Ihatatlan és büdös: kiakadtak a település lakói a csapvíz minőségén

HelloVidék   
  Megosztom
Ihatatlan és büdös: kiakadtak a település lakói a csapvíz minőségén

Barnás, opálos és kellemetlen szagot áraszt az ivóvíz, amely a hahóti csapokból folyik szinte minden háztartásban – panaszolta több helyi lakos. A tarthatatlan állapot megszüntetéséért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Évek óta rengeteg kellemetlenséget okoz a zalai Hahót község lakóinak, hogy gyakorta büdös és opálos a csapvíz. Az ott élők ezért aláírásgyűjtésbe kezdek, hogy így segítsék elő a probléma megoldását – derült ki az ATV hétfői Híradójából.

A témával nemrégiben a Zaol is foglalkozott, ahol az egyik falubeli, Menich Gergely elmondta: a probléma több mint tíz éve létezik, ám megoldást azóta sem találtak rá. Néhányan leveleztek a szolgáltatóval, beszéltek a polgármesterrel, de a panaszaikat azóta sem orvosolták.

Község többi lakója az ihatatlan, rossz szagú vízre panaszkodik. Egyikük azt mondta, nem lehet meginni a vizet, mert ha megnyitja a csapot, a víz büdös, és egy idő után el is színeződik, feltehetően a magas vastartalom miatt. Egy helybéli szerint a csapvíz minősége változó, ha tisztítják a rendszert, akkor valamivel jobb a helyzet, úgy másfél-két hónapig.

Drága dolog az egészséges ivóvíz beszerzése

Szintén a faluban élő Farkas Tímea a Zaol-nak hozzátette: az ásványvizek, szódák és más ivóvizek beszerzése havonta 15 ezer forint pluszköltséget jelent minden háztartásnak. Az ivóvíz szerinte a bőrrel érintkezve sem egészséges, ezért egy független akkreditált laboratóriummal, saját költségén bevizsgáltatja a vizet, majd az eredmény tudatában kikéri egy orvos véleményét is.

Egy helybéli asszony arról beszélt az ATV Híradójának, hogy háromévente le kell cserélnia a mosógépet, mert a vízkőoldó sem használ. A mosogatógépet, mint mondta „rendszeresen” cserélik.

Mindannyian tudjuk, hogy ez egy olyan kérdés, amiben a pénz az elsődleges. Sajnos sem a vízmű mint üzemeltető, sem az önkormányzat mint tulajdonos nem áll úgy anyagilag, ezért a megoldásra pályázati támogatást, akár kormányzati segítséget várunk

– nyilatkozott a polgármester, Szabó Zsolt.

Hahót több mint 40 éve üzemelő víziközmű-rendszere műszakilag elavult

Cziráki László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a települési hálózat a vízellátási rendszer hosszú távú biztosítása érdekében felújításra szorul, a több mint 40 éve üzemelő víziközmű-rendszere műszakilag elavult. A víztermelő művek, a vízbázis, az ivóvíz-tisztítási technológia és a vezetékek rekonstukciója azonban meg fogja oldani a problémát. A vízmű vezetője hozzátette, előkészítés alatt van a pályázatuk, amely megoldást jelenthet a helybéliek problémájára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hahót

vízminőség

vízminőség javítás

ivóvíz