Bioritmus számítás: Mi a bioritmus és miről árulkodik a bioritmus kalkulátor?

HelloVidék   
  Megosztom
Bioritmus számítás: Mi a bioritmus és miről árulkodik a bioritmus kalkulátor?

A bioritmus kalkulátor segít a bioritmus számítás kivitelezésében. Tudd meg, mi a bioritmus kertészet esetében, mi a bioritmus szerepe egészségmegőrzésünk során, a mindennapokban.

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat. Cikkünkben eláruljuk, mi a bioritmus, másnéven biológiai óra, miért fontos a megfelelő bioritmus és mi történik, ha felborul a bioritmus, milyen káros hatásai lehetnek ennek az egészségünkre. Gondoltad volna, hogy asztrológiai bioritmus számítás is létezik, különféle bioritmus kalkulátor programok használatával? Eláruljuk, hihetsz-e nekik!

Mi a bioritmus?

Minden emberre jellemző – természetesen az általa választott munkahely függvényében – egy adott, egyedi napirend felépítése. Rendszerint minden nap ugyanabban az időpontban ébredünk fel, reggelizünk, ugyanazokban az órákban vagyunk aktívak a munkában, ugyanakkor ebédelünk, majd pihenünk meg a jóllakottság kellemes, álmosító érzésével. Megszokott napi tevékenységeinket, aktív és passzív szabadidős elfoglaltságainkat is menetrend szerint végezzük anélkül, hogy észrevennénk, hogy egy láthatatlan biológiai óra ketyeg bennünk.

Gondoljuk csak át! Nap mint nap ugyanabban az időpontban esik jól az étkezés, a szabadidős sport, a zenehallgatás vagy egy izgalmas könyv elolvasása. Ugyanabban az időpontban fáradunk el és hajtjuk fejünket nyugovóra, ha pedig bármilyen okból kifolyólag felborul a napirendünk, cserélődnek az alapvető, jól megszokott feladatok, nem csak stresszesek leszünk, hanem az életünket meghatározó bioritmus is felborul.

Nem csak a napirend az életünket átfogó bioritmus része: az alvás és az ébrenlét váltakozó ciklusai mellett a bioritmus részét képzi a hormontermelődés, a testhőmérséklet és a vérnyomás változása és az immunrendszer működése is. Ha kiegyensúlyozott életet élünk, élvezhető, kellemesen rutinszerű mindennapokban, a bioritmus különböző fizikai, szellemi és biológiai ritmusai harmóniában vannak egymással. Minden egyes ritmus más-más hosszúságú: egyesek néhány másodperc vagy óra alatt lezajlanak, mások egy napig vagy egy hónapig is eltarthatnak.

Milyen ritmusok határozzák meg az életünket?

Cirkadián ritmus

Az általunk ismert bioritmus alapja a cirkadián ritmus, ami 24 óránként ismétlődik. A bioritmus ezen részéhez tartozik az alvás-ébrenlét fázisainak váltakozása és az ehhez kapcsolódó biológiai folyamataink. Többek között befolyásolja a cirkadián ritmus a vérnyomásunkat, a vércukorszintünket és a pulzusunkat is – érdekesség, hogy mindhárom a korai órákban, hajnaltájt a legalacsonyabb. A napi bioritmus összhangban van a Föld forgásával – ha megtörjük a megszokott ébrenléti és elalvási fázisokat, a bioritmus felborul és különböző problémákhoz vezethet. Ha rendszeresen problémák lépnek fel cirkadián ritmusunkban, alvászavarra is gyanakodhatunk.

Ultradián ritmus

Az ultradián ritmus kategóriájába tartoznak azon bioritmusok, amelyek egy napnál rövidebb ciklushosszúságúak. Ide sorolhatjuk az alvásfázisokat, számos hormon felszabadulási mechanizmusát, a szívciklusokat és a pulzusszámot, a kiválasztási folyamatokat és a légzést is. A jóllakottság és az éhségérzet folyamatos váltakozása is egy ultradián ritmus, hiszen egy nap során átlagosan 2-4 alkalommal megismétlődik.

Infradián ritmus

A felsoroltakkal szemben az infradián ritmus inkább hosszabb folyamatokat ölel fel, alapja az ultradián ciklusok egymás utáni ismétlődése. A bioritmus tipikus infradián példája a női menstruációs ciklus, ami átlagosan 28 napig tart és számos cirkadián és ultradián folyamat befolyásolja teljességében.

Mi történik, ha felborul a bioritmus?

A bioritmus felborulása történhet külső és belső tényezők hatására is – azonban hangsúlyozzuk, hogy nem mindegy, milyen gyakorisággal borul föl a belső óra. Nézzük, milyen esetekben borulhat föl a bioritmus és milyen rövid-, illetve hosszútávú, sőt, veszélyes következményei lehetnek annak, ha nem élünk rendszerezett életet!

A bioritmus alkalmi felborulása

A bioritmusunkat könnyebb felborítani, mint gondolnánk: valamilyen külső hatásnak köszönhetően elmarad az ebéd, hirtelen megterhelő kihívás áll elénk, nem sikerül elaludnunk a szokásos időben, majd később már nem leszünk álmosak – alkalmilag bármilyen hatás felboríthatja a napirendünket. Gondoljunk néhány hétköznapi példára: az esti szórakozás elhúzódott, vagy egy nagyobb külföldi utazás esetén néhány óra időeltolással landolt a repülőgépünk. A szervezet körülbelül 6 órányi alkalmi eltérést tud egyszerre feldolgozni, amelyet egy hosszabb alvás könnyen helyre billent. Az alkalmi bioritmus felborítással nincs probléma, hamarosan túltesszük rajta magunkat, azonban minél gyakrabban történik ez meg, annál inkább érezhetőek az események szervezetünkre gyakorolt káros hatásai.

