Így védik egészségünket a szezon slágerei: nem olcsók, de nagyon hatásosak

HelloVidék   
  Megosztom
Így védik egészségünket a szezon slágerei: nem olcsók, de nagyon hatásosak

Az ősz gyümölcsei és zöldségei tele vannak számos jótékony vitaminnal és ásványi anyaggal, ami rendkívül kedvezően hat a szerveink működésére. Igaz, hogy nem mindegyikük olcsó, de mégis jól járunk, ha az egészségünkért rendszeresen fogyasztjuk őket, hisz amit rájuk költünk, később megspórolhatjuk a gyógyszertárban. Mutatjuk, melyek a legfőbb májvédők közülük, sőt két nagyon finom és egészséges italreceptet is adunk.

Az egészséges életmód egyik kulcsa a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, hisz még mindig viszonylag keveset eszünk belőlük átlagosan egy főre nézve. Ami nem is nagyon csodálható, ha végignézünk az idei piaci árakon, visszamenőleg is. A zöldségfélék ára átlagosan 2,6 százalékkal emelkedett a tavalyihoz viszonyítva, a paradicsom azonban 13,7 százalékkal, a vöröshagyma 9,8 százalékkal, a sárgarépa 7,5 százalékkal, a fejeskáposzta 7,2 százalékkal drágult. A zöldborsó 24,3, a spenót 47,6 százalékkal drágult egy év alatt. A fejes saláta felvásárlási ára ugyanakkor 3,9 százalékkal, az uborkáé 0,3 százalékkal, a karfiolé 9,5 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyinál.

Zöldségek tekintetében is vegyes a kép: a burgonya (különböző fajták) 200-250 Ft/kg áron kapható, a gömb paradicsom 350-400 Ft/kg, a fürtös 450 Ft/kg, a koktél 1200-1450 Ft/kg, a tölteni való édes paprika 300-450 Ft/kg, az almapaprika 420 Ft/kg, a kaliforniai paprika 500-780 Ft/kg, a lecsópaprika 220 Ft/kg. a padlizsán 400-480 Ft/kg, a fürtös, elrakni való uborka 400-450 Ft/kg, a sárgarépa 250-350 Ft/kg, a zeller 550-600 Ft/kg, a karalábé 200-280 Ft/kg, a karfiol 300 Ft/kg, a borsó 450-550 Ft/kg, a bab (különböző fajták) 850-1200 Ft/kg, a lencse 750-760 Ft/kg, a vöröshagyma 250-350 Ft/kg áron vásárolható meg, brokkolit ugyanakkor 1200 Ft/kf áron kaphattunk csak.

Az elmúlt években a bogyósoknak is jelentősen csökkent a területe: a drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben hazánkban olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder, a fekete ribiszke, az áfonya termesztésének sem, írta meg az Agrárszektor.

Július elején messze a legdrágább gyümölcsnek számított a málna, de a rendkívül kedvező élettani hatásokkal rendelkező áfonya ára még mindig az egekben van, kilónként 1600-1800 Ft körüli áron vásárolhatjuk meg. A szőlő hasonlóan jó tulajdonságokkal bír, az ára az áfonyáéval szemben egészen megfizethetőnek mondható a piacokon, mert a boltokban ez a gyümölcs sem olcsó a maga 1000 Ft körüli fogyasztói árával. Korábban írtunk arról, hol szerezhető be kedvezően ez a nagyon jótékiny, tipikusan őszi gyümölcs.

Míg a hiper- és szupermarketekben 1000-1200 forintos áron kapható a csemegeszőlő, addig a kistermelők bajban vannak a termés értékesítésével is, arról nem is beszélve, hogy a fenti összeg töredékéért kél el a jó minőségű, hazai árujuk, a piacokon 400-500 forintos áron, de a szedd magad/vedd magad akciókban még ennél is jóval olcsóbban juthatunk hozzá augusztus végétől, szeptember elejétől egészen szeptember végéig a jóféle hazai szőlőhöz.

Megmutatjuk, melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyeket a májunk védelmében nagyon fontos rendszeresen fogyasztanunk.

Így védjük a májunkat

Májvédő vagy májkímélőként leginkább ajánlott zöldségek a következők: brokkoli, paradicsom, cékla. A gyümölcsök közül mindenképpen érdemes almát, körtét, szőlőt, őszibarackot, narancsot, grapefruitot és friss ananászt fogyasztani. Az említett zöldségekből és gyümölcsökből legalább napi 4-5 adagot érdemes elfogyasztani, hogy azok hatása érvényesüljön.Szintén kifejezetten ajánlott a homoktövisből készült termékek fogyasztása, hiszen ennek a növénynek a bogyója rengeteg olyan vegyületet és anyagot tartalmaz, amelyek májvédő hatásúak

- mondta el Thurzó Sándor egy fórumon olvasói kérdésre.

