Szegeden kezdte karrierjét, mára már ő a 16. magyar Nobel-díjas

HelloVidék   
  Megosztom
Szegeden kezdte karrierjét, mára már ő a 16. magyar Nobel-díjas

A Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként kapta meg Karikó Katalin és Drew Weissman a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, jelenünk egyik legbefolyásosabb természettudósa Nobel-díjának 2023. október 2-i bejelentése büszkeséggel tölti el alma matere, a Szegedi Tudományegyetem közösségét - írja közleményében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

A svédországi Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése döntött, 2023. október 2-án 11 óra 45 perckor bejelentették, hogy a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat közösen Karikó Katalin és Drew Weissman kapja a Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként, az orvostudományban új utat nyitó mRNS terápia kidolgozójaként.

A bejelentés hírét Karikó Katalin a rá jellemző szerénységgel fogadta. Karikó Katalin, az SZTE alumnája, jelenlegi kutatóprofesszora és díszdoktora nyerte el a fiziológiai és orvostudományi kategóriában a tudomány Oscar-díját. A Magyarországon tanuló diákoknak azt üzente az új Nobel-díjas, hogy figyeljenek a fizikális és mentális egészségükre, tanulják meg a stresszt kezelni.

Örömmel végezzék, amit csinálnak, mert akkor egyre jobbak lesznek benne! Arra koncentráljanak, amit meg tudnak változtatni

– mondta.

Dr. Karikó Katalin négy évtizeden át foglalkozott az RNS által közvetített mechanizmusokkal: a laboratóriumi körülmények között átírt mRNS-molekulát kívánta a fehérje-terápiára alkalmassá fejleszteni. Az immunológus Dr. Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogy az RNS gyulladáskeltő hatását elnyomják a nukleozid-módosítások. Ez az úttörő munka, a két kutatónak az mRNS nukleozid-módosított uridinjeire vonatkozó szabadalmai nyitották meg az utat az mRNS terápiás felhasználásához – például a rák, valamint az autoimmun, a fertőző és a genetikai betegségek kezelésére. Korszakalkotó, az orvosi technológiában áttörést eredményező teljesítményéért eddig 6 tudományos akadémia tagjává választotta; 15 egyetem díszdoktorrá avatta; több mint 70 tudományos kitüntetést, továbbá számos társadalmi elismerést kapott.

A Nobel-gyűlés döntésére sajtónyilvános rendezvényen várt a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A Nobel-bizottság döntését kitörő örömmel fogadták az egybegyűltek. A philadelphiai otthonában tartózkodó Karikó Katalinnak az elsők között gratulált Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Szegedi Tudományegyetem közösségét büszkeséggel tölti el, hogy Szent-Györgyi Albert 86 évvel ezelőtti kitüntetését követően együtt örülhetünk Karikó Katalin Nobel-díjának. – Karikó Katalin kutatásai és az azokra alapozott fejlesztések világszinten is rendkívül nagy jelentőségűek. Ha lenne olyan tudományos díj, amit a kitartásért adnak, azt is meg kellene kapnia. Amikor arról beszélünk, hogy kit lehet a fiatalok elé példaképként állítani, ő ezzel a tulajdonságával is messze kiemelkedik a lehetséges példaképek közül

– fogalmazott Prof. Dr. Szabó Gábor.

Meghatódottan emlékeztette a jelenlévőket Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora arra, hogy pár évvel ezelőtt a Covid-19 pandémia során az egész civilizációnk gyökeresen megváltozott, és olyan kihívással találta szembe magát, amit csak olyan briliáns elmék segítségével lehetett rövid idő alatt kezelni, mint Dr. Karikó Katalin.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

karikó katalin

nobel-díj

szte

gyógyszerész

hellovidek