Erre senki sem számított 2024-ben: váratlan hírek érkeztek a magyar spárgáról

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Erre senki sem számított 2024-ben: váratlan hírek érkeztek a magyar spárgáról

A magyar gasztronómia csak mostanában kezdi felfedezni spárgát, pedig hazánk igazi nagyhatalomnak számít. Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon kevés fogy belőle. A piaci adatok szerint Magyarországon nagyjából 2000 hektáron 3000 tonnát termesztenek belőle, amelynek 80-90 százaléka exportra megy, főként Németországba és Ausztriába. A spárgaszezon jellemzően április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás miatt hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon. Milyen szezon elé néznek a termesztők? A HelloVidék Kocsis Mártont, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referensét kérdezte.

HelloVidék: Magyarországon mely vidékeken, hol vannak a legnagyobb spárgaföldek? Az elmúlt években nő vagy csökken a termelők száma, mit tudnak erről?

Kocsis Márton: Magyarországon a spárgatermesztés 90%-a két megyében, Bács-Kiskun Tavalyi sok csapadék nem volt érzékelhető Bács-Kiskunban (60-65%, 700-800 hektár) és Csongrád-Csanádban (28%, 310-360 hektár) koncentrálódik. Az utóbbi évtizedre az volt a jellemző, hogy 2015-körül egy fellendülés kezdődött, és az akkori 1100 hektáros terület 1500 hektár környékére bővült, majd ez a növekedés a COVID környékén, 2020-ban lecsengett, és 1200 hektár közelébe esett vissza. Bács-Kiskun és Csongrád körzetében az országos átlagnál kevesebb a csapadék, így a tavalyi viszonylag csapadékos év ellenére is a termelők arról számoltak be, hogy öntözniük kellett (volna), így a gyöktörzsek rügydifferenciálódása több területen is elmarad az optimálistól, ami csökkentheti a termés mennyiségét.

Hogyan hatott a tavalyi sok csapadék, és az idei szokatlan meleg tél a hazai spárgatermesztésére? Milyen szezon elé néznek, milyen kihívásokra készülnek?

A meleg tél különösebb problémát nem okozhat azoknál a gazdáknál, akik tavaly normálisan védekeztek spárgalégy és spárgabogár ellen. Ilyenkor nem a tél, hanem a növényvédelem miatt nem tudnak áttelelni ezek a kártevők – de aki elhanyagolta a védekezést, ott az áttelelő állományok gondokat okozhatnak.

A meleg tél inkább abban érezteti hatását, hogy idén extrém korai szezonkezdettel lehet számolni. Tavaly április 20. körül indult a teljes szedés, idén viszont már március közepén megindultak a rügyek, ami azt jelenti, hogy április 5-10 körül már jelentős mennyiség kerülhet a piacokra. Ilyenkor jelentenek veszélyt a fagyok, mert a földből már kibújt állományokra egy talajmenti fagy katasztrofális hatással van.

Tavaly milyen évet zártak, mik a tendenciák a hazai spárgatermesztésben, mennyire kedvez ennek a kultúrnövényünknek idehaza a klímaváltozás?

Tavaly a termelők nagy átlagban jó évet zártak, a termés mennyiségileg is rendben volt (5000 tonna körüli országos volumen), és az április végi szezonkezdetnek köszönhetően a fagykárok (bár voltak) hatása is enyhébb volt. Növényvédelem szempontjából is kedvezően alakult a helyzet, mert nem volt extrém csapadék, így a rozsda és a gomba ellen nem kellett a szokásosnál többet védekezni és a rovarkértevőknél sem tapasztaltak túlszaporodást. Jól alakultak az árak is, ami azt jelenti, hogy viszonylag magasan indultak, és nem zuhantak be meredeken a nagyobb tételek piacra érkezésekor sem.

Milyen mennyiségű spárgát várnak az idei szezonban? Vannak-e változások az előző évekhez képest?

Idén pont az jelenti a veszélyt, hogy a korai szezonkezdet idején még a spanyol spárga van a piacokon, és van olyan aggály, hogy emiatt esetleg valamivel alacsonyabb lesz a magyar zöldség ára.

Milyen árszinteket tapasztaltak az idei tavaszi spárga esetében? Vannak-e különbségek az előző évekhez képest?

Mivel nincs még tavaszi spárga a piacon, erre nehéz lenne még válaszolni.

Milyen változásokat hozott az utóbbi időszakban a spárgapiac? Vannak-e új trendek vagy fogyasztói preferenciák?

Az éttermek, hotelek igényei igen eltérőek, van, aki az extra solo (24mm-nél is vastagabb spárgasípok) méretet igényli, mások a lila spárgát keresik valószínűleg dekorációs célból. Talán a legmeglepőbb új trend az utóbbi években, hogy a háziasszonyok nagyon szeretik a vékonyabb spárgát, ami már a leves méret (12 mm átmérő alatt) körüli. Ezt általában nyersen, salátába teszik, és tapasztalatuk szerint igen zsenge – valószínűleg a gyerekek is szívesen fogyasztják. Nyugat-Európában is van egy hasonló trend, ott is a nagyon vékony ún. vad spárga lett divatos.

Milyen feldolgozási vagy konzerválási módszereket ajánl az idei spárgatermés tárolására vagy felhasználására?

Sokan csak frissen fogyasztják a spárgát, pedig kiválóan savanyítható is, mint a csemegeuborka. Kovászolni is lehet, mint az uborkát, de simán fagyasztva is eltárolható. Munkaigényes, kicsit strapás ugyan, de szárítani is szokták: a megszárított, darált spárgából kiváló krémleves készíthető.

Mit tapasztalnak a magyarok spárgafogyasztásáról? Hogyan lehetne népszerűsíteni ezt a zöldséget?

Kiváló kezdeményezés, és az utóbbi időben egyre jobban terjednek is a kosárközösségek: ide közvetlenül a termelők szállítanak be, a vásárlók pedig interneten le tudják foglalni, meg tudják rendelni az általuk igényelt mennyiségeket. A legnagyobb kosárközösség Pécsett működik, de Kaposváron és más településeken is találunk ilyeneket. Ha valaki összehasonlítja a termelői és nagy boltokban található fogyasztói árakat, azt fogja látni, hogy legalább háromszoros, de gyakran ötszörös a különbség, míg a kosárközösségekben olyan áron kapható a zöldség, ami a bolti árnak bizony csak a töredéke.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

spárga

spárgaszezon

fruitveb