Országszerte felbődülnek a szirénák délelőtt: mutatjuk, miért

HelloVidék   
  Megosztom
Országszerte felbődülnek a szirénák délelőtt: mutatjuk, miért

Hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság posztjában.

A Katasztrófavédelem minden hónapban ellenőrzi, hogy az úgynevezett MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszer, azaz a lakossági veszélyhelyzeti figyelmeztetésre alkalmas szirénák működnek-e. Az ilyen próbákon a rendszer hangjelzést ad le, majd közlik a következő üzenetet:

Figyelem, ez próba, figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

Az akció végén pedig elhangzik:

Figyelem, a próbának vége.

Az évre tervezett próbák időpontját ide kattintva találjuk meg. A jelzés ezen a linken meghallgatható.

Amit a MOLaRi-ról tudni kell

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Jelenleg éles üzemben az alábbi megyei szegmensek működnek:

 • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Kazincbarcika, Berente, Sajószentpéter, Sajóbábony, Tiszaújváros, Oszlár, Tiszapalkonya, 64 riasztó végpont,
 • Budapest: IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., XIX. kerületek – NEM TELJES KERÜLET, CSAK A KERÜLET EGY RÉSZE!), 317 riasztó végpont,
 • Csongrád-Csanád megye: Algyő, 5 riasztó végpont,
 • Fejér megye: Ercsi, Ráckeresztúr, Dunaújváros, Szabadegyháza, 68 riasztó végpont,
 • Hajdú-Bihar megye: Hajdúszoboszló, 22 végpont
 • Heves megye: Hort, 19 riasztó végpont.
 • Komárom-Esztergom megye: Nyergesújfalu, Dorog, Esztergom-Kertváros, Almásfüzitő, 50 riasztó végpont
 • Pest megye: Százhalombatta, Szigetcsép, 28 riasztó végpont,
 • Tolna megye: Pincehely, 9 riasztó végpont,
 • Vas megye: Répcelak, 7 riasztó végpont
 • Veszprém megye: Várpalota, Gógánfa, Ukk, Berhida, Pétfürdő, 52 riasztó végpont;
 • Zala megye: Újudvar, Zalaegerszeg, 26 riasztó végpont,

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

katasztrofavédelem

morgatópróba

sziréna

sziréna próba

országos katasztrófavédelmi főigazgatóság