segítségével azonosították azokat a területeket, amelyeken a legtöbb előny érhető el. Itt kiemelt hangsúlyt kapott a hatékony tudás- és készségmegosztás.

Fontos szempont volt a hosszú távú szövődmények megelőzését célzó korai beavatkozás lehetővé tétele. Számos, korai felismerésre és fejlettebb diagnosztizálásra irányuló kísérleti tevékenységet szerveztünk, többek között a nem invazív, gyors, ujjbegyből történő vérvizsgálat elvégzését több mint 1500 óvodában, valamint a beteg családtagjai körében, illetve egyéb potenciálisan lisztérzékeny páciensek körében történő cöliákia-vizsgálatot

– mutatott rá Jasmina Dolinsek, a projekt vezetője.

A program a cöliákiás betegek életminőségének javítására is összpontosított, többek között a tinédzserek gyermekellátásból felnőttellátásba történő átlépésének elősegítését célzó, úgynevezett „cöliákia-útlevél”, az újonnan diagnosztizált páciensek mentorprogramja, valamint az éttermeket célzó oktatási program gluténmentes ételek biztosítása által. Ezeken túlmenően a lisztérzékeny betegek és családtagjaik, illetve gondozóik számára egy speciális, e-tanulási eszközt fejlesztettek ki, amely angol, horvát, német, magyar, olasz és szlovén nyelveken is elérhető, és a betegséggel kapcsolatos, könnyen hozzáférhető, felhasználóbarát tájékoztatást nyújt. Egy ehhez hasonló, e-tanulási eszközt és egy webes alkalmazást az egészségügyi szakemberek számára szintén rendelkezésre bocsátottak.

Az abszolút innovatív megoldások kidolgozásában magyar szervezetek is részt vettek, a Magyar Cöliákia Társaság és a Heim Pál Gyerekkórház mellett a jó gyakorlatok tesztelésében a Közép-Magyarország régió került a fókuszba.

A pilot projektek között megtalálhatjuk többek között:

  • Mentori szolgáltatás újonnan diagnosztizált betegek számára;
  • Endoszkópia szimulátorok segítségével a vizsgálati gyakorlat javítása;
  • A korai diagnosztika javítása;
  • Cöliákiás betegek felderítése és kezelése a „szuperallergiás populáció kohorszán” belül;
  • A lisztérzékenység elleni antitestek vizsgálata iskolás gyermekeknél.
  • Az atipikus cöliákiás betegek diagnosztikájának javítása;
  • Új szolgáltatás bevezetése és tesztelése az átmenet javítása érdekében a gyermekgyógyászatról a felnőttek egészségügyi ellátásába;
  • „A családtagok értékelése és nyomon követése”;
  • A gluténmentes kínálat éttermekben való valós felhasználásának tesztelése.

A betegközpontú lisztérzékenység-kezelési modellre vonatkozó szakpolitikai ajánlások tartalmazzák az útmutatást arról, hogyan lehet a cöliákiás betegek kezelésének kihívásaival a leghatékonyabban foglalkozni a már meglévő egészségügyi rendszerek keretében, de interdiszciplináris megközelítést is, valamint új innovatív szolgáltatások felhasználásának lehetőségét is nyújtják. Az ajánlások az egyes régiókban feltárt tudás- és menedzsmentbeli hiányosságokra és egyenlőtlenségekre, valamint a projekten belül a projektpartnerek által tervezett és tesztelt legjobb szolgáltatásokra és megoldásokra épülnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lisztérzékeny

cöliákia

cöliákiás beteg

coeliakia