Szavazhattak, akarnak-e tűzijátékot: két város is nemet mondott rá

HelloVidék   
  Megosztom
Szavazhattak, akarnak-e tűzijátékot: két város is nemet mondott rá

Mától egészen vasárnapig nem kell védettségi igazolvány az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeken. A hosszú hétvégén 500 fősnél nagyobb eseményeket is lehet szervezni. A könnyítés csak az állami és az önkormányzati szervezésű Szent István-napi programokra vonatkozik. Nemcsak Budapesten, augusztus 20-án számos vidéki nagyvárosban lesz tűzijáték, fütyülnek majd a petárdák a Balaton-parti településeken is. Nemcsak Budapesten, augusztus 20-án számos vidéki nagyvárosban rendeznek tűzijátékot. Gyöngyös és Miskolc azonban nem kér a fütyülő petárdákból.

Gyöngyösön városa úgy határozott, idén a lakosokra bízza a döntést, akik online szavazással határoztak - írta a Heol. Ahogy Kárpáti István alpolgármester elmondta, minden évben megoszlanak a vélemények annak szükségességéről. A város ezért úgy határozott, idén a lakosokra bízza a döntést, akik online szavazással határoztak nemet mondtak a tűzijátékra.

Több mint 1300 voks érkezett Mintegy 74 százalék elutasította a tűzijátékot. Indoklást nem vártunk a szavazatokhoz, de nyilván több szempont járhatott az emberek fejében. Ez lehetett környezetvédelmi meggondolás, bár már vannak viszonylag környezetbarát tűzijátékok is. Sokan gondolhatták azt is, ne pufogtassunk feleslegesen. Legtöbben, szerintem, az állatvédelmet tartották szem előtt. Nagyon sok kutyát tartó család él benn a belvárosban is, és azt tudomásul kell vennünk, hogy ami nekünk mondjuk tíz-tizenöt perc móka, az az ebek kedélyét esetleg hosszú órákra, napokra meghatározhatja

– összegezte Kárpáti István.

A döntéssel egyébként a városvezető is egyetért, de mint elmondta, ha a többség másképp döntött volna, megvásárolják a pirotechnikai eszközöket. Az alpolgármester arról is hírt adott, hogy egyébként a látványosság elmaradásával körülbelül háromszázezer forintot spórol a város.

Gyöngyösön az ünnepi szentmisét a hagyományokhoz híven megtartják, lesznek délutáni programok, este koncert, és aznap folklórfesztivál is kezdődik.

Miskolcon sem lesz idén tűzijáték

Több ezer kisállat jólétét óvjuk meg ezzel a döntéssel - nyilatkozta Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere az RTL Klub Híradójának. Majd hozzátette:

folyamatosan pozitív visszajelzéseket kaptunk a miskolciaktól, többen felhívták arra is a figyelmünket, hogy nem csupán a kutyákkal, macskákkal és kisállatokkat teszünk jót, hanem bizonyos fogyatékossággal élő embertásainkkal is védjük ezzel a döntéssel.

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzijáték

program

augusztus 20