Ihatatlan és büdös: kiakadtak a település lakói a csapvíz minőségén

HelloVidék   
  Megosztom
Ihatatlan és büdös: kiakadtak a település lakói a csapvíz minőségén

Barnás, opálos és kellemetlen szagot áraszt az ivóvíz, amely a hahóti csapokból folyik szinte minden háztartásban – panaszolta több helyi lakos. A tarthatatlan állapot megszüntetéséért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Évek óta rengeteg kellemetlenséget okoz a zalai Hahót község lakóinak, hogy gyakorta büdös és opálos a csapvíz. Az ott élők ezért aláírásgyűjtésbe kezdek, hogy így segítsék elő a probléma megoldását – derült ki az ATV hétfői Híradójából.

A témával nemrégiben a Zaol is foglalkozott, ahol az egyik falubeli, Menich Gergely elmondta: a probléma több mint tíz éve létezik, ám megoldást azóta sem találtak rá. Néhányan leveleztek a szolgáltatóval, beszéltek a polgármesterrel, de a panaszaikat azóta sem orvosolták.

Község többi lakója az ihatatlan, rossz szagú vízre panaszkodik. Egyikük azt mondta, nem lehet meginni a vizet, mert ha megnyitja a csapot, a víz büdös, és egy idő után el is színeződik, feltehetően a magas vastartalom miatt. Egy helybéli szerint a csapvíz minősége változó, ha tisztítják a rendszert, akkor valamivel jobb a helyzet, úgy másfél-két hónapig.

Drága dolog az egészséges ivóvíz beszerzése

Szintén a faluban élő Farkas Tímea a Zaol-nak hozzátette: az ásványvizek, szódák és más ivóvizek beszerzése havonta 15 ezer forint pluszköltséget jelent minden háztartásnak. Az ivóvíz szerinte a bőrrel érintkezve sem egészséges, ezért egy független akkreditált laboratóriummal, saját költségén bevizsgáltatja a vizet, majd az eredmény tudatában kikéri egy orvos véleményét is.

Egy helybéli asszony arról beszélt az ATV Híradójának, hogy háromévente le kell cserélnia a mosógépet, mert a vízkőoldó sem használ. A mosogatógépet, mint mondta „rendszeresen” cserélik.

Mindannyian tudjuk, hogy ez egy olyan kérdés, amiben a pénz az elsődleges. Sajnos sem a vízmű mint üzemeltető, sem az önkormányzat mint tulajdonos nem áll úgy anyagilag, ezért a megoldásra pályázati támogatást, akár kormányzati segítséget várunk

– nyilatkozott a polgármester, Szabó Zsolt.

Hahót több mint 40 éve üzemelő víziközmű-rendszere műszakilag elavult

Cziráki László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a települési hálózat a vízellátási rendszer hosszú távú biztosítása érdekében felújításra szorul, a több mint 40 éve üzemelő víziközmű-rendszere műszakilag elavult. A víztermelő művek, a vízbázis, az ivóvíz-tisztítási technológia és a vezetékek rekonstukciója azonban meg fogja oldani a problémát. A vízmű vezetője hozzátette, előkészítés alatt van a pályázatuk, amely megoldást jelenthet a helybéliek problémájára.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hahót

vízminőség

vízminőség javítás

ivóvíz