Az enyhe tél kedvezett a vérszívóknak: ezek a legfontosabb tudnivalók kullancscsípés esetén

HelloVidék   
  Megosztom
Az enyhe tél kedvezett a vérszívóknak: ezek a legfontosabb tudnivalók kullancscsípés esetén

Tavaly összesen huszonkilenc, kullancscsípés okozta Lyme-kóros esetet regisztráltak megyénkben, agyhártya-és agyvelőgyulladásos eset szerencsére nem volt. A vérszívóknak ismét kedvezett az enyhe tél, ami azt jelenti, a fertőzött egyedek száma is nőhet - számolt be róla a szoljon.hu.

A portálnak egy szolnoki anyuka mesélt arról, hogy egy iskolai kirándulás után nem sokkal egy nagyobb, piros folt jelent meg a kislánya combján. Gyanúja nem volt alaptalan. A gyermekorvos azt mondta, három napig mérjék a folt nagyságát, ha nő, akkor ez Lyme-kór, melyet fertőzött kullancs csípése okoz. A kokárdaszerű folt pedig növekedett. Hónapokig tartó antibiotikumos kezelés következett, ma a kislány már tünetmentes.

Fontos, hogy nem szabad az első pirosodástól megijedni! Egy hosszabb, antibiotikumos kezeléssel a Lyme-kór szépen gyógyítható, viszont nincs ellene védőoltás. A másik, fertőzött kullancs által ritkábban terjesztett betegségre, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásra viszont létezik vakcina, melyet a hatékonyság érdekében többször meg kell ismételni. Ebben az esetben néhány napon belül influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, mint magas láz, nátha, fejfájás. Különböző központi idegrendszeri tünetek léphetnek fel, például aluszékonyság, félrebeszélés

- magyarázta dr. Nagy Edit, szolnoki gyermekgyó­gyász., majd hozzátette, azért fontos, hogy a csípést követő első tizenkét órában kikerüljön a bőrből a rovar, mert annyi idő alatt még valószínűleg nem fecskendezi be a kórokozókat a szervezetbe, így mindkét betegség elkerülésére nagy az esély.

Fontos, hogy merjük otthon eltávolítani az állatot, főleg, ha könnyen hozzáférhető helyen van. Szerencsés, ha minden csípés helyét dokumentáljuk, hogy később könnyebb legyen visszakövetkeztetni, ha probléma van

- hangsúlyozta dr. Nagy Edit.

Az enyhe tél miatt idén is számítani lehet a kullancsok megjelenésére. A tavaszi hónapok hagyományosan a kullancsok fokozottan aktív időszakának számítanak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

kullancs csípés

kullancsszezon

lyme-kór

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás