Meglepő dolog derült ki ezekről a tavaszi virágokról: ingyen jár velük az egészség

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Meglepő dolog derült ki ezekről a tavaszi virágokról: ingyen jár velük az egészség

Egyre nagyobb kultusza van hazánkban is a virágok fogyasztásának, de leginkább, mint érdekesség kóstolgatjuk őket. Egyre több kertészet foglalkozik az ehető virágok termesztésével és szárításával. Viszont ritkán ültetünk a kertünkbe azért árvácskát vagy tulipánt, mert a szirmaiból remek szirup vagy saláta készíthető. Melyek hát a legismertebb és legfinomabb tavaszi ehető virágaink, és mit készíthetünk belőlük?

Akik virágszirmokkal szeretnék feldobni süteményeiket, salátáikat, vagy jóféle szirupot, mézet szeretnének főzni belőlük, azoknak először is tudniuk kell, hogy nem egy virág mérgező, úgyhogy a legfontosabb az óvatosság! Elég csak a medvehagymához hasonlatos gyöngyvirágra gondolni, ami épp ilyentájban virágzik. Aki viszont mégis szeretné feldobni étrendjét tavaszi virágok szirmaival, annak először is meg kell tanulnia megismerni őket: melyik ehető és melyiket kerüljük el messziről.

Alapszabályok, amiket érdemes megfogadni:

  • Ne szedjünk le az út mellett növő vagy permetezett virágokat.
  • Kirándulások alkalmával mindig vigyünk magunkkal egy táskát, amibe szabadon gyűjtögethetünk.
  • A virágporra érzékenyek ne fogyasszák!
  • Akkor érdemes leszedni a virágot, amikor ereje teljében van. Sem a bimbók, sem a hervadó szirmok nem jók.

Hogyan lehet a tavasz első hírnökeit (a csalánt, gyermekláncfüvet, a tyúkhúrt és az ibolyát) felismerni és fogyasztani? Útmutatásként, kezdő növénybogarászóknak egyebek mellett Eva-Maria Dreyer – Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése és felhasználása című könyvét ajánlom. Több mint 100 őshonos, a természetben fellelhető növényt, bogyót és gombát ismertet - gyűjtési idejük szerint rendezve. Részletes információkat közöl a lelőhelyekről, a gyűjtési időszakról és a mérgező hasonmásokról. A színes képek a legfontosabb ismertetőjegyeket mutatják be. Ezen kívül konyhai tippeket és 119 receptet tartalmaz. Évek óta, szinte minden szezonban előszeretettel lapozgatom ezt a könyvecskét, számtalan trükköt lestem el már belőle, például, hogyan lehet gyermekláncfűvirág-zselét vagy csalánfőzeléket készíteni.

Királyok és királynők bolodultak ízéért: az ibolya

Lassan egy hónapja rendületlenül virágzik a mi kertünkben is az ibolya. Ha tehetem, naponta kimegyek és szedek egy marokkal, virágát salátába, teába teszem.

Az ibolya gasztronómiai népszerűsége nem újkeletű, Néró császár egyik kedvenc desszertjének ízesítőjeként vonult be a történelembe, de Erzsébet királyné, vagyis Sissi is nagy rajongója volt. A XVIII-XIX. századi szakácskönyvek például szép számmal tartalmaznak ibolyás receptet: ibolyás tortát, ibolyaszirupot, kandírozott ibolyát. Ez utóbbi Erzsébet királyné révén híresült el: a monda szerint az ibolyafagylalttal együtt nagy kedvence volt.

Virága a legfinomabb dolog, amit a természet szabadon kínálhat. Az ibolyavirág nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. A 14. századi Angliában előszeretettel készítettek ibolyavirágból, rizskásából és mandulából pudingot. Ma főleg kandírozva, sütik és torták díszítéséhez használják. Jól illik a fehérborhoz, amivel ibolyabólét is készíthetünk, de 0,5 l fehér borecetbe áztatva egy marék ibolyavirággal saját ibolyás salátaecetet is készíthetünk. (Hagyjuk ázni, majd szűrjük le, és töltsük üvegbe.) (Forrás: Eva-Maria Dreyer – Wolfgang Dreyer)

Az ibolya íze lágy és édes, salátákhoz és desszertekhez is kiváló, de akár fagylalt vagy lekvár is készülhet belőle. Áprilistól május végéig virágzik.

A vadnövénykonyha igazi sztárja: a gyermekláncfű

A pongyola pitypangnak csaknem 50 elnevezése létezik a magyar nyelvben, közülük említésre méltó a gyermekláncfű, a kutyatej, a kikirics, barátfű, békavirág, csattogógaz, láncfű, oroszlánfog, pitypang, tyúkvirág. Minden része ehető és nem csak a közismert formában, például gyógyteaként fogyasztható. Leveléből ízletes salátát csináhatunk, míg a virágját grillezhetjük, de a legfinomabb a rántott pitypang virág, melynek íze a gombához hasonló. Áprilistól májusig virágzik, de ősszel másodvirágzására is érdemes figyelni.

Így csinálj gyermekláncfűből mézet!

A pitymangmézhez 150-200 virágot szedjünk le. A zsákmányt borítsuk ki az udvaron vagy az erkélyen, terítsük ki egyenletesen, hogy az apró rovarok kimászhassanak. Hagyjuk egy-két órát így, szabadon, de fontos, hogy virágokat ne mossuk meg, mert a virágpor jelentős része eltűnne. Annyi csapvizet tegyünk hozzá, hogy ellepje a pitypangokat, majd forraljuk fel! 24 órán keresztül hagyjuk kiázni a főzetben fejeket, majd szűrjük le. A virágokat ezt követően már nem használjuk, mehetnek a komposztba. A tiszta, leszűrt folyadékot kis lángon forraljuk, miközben adagoljunk hozzá kb 1 kg cukrot.

Dandelion jam or honey in a jar and fresh flowers
Mézpótló pitypangszirup

Kandírozva mennyei: a rózsa

Már a rómaiak is előszeretettel használták a rózsaszirmot, mint édességet és gyógyszert, illetve szívesen készítettek belőle illóolajat is. A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó, fehéres részt eltávolítjuk. Remekül használható limonádékhoz, rózsavízhez, fagylaltokhoz és díszítéshez.

Amennyiben kandírozott rózsaszirmot készítenénk, verjünk habosra 1 tojásfehérjét, áztassuk meg benne a megtisztított rózsaszirmokat, majd forgassuk meg porcukorban. Tegyük egy rácsra, és várjuk meg, míg megszáradnak.

Szegfűszeghez nagyon hasonló ízű: a mezei szegfű

A mezei szegfű szirmai édesek, leginkább gyümölcsös desszertek ízesítésére használják. Krémeket, tortákat és dzsemeket is lehet belőle készíteni, de akár kandírozva is fogyaszthatjuk. Parfümös, a szegfűszeghez nagyon hasonló ízű virág.

Sáfrány helyett: büdöske

Finom tapintása, ugyanakkor erős illata teszi különlegessé az Amerika déli területeiről származó, mexikói eredetű bársonyvirágot vagy közönséges névén büdöskét. A növénynek sokak számára kellemetlen az illata, azonban erős szaga távol tartja a kártevőket, megvédi a növényeket, így a biokerteknek is kedvenc növényévé vált.Számos trópusi országban a növényt természetgyógyászati célokra fájdalom és lázcsillapítóként, szél és vízhajtóként is alkalmazzák. Virágzata illóolajat is tartalmaz, melyet az illatszeripar hasznosít.

A büdöske (Tagetes) virága nem csupán kertünket díszíti. Virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. Általában a sáfrány helyettesítésére használják.Tökéletes saláták vagy köretek ízesítésére: keverjük rizzsel vagy főtt krumplival. Remek kiegészítője továbbá a sült húsoknak és a leveseknek is.Létezik citrom zamatú változat is.

Büdöske
Büdöske

Szirmainak íze, akár az uborkáé: a tulipán

Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik a tulipánok családjába. Az 1600-as években ez a gyönyörű tavaszi virág volt a kapható legdrágább a piacokon, és mivel ára egy átlagos havi fizetés többszöröse volt, csak kevesen engedhették meg maguknak. Mára azonban az egyik legáltalánosabb tavaszi kerti virágunk. Ki gondolná, de szirmai ehetőek. Uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csakhogy a pollenje allergiát okozhat, úgyhogy óvatosan!

Ennél szebb tavaszi ételdekoráció nincs is: kerti árvácska

Ki gondolná, hogy kiskertünkbe nemcsak azért érdemes kora tavasszal árvácskát ültetni, mert jól bírja a fagyosabb éjszakákat, hanem mert virága szintén ehető? Ráadásul a teljes virág fogyasztható, csészelevelekkel és minden mással együtt. Enyhe mentolos aromával rendelkezik. Cukormáz bevonatként, előételek és torták dekorációjaként is használják.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tavaszi virágok

ehető virág

gyógynövények

árvácska

ibolya

pitypang

tulipán