A bioritmus rendszeres felborulása

A rendszertelen életvitel a bioritmus folyamatos felborulását okozza, ami hosszabb távon nem csak kiegyensúlyozatlansághoz, hanem akár egészségügyi problémákhoz is vezethet. Tipikus példa a szabálytalan bioritmus kialakulására a többműszakos munkavállalás: mire a szervezetünk megszokná az átállást egy másik napirendre, térhet is vissza a következő műszakhoz, ezzel újra és újra traumát okozva a belső órájának. A bioritmus folyamatos felborítása olyan testi és lelki tünetekhez vezethet, mint a szív- és érrendszer károsodása, az idegrendszer túlterhelése vagy a depresszió.

A bioritmus biológiai alapú felborulása

Szervezetünk biológiai órája ugyanúgy, mint a bioritmus bármelyik folyamata, testünk legkisebb egységein, a sejteken alapszik. Ha a cirkadián ritmusért felelős sejtcsoportokat károsodás éri, felborul az alvás-ébrenlét ciklus, ugyanígy a folyamatokért felelős hormon, a melatonin mennyiségének változása is érezteti a bioritmus felbomlásának kellemetlen tüneteit. Hosszútávon kialakulhatnak különféle alvászavarok, amelyek más idegrendszeri és pszichológiai problémákat is előidézhetnek, nem beszélve a stresszről, amit a kiegyensúlyozatlan alvás okoz.

Alvászavarok

A felborított bioritmus tünetei közé az alvás-ébrenlét fázisok eltolódása, eltérő hossza, a nappali aluszékonyság, a fáradtság és az éjjeli álmatlanság, illetve elalvási és ébredési nehézségek tartoznak. Az alvászavarok átmeneti, könnyebben kiheverhető formája a jet lag, másnéven időzóna váltás szindróma: ezt érezzük egy több időzónát meghaladó repülés után, vagy többműszakos munkarendnél.

A hormonális változások hatására, kifejezetten tinédzser korban létrejöhet a késletetett alvási fázis szindróma. Az alvási probléma lényege, hogy a hormonálisan változó korú fiatalok napi szinten nem alszanak el időben (pl. telefonoznak, filmeznek éjfél után is), ezért reggel nehezen kelnek fel a rutinfeladatok elvégzéséhez, így romlik a teljesítőképességük. Ennek tökéletes ellentétje az időskorúakra jellemző előrehozott alvási fázis szindróma: az idősek hajlamosak korán, gyakran már délután ágyba bújni, ám éppen ezért, mivel kialudták magukat, már az éjszaka közepén, vagy hajnalban felkelnek.

Az alvászavarok súlyos esetekben komolyabb pszichés problémákhoz, szorongáshoz vezethetnek, éppen ezért a bioritmus tartós felbomlása esetén – akár külső, akár belső hatások okozzák azt – érdemes kikérnünk egy pszichológus tanácsát. Az alvászavar kezelése elsősorban nem gyógyszeres kúrával, altatókkal történik, hanem egy szigorú napirend és alvási rend kialakításán alapszik, amelytől a betegnek nem ajánlott eltérnie.

A bioritmus tudatos átállítása

Ha úgy érezzünk, hogy nem megfelelőképpen működik a bioritmusunk – pl. túl keveset vagy túl sokat alszunk, rosszul teljesítünk napközben vagy szabálytalanok az alvási fázisaink – érdemes tudatosan, egy előre meghatározott irányt kijelölnünk, ugyanis a bioritmus saját elhatározásra is változtatható. Számoljuk ki, mennyi alvásra van szükségünk, hogy kiegyensúlyozott legyen a napunk (7-9 óra ajánlott) és próbáljuk meg menetrend szerint tartani az ébredés és az elalvás időpontját.

Mi a helyzet, ha az „éjjeli bagoly” kategóriába tartozunk? Nos, egyeseknek a biológiai órája eleve máshogy működik, hiszen ezek a ritmusok az egyedi biológiánk részét képzik. Ha meg szeretnénk szüntetni az éjszakai életmódot, kezdjük azzal, hogy időben, lehetőleg minél korábban felkelünk és legyünk napközben aktívak, hogy a felesleges energiáinkat ne éjszakai játékkal, filmezéssel kössük le, ugyanis tudatosan bármilyen régi rossz szokás átformálható.

Asztrológiai bioritmus kalkulátor: hihetünk neki?

A bioritmus mint fogalom egy egészen más megközelítésben is értelmezhető, ez pedig egy jóval spirituálisabb látásmód, ami leginkább a horoszkóp működésére hasonlít. Felfedezhetőek az interneten különféle bioritmus kalkulátor programok – az ezekkel végzett bioritmus számítás a születési dátumunk alapján számítja ki, hogy milyen napi teljesítőképesség várható tőlünk. Az internetes bioritmus kalkulátor különböző görbéken bemutatja, hogy az adott napon milyen a fizikai, az érzelmi és a szellemi teljesítményünk. Ezeket értelmezhetjük „jóslatként” vagy akár iránymutatásként, hogy milyen teljesítményünket lehet érdemes növelni, ám nem éri meg hosszabb távon ilyen képlékeny információkra alapoznunk életvitelünket.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bioritmus

alvás

alvászavar

egészség

életmód