Ezért alszik rosszul minden második magyar a nyáron: az idei év különösen nehéz lesz

MTI   
  Megosztom
Ezért alszik rosszul minden második magyar a nyáron: az idei év különösen nehéz lesz

Az előrejelzések szerint hosszú és forró nyárra számíthatunk. Ez jelentősen befolyásolja az alvókánkat, a szélsőséges meleg kifejezetten nehezíti az alvást. A megnövekedett világos órák hatnak a cirkadián ritmusra, vagyis a test belső órájának a közvetítésével az alvás-ébrenlétünk változásaira. Minél tovább érzékeljük a fényt, a szabályozó belső "óránk" annál tovább jelzi, hogy még nem érkezett el az alvás ideje.

Amint sötétedik, a melatonin, az alvásunkért "felelős" hormonok jelzik: ideje aludni. Ez akkor is így van, ha mesterséges eszközökkel, a világítással igyekszünk az ébrenlét óráit meghosszabbítani.

Nyáron a melatonin szekréciójának ideje rövidebb, ez csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot, éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat. Mindezek mellett a mindennapi közösségi együttlétek intenzívebbé válásának is szerepe van abban, hogy kevesebbet, és nyugtalanabbul alszunk, mint a korábbi hónapokban.

A megfelelő alváshigiénés szabályok, mindenekelőtt a lefekvési és ébredési idő következetes betartásával, az alvási körülmények gondos kialakításával, és a napi pszichés terhek csökkentésével mi magunk is sokat tehetünk a jó alvásunkért

- hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Az országos szervezet alvás orvosi rendelője nyári készenlétben dolgozik, a Budapesti Alvásközpontban folyamatosan fogadják és kezelik a rászorulókat.

Az alvásszövetség elnöke, G. Németh György szerint a legjobb védekezés az álmatlanság ellen az alváshigiénia javítása és az ezekhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel. Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye. A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: nálunk minden vizsgált felnőtt korú emberből közel a fele szenved alvászavaroktól.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alvás

alvási szokás

cirkadián

bioritmus