Egyre több vidéki településen van PI víz kút: átverés vagy valóban gyógyító hatású?

Steiner Petra   
  Megosztom
Egyre több vidéki településen van PI víz kút: átverés vagy valóban gyógyító hatású?

Ha az egészséges életmódra terelődik a szó, abban minden bizonnyal egyetértenek az egészségguruk, hogy a napi folyadékbevitel legjobb módja, ha vizet fogyasztunk. A vita csak ezt követően indul a vezetékes- és ásványvíz-párti csapatok közt, amihez mintegy harmadikként csatlakozik a hazánkban egyelőre, a már említettekhez képest, csak kevéssé ismert pi-víz. Hajdúnánáson 2019-ben adták át az első ingyenes pi-víz kutat, amit 2021-ben egy köröstarcsai követ majd a sorban. Hogy megtudjuk, miben különbözik a pi-víz a vezetékes hálózatból elérhető csapvíztől és hol számíthatunk a legközelebb ilyen beruházásra, a HelloVidék a Békés megyei kút kivitelezőjét, a kaposvári székhelyű Hemotrade Kft. ügyvezetőjét, Dr. Fülöp Lászlót kérdezte.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, vagyis tisztázzuk elsőként, miben különbözik a pi-víz attól a folyadéktól, ami a csapot megnyitva a vezetékekből jut el hozzánk! Dr. Fülöp László szerint négy minőségi eltérés mentén ragadható meg a kettő közti különbség, amelyek közül is a leghangzatosabban csengő pont a tisztaság.

A magyar szabvány az EU szabvánnyal összhangban csak 12 csoportot vizsgál, mielőtt a fogyaszthatósági engedélyt kiadja, de nem vizsgálja a tisztításra felhasznált klórt, ezüstöt stb.-t, pedig azok az élő szervezetre rendkívül károsak. Az amerikai hadsereg, amikor Taszáron állomásozott, és ivóvizet keresett a Kárpát-medencében, nem talált emberi fogyasztásra alkalmas vizet, mert ők 51 paraméter csoportot vizsgáltak. Mi nem palackoztunk pi-vizet, de a tisztikar hozzánk járt pi-vízért, mert csak azt találták tisztának. Mi 83 paraméter csoportot vizsgálunk, pl. a tisztítószereket, hormonszármazékokat, takarítószereket is. A pi-víz tehát valóban tiszta, a többi víz kevésbé

– részletezte a szakértő a vízben gyakorta előforduló káros anyagok széles spektrumát, amit ők egy speciális szűrő segítségével szűrnek ki a folyadékból.

Egy ilyen szűrés kapcsán azonban sokszor felmerülhet a gyanú, hogy ha az anyagok ilyen széles körét képesek kivonni, mi lesz azokkal, a szervezet számára értékes makro- és mikroelemekkel, amik ugyanúgy megtalálhatók a vízben? A desztillált vízzel ellentétben a pi-vízben ezek háborítatlanok maradnak, a tisztítási folyamat második részében bevetett tengeri korall ugyanis Dr. Fülöp László szerint optimalizálja a víz ionegyensúlyát. Ehhez jön még hozzá harmadik és negyedik pontként, hogy a pi-víz fizikai paraméterei megegyeznek az élő szervezetben lévő víz optimális fizikai paramétereivel, illetőleg a PI víz rendelkezik egy úgynevezett fajspecifikus aurával, ezért élő víznek, életvíznek is szokás nevezni, mert rendezett a szerkezete.

Dr. Fülöp László ennek kapcsán kifejtette, a nem szakszerű érvekre alapozó támadások mindig ellentétes hatást értek el, megerősítették a pi-víz piaci pozícióját. A szakértő továbbá azt is hozzátette, külföldön amellett, hogy már többször elismerték szakmai munkáját, valamint 16 ország kormánya állami szintre emelte a pi-vízzel kapcsolatos programját, ehhez képest Magyarországon a települések csupán 10%-án, valamivel több, mint 300 településen érhető el a szolgáltatás. Holott a szakértő szerint pi-víz kutat földrajzi helytől függetlenül bárhol lehet létesíteni, még a különösen mérgezett, arzéntól, fluortól, nitritektől vagy egyéb káros anyagoktól dús területeken is, ahol ezekre különösen nagy szükség lenne, hogy a lakosok tiszta ivóvízhez jussanak.

A Hemotrade Kft. három évi tárgyalást követően most Köröstarcsán telepít félautomata rendszerű pi-víz kutat, amit a lakosság ingyenesen vehet majd igénybe. A beruházás egy alapkút esetében nagyjából 5 millió forintra tehető, ahol pedig komolyabb környezetrendezést kell megvalósítani, körülbelül 20 millió forintban limitálható az összeg, amely a szakértő szerint évekig semmilyen plusz költséget nem von maga után.

Minden településen megtanítunk 1-2 helyi lakost az egyszerű, rendszeres karbantartásra, így utólagos költségek évekig nincsenek. 3 év után felújítjuk a rendszert, és akkor újabb 3 évig ingyen működik

– tette hozzá Dr. Fülöp László.

A Békés megyei településen ráadásul a lakosok mellett a termőföldek és az állattenyésztők, valamint a közeli halgazdálkodás is profitálhat a beruházásból, mert az előállítási költségek alacsonyabbak, valamint a pi-technológiák használata emeli az eladásra kínált áru piaci értékét, a kutató szerint nem kevesebb, mint 50 vagy akár annál is több %-kal. Ennek ellenére idehaza még mindig kevés bizalmat szavaznak egy-egy ilyen beruházásnak, így a kaposvári székhelyi vállalkozáshoz is döntő többségében külföldi megkeresések futnak be ezeres nagyságrendben, amit a hazai lakossági, önkormányzati és befektetési célú érdeklődések zárnak a sorban. Zárásként Dr. Fülöp László a HelloVidék kérdésére elárulta, a tervek szerint évi több mint 100 pi-közkút telepítése várható, így aki szeretne belekóstolni a pi-vízbe, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Pest, Veszprém és Baranya megyékben érdemes lesz nyitott szemmel járnia.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pi-víz

pi víz

kút

egészség

egészségmegőrzés

vízfogyasztás