Koronavírus: rég volt ennyi halálos áldozata a járványnak, mint ma

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: rég volt ennyi halálos áldozata a járványnak, mint ma

Tizenhárom beteg meghalt és újabb 1072 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 859 814 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 571 043-an a második, 612 000-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 818 231-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 136-ra, a gyógyultaké 780 465-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 7630. Kórházban 380 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 4031-en vannak, a mintavételek száma 6 805 886.

Kiemelték, hogy a delta vírusmutáns több európai országban és Magyarországon is terjed. Az oltás azonban működik, minden más védekezési módszernél hatékonyabb; a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, a betegség lefolyása pedig az oltottaknál általában jóval enyhébb - hívták fel a figyelmet. "Ezért már nem a korlátozásokkal, hanem az oltással tudunk leghatásosabban védekezni a járvány ellen" - hangsúlyozták.

Jelezték azt is, hogy a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta a vakcinát, de annak sem késő, aki még nem tett így. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni.

Kiemelték, hogy hétfőn visszatérnek az oltóorvosok az iskolába, hogy beadják a második vakcinákat a tanév elején beoltott diákoknak. Emellett ez a még beoltatlan 12 év feletti diákok számára is újabb lehetőség az oltás felvételére.

Eddig 228 ezer 12-17 év közötti diák vette fel az oltást, a 18-19 éves korosztályban is már 121 ezer fiatal élt az oltás lehetőségével - írták.

Közölték azt is, hogy az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni.

"Tehát így az is könnyen be tudja pótolni a második oltását, akinek már korábban fel kellett volna vennie azt, de elmulasztotta" - írták, hozzátéve: nekik az időpontfoglaló ugyanazt a vakcinát fogja felajánlani, amelyet először kaptak.

Akinek még esedékes az első vagy második oltása, az ugyanúgy az első oltás során fogja megkapni az oltóhelyen a második oltás időpontját - hívták fel a figyelmet.

Emlékeztettek arra is, hogy több mint 1,4 millióan töltötték ki a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációt. A válaszadók szerint Magyarországot meg kell erősíteni, hogy egy veszélyesebb korszakban is meg tudjon felelni a kihívásoknak. A válaszadók elsöprő többsége támogatja az adócsökkentés politikáját és a családok támogatását is. A konzultáció eredménye irányadó a kormány számára, az ebből fakadó döntéseket pedig hamarosan meghozza - írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (147 297) és Pest megyében (113 644) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (47 241), Győr-Moson-Sopron (44 896) és Hajdú-Bihar megye (42 979). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 893 fertőzöttel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

delta variáns

járvány elleni védekezés

járvány elleni oltás