Koronavírus: idén kétszer is meggondoltuk, hogy orvoshoz forduljunk-e panasz esetén

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: idén kétszer is meggondoltuk, hogy orvoshoz forduljunk-e panasz esetén

A magyarok testi-lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatos tapasztalatairól és a jövő egészségügyéről alkotott elképzeléseiről készített felmérést az Allianz Hungária Zrt.

Egyből maszkot hordtunk, odafigyeltünk a biztonságra és testünk jelzéseire, amint felütötte a fejét a koronavírus, és a mai napig mindig van nálunk kézfertőtlenítő. A természetes gyógymódokban vagy nagyanyáink praktikáiban viszont kevésbé hiszünk, mint a vitaminokban. Összességében tudatosabbak lettünk a vírus miatt egészségünkkel kapcsolatban, ugyanakkor idén elhanyagoltuk az általános vizsgálatokat, és kétszer is meggondoltuk, hogy orvoshoz forduljunk panasz esetén - Ezeket a tanulságokat vonhatjuk a „A jövőről egyszerűen” programja keretében meghirdetett „Ép testben, ép lélekkel „korona” idején is” elnevezésű online, nem reprezentatív felmérésből.

Mit tettünk, hogy egyaránt megőrizzük testi-lelki egészségünk ebben a rendkívüli helyzetben?

Betartottuk a maszkviselési szabályokat, és kapcsolatainkat az online térbe helyeztük át? Esetleg a fokhagyma és pálinka az egyetlen ütős páros szerintünk a vírus ellen? Idei utolsó villámfelmérésében annak jártak utána, hogy mennyire lettünk tudatosak mi, magyarok idén, ha az egészségünkről van szó, hogyan alkalmazkodtunk az egészségügyi vizsgálatok módjának átalakulásához, és mit gondolunk a terület jövőjéről.

Tudatosabbak lettünk, de…

A felmérésben résztvevők 67,5 százaléka vallotta azt, hogy egyből maszkot kezdett hordani, csökkentette a baráti találkozásai számát, áttért az online vásárlásra, naponta többször is kezet mosott, és vitaminokkal próbálta erősíteni a szervezetét, miután Magyarországra is megérkezett a vírus, no és kézfertőtlenítő is mindig van a táskájában azóta. A vírus elleni védekezés legjobb eszközeként a válaszadók 9,6 százaléka nevezte meg a természetes gyógymódokat, és 3,6 százalékuk nagymamáink jól bevált módszereit: sok fokhagyma, egy kis pálinkás fertőtlenítés, és persze méz. Mindenesetre úgy tűnik, többet foglalkoztunk idén az egészségünkkel, mint korábban, ugyanis a kitöltők döntő többsége, 69,9 százaléka sokkal jobban odafigyel a teste jelzéseire, rendszeresen szed vitaminokat, és arra is ügyel, hogy megfelelő minőségű ételt, sok zöldséget, gyümölcsöt egyen. Viszont a válaszadók több mint fele, 52,4 százaléka nyilatkozott úgy az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos szokásairól, hogy idén inkább hanyagolta azokat, és csak a legszükségesebb esetben fordult orvoshoz.

Ép ésszel túlélni

A karantén túlélésével, és mentális egészségük megőrzésével kapcsolatban a résztvevők 32,9 százaléka vallotta azt, hogy odafigyelt a biztonságra, de ezen felül semmi különöset nem tett, mert egyedül is meg tud birkózni a problémákkal. Közel ugyanennyien, 30,5 százalékuk viszont jobban odafigyelt a családjára, a barátaira, mert nélkülük biztosan megőrült volna. 19,5 százalékuk életében váltak rendszeressé a Skype, Zoom, FaceTime beszélgetések, 13,4 százalékuk kezdett új hobbiba, hogy lekösse a figyelmét, és csupán 1,2 százalékuk kért külső segítséget, fordult például pszichológushoz. A kitöltők közel fele, 41 százaléka úgy érzi, hogy egészen jól van lelkileg. Ennél kicsit kevesebben, 37,3 százalékuk vallotta azt, hogy hullámzó a kedélyállapota, jobb és rosszabb periódusok váltják egymást. 13,3 százalékukat nagyon megviseli a világjárvány, aggódik a szeretteiért, s szerencsére csupán 6 százalékuk számolt be arról, hogy ráunt minden új hobbira, és teljesen megcsömörlött.

Gyógyítás koronavírus után

Ebben az évben alkalmazkodtunk a járvány miatt bevezetett szabályokhoz, a jövőben azonban érdekes módon ugyanannyian (12,3-12,3 százalék) továbbra is az online konzultáció lehetőségét választanák, mint amennyien arra vágynak, hogy végre élőben találkozzanak az orvosukkal, pszichológusukkal, mert hiányzik nekik a valódi jelenlét. A jövővel kapcsolatban a legtöbben (48,2 százalék) arra a válaszra kattintottak, miszerint többet foglalkoznak majd a megelőzéssel, a testi és a mentális egészségünk megőrzésével, illetve úgy vélik, hogy gyorsabban készülnek el a járványok visszaszorítását szolgáló új gyógyszerek és vakcinák is. Viszont csak 4,8 százalékuk szerint világított rá arra a világjárvány, hogy a különféle technológiák segítségével még inkább rá kell kapcsolni e terület fejlesztésére, illetve bízik abban, hogy idővel ultramodern kütyükkel, biztonságosan vizsgálnak majd minket.

A kutatásról:

Az Allianz Hungária Zrt. a magyarok egészségmegőrzéssel és egészségügyi területtel kapcsolatos véleményére vonatkozó online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2020. december 11. és december 15. között zajlott, a Typeform.com felületén.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészséges életmód

természetes módszer

vitamin

covid-19