Ingyen terem, mégis alig szedünk belőle: 3+1 immunerősítő őszi csodabogyó

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ingyen terem, mégis alig szedünk belőle: 3+1 immunerősítő őszi csodabogyó

Megannyi kincset rejtenek az őszi erdők, közülük is kiemelkedik a vadszeder, a kökény, a galagonya és a húsos som, mert valóságos vitaminbombának számítanak! Videókkal mutatjuk, hogyan hasznosíthatod őket a legegyszerűbben!

Az egészség, szokták mondani, minden pénzt megér. Nem csoda hát, hogy rekord méretű infláció ide vagy oda, rendkívüli népszerűségnek örvendenek hazánkban a gyógynövényes termékek. A napi fogyasztási cikkek között az étrend-kiegészítők, a reformtermékek, az egészséges élelmiszerek és a health products piacán mintegy évi 5-8%-os a növekedés. A gyógy- fűszer- és aromanövény-termesztési ágazat szerepe is egyre nagyobb Magyarországon, hiszen a gyógynövénytermékek iránti kereslet is évről évre 5-7 százalékkal nő. Ezzel együtt a magyar háztartások egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai viszont folyamatosan emelkednek – közölte az Agrárszektorral a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

De minek súlyos tízezrekért vitaminkészítményeket venni, amikor elég csak kimenni az erdőszélre, ahol ősszel is számtalan orvosság, gyógyhatású csodabogyó terem - ráadásul teljesen ingyen. A csipkebogyót szinte mindenki ismeri, ellenben a galagonyáról legtöbben csak Weöres Sándor verséből hallottak, és ha szembejön velük ez a fürtökben lógó izzó piros bogyócska, le sem merik szedni. De számos más ehető, vadon termő bogyó is most kezd beérni, amit bátran lehetne gyűjtögetni!

1. Vadszeder: még mindig találni érett szemeket!

Az erdei szeder (Rubus fruticosus) ugyanis az egyik legértékesebb gyógyító erejű növényünk. Most kezd beérni a gyümölcse, csak ki kell mozdulnunk kicsit otthonról, nyitott szemmel járni, hiszen tele van az erdő! De szinte mindenütt megtalálható, erdőszéleken, irtásokon ez a rózsafélék családjába tartozó tüskés félcserje. A levelei, amelyek szintén gyógyító hatásúak, szinte egész évben szedhetőek. A termések júliustól szeptember végéig érnek. Ha már mélyfekete, akkor teljesen érettek, és leszedhetjük őket.

A vadszederből lehet az egyik legjobb szörbetet készíteni, de almával kombinálva csodás tortát süthetünk belőle. Természetesen lekvárt, zselét, gyümölcslevet, bort és likőrt is készíthetünk szederből. A bükki füvesember is az egyik leghasznosabb gyógynövénynek tartja, ráadásul ingyen van.

@greens_of_daisy Megint rosszul fogalmaztam, a teájáról beszélek, nem a nyers levélről?? #szeder #levél #gyógytea #gyógynövény #nekedbe #fy #viral ♬ Kingdom Dance - From "Tangled"/Score - Alan Menken

2. Som vagy húsos som

A som vagy húsos som őshonos növényünk, és számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Gyümölcséből, amely szeptembertől terem, nagyon finom lekvár, szörp, de akár kompót is készíthető. Nyersen nem nagyon fogyasztjuk, mivel elég fanyar ízű, kesernyés-savanykás az érett piros színű gyümölcs. Ugyanakkor nagyon gazdag C-vitaminban, jelentős a pektin és karotin tartalma. Bővebben nemrég itt írt róla a HelloVidék!

@greens_of_daisy Nagyon savanyú de mi szeretjük? #som #gyümölcs #erdeigyümölcsös #kert #cvitamin ♬ Cooking BGM (Japanese style) - ArcTracks

3. Csipkebogyó

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Jellegzetes, vörös színű bogyója az első őszi fagyok után kezd el beérni. Érdemes tudni róla, hogy ha narancssárga a bogyója akkor még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. A már túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész! Valahol a kettő közötti állapotában, izzó vörös színében érdemes fogyasztani. Tele van vitaminnal! A csipkebogyóról itt találsz még több hasznos információt!

@this_organic_lady Csipkebogyó gyógyhatásai #csipkebogyó #csipkebogyo #gyógynövény #gyógynövények #gyógynövényes #gyógynövényekkel #gyógynövényestea #gyógynövénygyűjtés #magyartiktok #magyartiktokker #magyar ♬ Autumn - July

3+1. Galagonya

Rózsafélék családjába tartozik ez a különleges cserje is. Gömb alakú, vérpiros terméseket hoz, amelyekben egy mag található. Az egybibés galagonya régi gyógynövény, amelyet a népi gyógyászatban szív és érrendszeri megbetegedések ellen alkalmaztak. Főleg a virágából készítenek gyógyteákat, de a leveleknek és a terméseknek (kisebb mennyiségben) ugyanolyan jótékony gyógyhatása van. A termésekből főzhetünk lekvárt vagy szörpöt, de akár gyümölcskenyeret is süthetünk belőle.

@greens_of_daisy Ki ismeri?? #galagonya #szíverősitő #vérnyomás #gyógynövény #gyógyfüvek #viral #foryoupage #nekedbe ♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadeszeder

kökény

galagonya

húsos som

gyógykert

erdő

gyógynövények