Őrületes felfedezés: megoldották az evolúció egyik nagy rejtélyét

MTI   
  Megosztom
Őrületes felfedezés: megoldották az evolúció egyik nagy rejtélyét

Az eddig ismert kövületek alapján azt feltételezték, hogy a virágos növények a jurát követő kréta időszakból származnak, de ezt most cáfolták a kutatók - írja az MTI.

A Nature Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a virágos növények a 200 millió éve kezdődött és mintegy 145 millió éve véget ért jura földtörténeti időszakból erednek, vagyis több tízmillió évvel korábbról, mint amit az eddigi legöregebb kövületek mutatnak.

A létezőknél idősebb kövületek hiánya a fosszilizáció kis valószínűsége, valamint a korai virágos növények ritkasága számlájára írható - vélik a tudósok.

Az eddig ismert kövületek alapján a kutatók azt feltételezték, hogy a virágos növények a jurát követő kréta időszakból származnak, amely 145 millió éve kezdődött és 66 millió éve ért véget. Molekuláris órájuk azonban az első virágos növények megjelenését mintegy 100 millió évvel korábbra teszi.

A kutatók következtetései a kövületek előfordulásának nagy globális adatbázisa alapján végzett bonyolult matematikai számításokból és számítógépes modellezésekből származnak. A 198 virágos növénycsalád 15 ezer fosszíliájára alapuló adatbázist Jao-vu Hszing és kutatócsoportja állította össze több mint 700 publikáció alapján.

A tudósok következtetései szerint számos faj őse már megjelent a jura időszakban, ám robbanásszerűen csak később terjedtek el a virágos növények, mintegy 72-125 millió évvel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

evolúció

virágok