Országszerte felbődülnek a szirénák délelőtt: mutatjuk, miért

HelloVidék   
  Megosztom
Országszerte felbődülnek a szirénák délelőtt: mutatjuk, miért

Hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság posztjában.

A Katasztrófavédelem minden hónapban ellenőrzi, hogy az úgynevezett MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszer, azaz a lakossági veszélyhelyzeti figyelmeztetésre alkalmas szirénák működnek-e. Az ilyen próbákon a rendszer hangjelzést ad le, majd közlik a következő üzenetet:

Figyelem, ez próba, figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

Az akció végén pedig elhangzik:

Figyelem, a próbának vége.

Az évre tervezett próbák időpontját ide kattintva találjuk meg. A jelzés ezen a linken meghallgatható.

Amit a MOLaRi-ról tudni kell

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Jelenleg éles üzemben az alábbi megyei szegmensek működnek:

 • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Kazincbarcika, Berente, Sajószentpéter, Sajóbábony, Tiszaújváros, Oszlár, Tiszapalkonya, 64 riasztó végpont,
 • Budapest: IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., XIX. kerületek – NEM TELJES KERÜLET, CSAK A KERÜLET EGY RÉSZE!), 317 riasztó végpont,
 • Csongrád-Csanád megye: Algyő, 5 riasztó végpont,
 • Fejér megye: Ercsi, Ráckeresztúr, Dunaújváros, Szabadegyháza, 68 riasztó végpont,
 • Hajdú-Bihar megye: Hajdúszoboszló, 22 végpont
 • Heves megye: Hort, 19 riasztó végpont.
 • Komárom-Esztergom megye: Nyergesújfalu, Dorog, Esztergom-Kertváros, Almásfüzitő, 50 riasztó végpont
 • Pest megye: Százhalombatta, Szigetcsép, 28 riasztó végpont,
 • Tolna megye: Pincehely, 9 riasztó végpont,
 • Vas megye: Répcelak, 7 riasztó végpont
 • Veszprém megye: Várpalota, Gógánfa, Ukk, Berhida, Pétfürdő, 52 riasztó végpont;
 • Zala megye: Újudvar, Zalaegerszeg, 26 riasztó végpont,

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

katasztrofavédelem

morgatópróba

sziréna

sziréna próba

országos katasztrófavédelmi főigazgatóság