A legtöbb magyar ezt elrontja: mutatjuk, hogy válthatod ki féláron a gyógyszereidet

Pénzcentrum   
  Megosztom
A legtöbb magyar ezt elrontja: mutatjuk, hogy válthatod ki féláron a gyógyszereidet

Az áprilissal együtt beköszöntött a pollenszezon is, és bár a változékony időjárás késlelteti az allergiás tünetek megjelenését, hamarosan rengetegen rohannak majd a patikákba, hogy valamivel enyhíthessék a köhögést, tüsszögést, szemviszketést. Körülbelül minden negyedik magyar szenved valamilyen allergiától, és a tavasztól őszig tartó pollenszezonban több tízezret hagynak a patikákban gyógyszerre, orrsprére, szemcseppre. Rengetegen kezelik magukat recept nélkül kapható szerekkel, pedig a vényköteles gyógyszerek nemcsak hatékonyabbak, hanem olcsóbbak is. A Pénzcentrum most utána járt, hogy milyen készítményeket érdemes vásárolnunk, hogy ne jelentsen a szénanátha akkora kiadást.

Mitn írják, allergia elleni készítményből, antihisztaminból április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban. Azonban mégsem jelentene ekkora kiadást az allergia, ha nem a reklámban látott termékekre, vagy a "jól bevált" ismert gyógyszerekre esne a választásunk, illetve felíratnánk receptre a készítményeket a háziorvossal, allergológussal. Sokezer forintot spórolhatunk meg ezzel.

A portál korábbi cikkében a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy aki allergiás, annak mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia, és kivizsgáltatnia ezt a betegséget. Nem biztos ugyanis, hogy mindent szednünk, illetve használnunk kell adott esetben: antihisztamin tablettát, orrsprayt, szemcseppet. A tünetek, illetve a beteg általános állapotának ismeretében a szakemberek személyre szabott terápiát tudnak összeállítani.

A vény nélkül kapható szerekkel szemben pedig a vényre kapható szerek sokkal korszerűbbek. Sokkal jobban tudnak segíteni és kisebb, illetve kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek. Például az antihisztaminokról közismert, hogy álmosítanak, csökkentik a reflexidőt - akár még a vezetésben, a mindennapi életben is befolyásoló tényezők lehetnek. A modernebb antihisztaminok, amelyek receptre kaphatóak, már ezzel a mellékhatásprofillal nem bírnak

- mondta el a szakember. Ezen kívül van annak egy másik nagy előnye, ha kivizsgáltatjuk magunkat szakorvossal: a vényre felírt gyógyszerek támogatottak, így lényegesen olcsóbbak.

Ezen kívül is sokan még a vény nélküli szerek használata esetében is abba a hibába esnek, hogy az ismert márkaneveket mondják a patikában, amit plakátokon, tévéreklámokban láttak. Viszont az ismert, sokat reklámozott szerek esetében gyakorlatilag a reklám árát is ki kell fizetnie a betegnek, miközben léteznek más szerek, ugyanolyan hatóanyaggal, kevésbé ismert néven, olcsóbban.

A gyógyszerészek tanácsa ez esetben, hogy ha ismerjük pl. a Claritine-t, nyugodtan menjünk be azzal a patikába, hogy "olyasmit szeretnék kérni, mint a Claritine, de ha lehetne, valami olcsóbbat kérnék ugyanezzel a hatóanyaggal", a gyógyszerész biztosan tud majd ebben segíteni. Így már is több száz forintot biztosan spórolunk 1-1 dobozon, ez gyógyszertárfüggő is, ami összeadva hónapok alatt több ezer is lehet.

Érdemes felíratni a gyógyszert

Azt tudni kell, hogy tabletták esetén maga a támogatás nem olyan nagyon jelentős, maximum párszáz forint, de különböző gyártók készítményei között nagy különbség lehet az árban. Szemcseppeknél és orrsprayknél nem lehet így összehasonlítani, mivel más hatóanyagot tartalmaznak a vényre kapható és a vény nélküli szerek. Szintén igaz, hogy a vényköteles készítmények többnyire erősebb allergiára valók, és drágábbak is.

Az Allergodil, Taleum szemcseppek és orrsprayk 2300-2500 forint körül vannak árban, míg a vényköteles szerek ára 1200-5000 forint között mozoghat. Minden olyan gyógyszer, amin tb-támogatás van, fix áras. Ilyenek például a Cetirizin Hexal, a Mometason Sandoz, a Loratadin Hexal, minden patikában ugyanannyiba kerülnek.

Amin nincs támogatás, azok úgynevezett szabadáras termékek, patikánként eltérő árban vannak, akciósan olcsóbbak is lehetnek néha, mint a fix árasak. Ilyenek pl. a Claritine tabletta, vagy az Allergodil orrspray - amely egyébként március eleje óta hiánycikk, és várhatóan májusban lesz majd újra kapható a gyógyszerhatóság termékhiány listája szerint. Vény nélkül kapható szerekből pedig jellemzően a nagyobb kiszerelés gazdaságosabb, hacsak a kisebb kiszerelés nem akciós, de az patikafüggő, mikor mi az akciós.

A cikk ide kattintva folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

allergia

allergiaszezon

allergiások

gyógyszer