Súlyos mérgezést okozhat ez a szer: nagyon kedvelt a tinédzserek körében, jó lesz vigyázni!

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos mérgezést okozhat ez a szer: nagyon kedvelt a tinédzserek körében, jó lesz vigyázni!

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai szerint, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősít. A legfőbb egészségkockázatot az jelenti, hogy még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet.

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai szerint, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megerősít. A legfőbb egészségkockázatot az jelenti, hogy még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet.

A tanévkezdéssel a leginkább veszélyeztetett korosztálynál a különféle ízesítésekkel rendelhető Elf Bar népszerűségének növekedése, használatának további terjedése várható. A kellemes ízhatás és az a tény, hogy az e-cigiknek a hagyományos cigarettával szemben nincsen árulkodó szaga, háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására. Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel.

Ezek az aromaanyagokkal kombinált, nikotin tartalmú készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kilenc féle Elf Bar laboratóriumi vizsgálatát végezte el. Az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett 50 mg/ml illetve 20 mg/ml, de a legtöbb esetben meghaladja – nemritkán több mint 20 százalékkal – a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t. Továbbá csekély mennyiségben ugyan, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. A termékekben azonosított további vegyületek többsége aromaanyag, ezek összetevői azonban nincsenek nevesítve a címkén.

Az Elf Bar Magyarországon a legális ellátórendszeren belül nem kapható, aki más helyen, például interneten vásárol ilyen termékeket, az minden esetben illegális formát választ. A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Mindezeken túl a működésükhöz szükséges elemek/akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek.

Az OGYÉI a honlapján összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az e-cigarettákkal kapcsolatban. Az írásból kiderül, hogy miért született meg és hogyan működik az elektronikus cigaretta, mit tartalmaz az e-cigiben keletkező aeroszol, milyen egészségügyi kockázatai vannak – főként a fiatalokra nézve – a használatának illetve, hogy segíthet-e leszokni a hagyományos cigarettáról az e-cigi.

https://ogyei.gov.hu/elektronikus_cigaretta_attores_vagy_fabol_vaskarika

Az OGYÉI NETA Programirodája pedig egy hónapig tartó rádió- illetve Spotify-kampányban tájékoztat az e-cigaretták, köztük az Elf Bar használatának veszélyeiről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatnak (ETTSZ) már tavaly számos nikotinmérgezéses és e-cigarettával összefüggésbe hozható mérgezéses esetet jelentettek, idén pedig olyan mérgezéses eset is előfordult, mely kifejezetten Elf Bar termékkel volt kapcsolatos és kórházi ellátást igényelt. A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger és hányás, de fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, fáradtságérzet is felléphet.

Rosszullét esetén forduljon azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan, hívja a NNK-ban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +3680/201-199-es telefonszámon. Bővebb tájékoztatásért forduljon a 1812 hívószámon folyamatosan elérhető és díjmentesen hívható Egészségvonalhoz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

elf bar

nikotin

nikotinmérgezés

ogyéi

nemzeti népegészségügyi központ

e-cigi