A leghasznosabb májvédők

1. Áfonya

Az áfonya antociánokat tartalmaz, ez a lila színanyag különösen jót tesz a májnak. Három-négy héten át tartó fogyasztása csökkentette a májkárosodást egyes kutatások során. Azt is kimutatták kísérletek, hogy ez az anyag leállította a májban a rákos sejtek növekedését.

2. Szőlő

Éppen itt a szőlő idénye, ez a gyümölcs is nagyszerű májvédő, tehát most annyit ehetünk belőle, amennyit csak szeretnénk. Több kísérlet is bizonyítja, hogy a szőlőnek és a szőlőmagkivonatnak jó hatása van a máj működésére. A szőlőben lévő K-vitamin jó hatással van a csontokra és a szövetekre, valamint szuper vízhajtó is, a C-vitamin pedig támogatja az immunrendszert. A kis bogyók rosttartalmuknál fogva remekül segítik az emésztést is és minimalizálják a székrekedést. A szőlőben lévő antioxidánsok karbantartják a sejteket.

3. Cékla

Sok nitrát található benne, valamint gazdag a betalain nevű antioxidánsban, mely élénk színét adja, ez jót tesz a szív egészségének. Különösen lé formájában jó fogyasztani. Számos tanulmány mutatja, hogy a céklalé fogyasztása csökkenti a máj oxidatív károsodását, és emeli a méregtelenítő enzimek mennyiségét. A máj munkáját megkönnyíti a cékla, amely tele van magnéziummal, kalciummal, vassal, káliummal, C- és B-vitaminnal, foszforral, mangánnal, és karotinnal. A vörös levű zöldségben megtalálható az epe- és májvédő betain, amely a test elzsírosodását is féken tartja, és védi a májat az alkoholtartalmú italoktól is.

5. Kelbimbó

A keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó, nemcsak egészségesek és finomak, de rostokban is gazdagok. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kelbimbókivonat emeli a méregtelenítő enzimek szintjét, és megvédi a májat a károsodástól. Ezt a hatását nem veszíti el a főzés során sem. Elzsírosodott májú embereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a jótékony növényi összetevőknek köszönhetően a kelbimbó javítja a májenzimek szintjét a vérképben.

6. Brokkoli

A zöldségekben gazdag étrend májvédő hatású, és a zöldségek közül a brokkoli fogyasztása például kifejezetten jó ötlet. Mégpedig azért, mert segít megakadályozni, hogy a máj elzsírosodjon. Legjobb, ha roppanósra párolva fogyasztjuk: így marad meg benne a legtöbb hasznos tápanyag.

7. Spenót

Ez a leveles zöldség erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a májat és segítik abban, hogy hatékonyan láthassa el méregtelenítő funkcióját.

8. Mandula

A diófélék, de különösen a mandula, remek E-vitamin-forrás, amely kutatások szerint védi a májat az elzsírosodástól. Arra figyeljünk csak, hogy napi egy maréknál többet ne együnk belőle, mert nagyon magas a kalóriatartalma.

Céklás smoothie

Hozzávalók:

  • 1 meghámozott citrom;
  • ½ bögre, felszeletelt petrezselyem;
  • 1 darab gyermekláncfű levél;
  • ½ fej zeller;
  • 1 fej vörös cékla;

Elkészítés:

Mossuk meg az összes hozzávalót, majd turmixoljuk össze, és frissen fogyasszuk el.

Egészséges céklalé

Hozzávalók

  • 1 fej vörös cékla;
  • 1 sárgarépa;
  • 1 meghámozott citrom;
  • 1 marék, friss petrezselyem zöld;

Elkészítés

A megmosott hozzávalókat összeturmixoljuk, majd frissen elkortyoljuk az italt.

A céklának remek lúgosító hatása van, így csökkenteni képes a magas gyomorsavat, ami gyomorégést szokott előidézni. Sok benne a folsav, így a terhes kismamák is nyugodtan fogyaszthatják a zöldséget, amely még erősíti az izomzatot, és jót tesz a keringésnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

májvédő

máj

egészség

gyümölcsök

zöldségek

szőlő

áfonya

cékla

spenót

brokkoli

kelbimbó

mandula