Siralmas a helyzet: hamarosan a Tiszát is eléri a Romániából érkező nehézfémszennyezés (video)

MTI   
  Megosztom
Siralmas a helyzet: hamarosan a Tiszát is eléri a Romániából érkező nehézfémszennyezés (video)

A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Ahogy a reggeli órákban a Hellovidék is megírta, Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) friss közleménye szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos - tették hozzá.

A Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy az országot ma hajnali 1-kor elért szennyezés cianidot nem, ugyanakkor több nehézfémet (nikkel, cink, króm, réz) is emelkedett koncentrációban tartalmaz.

A Szamoson és a Tiszán a mintavételezés folyamatos, nyomon követjük a szennyezéscsóva hosszát és levonulását, elemezzük a sebességét, valamint a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál, a laboratóriumi eredmények segítségével pedig ellenőrizzük a terhelés mértékét. Az elsődleges cél, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, illetve ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet.

- írják.


Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően ma kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolunk, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjesztjük.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szennyeződés

szamos