Így készüljünk a tanévkezdésre: életbevágó, hogy ezekre most mindenki figyeljen

HelloVidék   
  Megosztom
Így készüljünk a tanévkezdésre: életbevágó, hogy ezekre most mindenki figyeljen

Pár nap, és újra beülnek a gyerekek az iskolapadba. Most még fontosabb, mint a korábbi években volt, hogy a gyerekek felkészüljenek arra, hogy az iskolában is betarthassák a megfelelő higiéniai szabályokat, megelőzve ezzel a negyedik hullám elharapózását. Mutatjuk, mire figyeljenek oda különösen.

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat a minisztérium. Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe, és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra – tájékoztatta levelében a köznevelési intézményeket az emberi erőforrások minisztere.

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást. Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik.

A szülőktől továbbra is azt kérik, hogy koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe, a fertőzésben érintett gyermek felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt. Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mind a tanulók, mind a pedagógusok és az iskolák dolgozói tisztában legyenek a helyes higiéniai eljárásokkal is, és be is tartsák azokat az intézmény falain belül is.

Kiemelten fontos az illemhelyeken a higiénia

Ahogyan az összes nyilvános mosdónál, úgy az iskolai illemhelyek esetében is számtalan komoly higiénés szabályt kell betartani ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, ez pedig ebben a covidos időszakban kiemelten fontos, ahogy a helyes kézmosás és tisztálkodás. A kisebb gyerekekkel sok esetben nem egyszerű megértetni, hogy miért nagyon fontos, hogy ne üljenek rá az ülőkére, és hogy mossanak mindig kezet szappannal, mert csak így tudjuk megóvni őket a fertőzésektől. Lássuk, milyen szabályokat kell betartani!

  • Mindig moss kezet alaposan vécézés előtt és vécézés után is. Ez olyan alapszabály, amit nemcsak az iskolában érdemes alkalmazni, hanem mindenhol, különös tekintettel a nyilvános illemhelyekre.
  • Ha tudsz választani, a legtisztább vécébe menj be. Általában nem a legutolsók lesznek azok, hiszen mindenki úgy van vele, hogy a távolabbit használják kevesen, így a legtöbben ösztönösen azokat keresik.
  • Ne fedd le a vécéülőkét papírral, mert nem sokat segít! A megoldás az, ha a deszka fölé guggolsz és úgy végzed el a dolgodat. A vécére ráülve ugyanis egy jó kis kólibaktérium-fertőzést lehet szerezni, de a bélbaktériumok is megélnek az ülőkén.
  • Iskolai mosdó: előzd meg a visszafröccsenést, tegyél egy kevés vécépapírt a kagylóba.
  • Soha ne pakolj a mosdó padlójára semmit, mert egészen biztos, hogy számtalan baktérium vár ott arra, hogy rátapadhasson valamire. Inkább akaszd fel vagy add oda valakinek a cuccodat, de ezt a megoldást soha ne válaszd.
  • Ha idegen helyen húzod le a vécét, ne puszta kézzel tedd meg, hanem egy darabka vécépapírral, amit aztán egy gyors mozdulattal dobj ki. Ugyanez vonatkozik a kilincsekre is. Ha csak egy mód van rá, véletlenül se fogd meg a kilincseket puszta kézzel. Ha nagyon muszáj megérinteni, használj hozzá vécépapírt.
  • Ha olyan fülkébe mégy be, ahol nem jó a zár, kérj meg valakit, hogy vigyázzon, ne nyissanak rád. Könnyebb így a dolgodat végezni, és megkíméled magad egy kellemetlen szituációtól is.

Extra tipp:

Sajnos nem biztos - sőt a legtöbb helyen nagyon valószínű -, hogy a diákok számára fenntartott mosdókban van kihelyezve elegendő wc-papír és folyékony kézmosó, valamint kézfertőtlenítő, pandémia ide vagy oda. Így - nem vicc - mindenkinél legyen tisztasági csomag! Az alsósoknál ez természetes elvárás, ellenőrzik is a tanítónénik, de felsőben és középiskolában erre már nem figyelnek a pedagógusok, a tanulóknak önállóan kell gondoskodniuk róla. Mindig legyen náluk wc-papír vagy elegendő papír zsebkendő és kézfertőtlenítő! Egy tízes csomag zsebkendő és egy 50 ml-s kézfertőtlenítő igazán nem foglal el sok helyet a táskában, viszont nagyon fontos, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá. Ahogy arra is érdemes felkészülnie a diákoknak, hogy kulacsban vigyenek magukkal otthonról folyadékot vagy ivóvizet.

Általános és középiskolák esetén a pedagógus feladata

Helyezzen nagy hangsúlyt arra, hogy a diákok alaposan elsajátítsák az egészségügyileg megfelelő magatartásformákat, például hogy a könyökhajlatukba köhögjenek vagy tüsszentsenek. Emlékeztesse a diákokat arra, hogy lehetőleg ők is mutassanak követendő példát osztálytársaik és családtagjaik számára a megfelelő kézhigiéniai gyakorlatok iskolai és otthoni alkalmazásával. Szenteljen külön tanórákat a kézhigiénia jelentőségének bemutatására.

Felsőoktatási intézmények:

Talán hihetetlenül hangzik, de bizony nem minden egyetemista vagy főiskolás van tisztában a következő alapelvekkel.

  • Szakítson időt az oktatás újraindulásakor, valamint a konzultációk és a szemeszterek alatt arra, hogy megtanítsa a hallgatóknak, valamint a tanári kar és a személyzet tagjainak a megfelelő kézhigiéniai technikákat.
  • Helyezzen ki korszerű higiéniai és kézmosási technikákat ismertető feliratokat és jelzéseket az oktatási intézményen belül, különösen a mellékhelyiségekben.
  • Helyezzen ki kézfertőtlenítőket és a rendszeres használatukra emlékeztető feliratokat, illetve táblákat az épületek, tantermek, mellékhelyiségek, kávézók és könyvtárak be- és kijáratainál.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanévkezdés

higiénia

mosdó

tisztaság

kézmosás

járvány

negyedik hullám